1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukrászkönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 312 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 798.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar sütőcukrászat évtizedek óta világhírnévnek örvend. Készítményei közül többet a külföldi ipar is átvett.
A két világháború következtében azonban a magyar sütőcukrászat sok kárt szenvedett... Tovább

Előszó

A magyar sütőcukrászat évtizedek óta világhírnévnek örvend. Készítményei közül többet a külföldi ipar is átvett.
A két világháború következtében azonban a magyar sütőcukrászat sok kárt szenvedett és különösen a gépesítés szempontjából elmaradt más országok mögött. A dolgozók szakismerete sem teljesen kielégítő. Ennek nem mond ellent az, hogy világviszonylatban is elismert, kitűnő cukrászipari szakembereink ma is vannak.
E könyv fő célja, hogy növelje a sütőcukrászok szakismereteit. Ennek érdekében többek között vázlatosan ismerteti a sütőcukrászat elméleti, természettudományos összefüggéseit is, foglalkozik az iparág műszaki problémáival és feltárja a fokozott gépesítés lehetőségeit.
Fontos, hogy a sütőcukrász ne csak azt tudja, hogy mit kell tennie, hanem azt is, hogy mit miért tesz. Ily módon munkája tudatosabbá válik, az esetleges hibákat könnyebben és biztosabban kijavíthatja és képessé válik a rendelkezésre álló nyersanyagoknak és technikai felszerelésnek megfelelően előre kialakítani a legcélszerűbb technológiát.
A jól elkészített sütemény nemcsak táplálék, hanem ennél több, élvezeti cikk is. Így tehát fontos feladatot teljesít a sütőcukrász, amikor a feldolgozásra kerülő nyersanyagokat a lehető legízletesebb, legtetszetősebb, étvágygerjesztő formában nyújtja át a fogyasztónak.
Ehhez kíván segítséget adni ez a munka. Reméljük, hogy könyvünket a sokéves gyakorlattal bíró sütőcukrászok, az édesipari technikumot végző fiatalok, sőt a háziasszonyok is haszonnal forgathatják. Vissza

Tartalom

Előszó3
Általános ismeretek és előkészítő műveletek
Az édesipari sütöttáruk meghatározása és a termékek csoportosítása (Keményffi Gábor)5
A sütőcukrászat történetének áttekintése (Keményffi Gábor)7
Nyersanyagelőkészítés (Keményffi Gábor)10
A sütőcukrászati liszt és előkészítése10
A tej és előkészítése11
A tejtermékek, a tejkészítmények és előkészítésük14
A zsiradékok és előkészítésük16
Az édesítőanyagok és előkészítésük17
Az olajos magvak és előkészítésük18
A zamatosítóanyagok és előkészítésük20
A színezőanyagok és előkészítésük20
A csokoládé, a kakaó, a kávé és előkészítésük21
Egyéb járulékos anyagok és előkészítésük23
A gyümölcsök, a gyümölcstermékek és előkészítésük23
Gyümölcstartósítás (Tóth Illés)27
Gyümölcsök eltartása sűrű cukoroldatban28
Alkoholban tartósított gyümölcsök31
Gyümölcsszugálás31
Hideg-, vagy tükörzománc32
Kénsavas tartósítás32
Dzsemek készítési módja32
Gyümölcsízek készítési módja33
Birsalmasajt34
Gyümölcskocsonyák35
Szörpök35
Gyümölcsvelő tartósítása36
További felhasználásra kerülő termékek (félkésztermékek) készítése (Tóth Illés)
Cukorfőzés37
Cukorfőzési próbák38
Hígítócukor38
Cukoroldat kandírozáshoz38
Fondán készítése39
Fondános készítmények42
Marcipán készítése44
Nugát és nugátféleségek készítése45
Grillázs készítése46
Tésztakészítés. Lazítás (Keményffi Gábor)47
Milyen tényezőktől függ a tészta állaga52
Sütés (Keményffi Gábor)54
A sütőcukrászatban használatos kemencék54
A sütés közben végbemenő fizikai és kémiai változások57
A sütőcukrászati termékek és nyersanyagok minőségvizsgálata (Keményffi Gábor)60
A nyersanyagok érzékszervi és fizikai vizsgálata60
A nyersanyagok és a késztermékek kémiai vizsgálata61
A sütőcukrászati késztermékek érzékszervi és műszeres vizsgálata63
Tartós sütőcukrászati termékek előállítása
Ostyagyártás (Keményffi Gábor)67
Az ostya járulékos anyagainak sütőtechnikai hatása68
Ostyasütőgépek68
Az ostyasütővas69
Körkemence ostyalap készítésére71
Ostyasütő automaták74
Ostyaalakzatok készítése75
Az ostya töltése. Ostyakenőgépek76
Ostyavágógép77
Az ostyatészta készítése78
Ostyahibák79
Ostyatöltelékek80
Töltött ostyakészítmények86
Ostyacsomagolás és raktározás87
Az ostya mártása87
Gyógyostya88
A korszerű ostyagyár berendezése88
Ostyatészta összeállítások90
A mézeskalács készítése (Keményffi Gábor)92
Mézeskalácskészítés érlelt tésztából92
A mézeskalács tésztájának lazítása94
A mézeskalács sütése95
Bevonatok, mázak, glazurok96
Mézeskalácsszívek, mézeskalácsalakzatok97
A mézeskalácskészítésnél előforduló hibák és elhárításuk99
Mézeskalácsösszetételek100
Fehér mézeskalácsok102
Manduláscsókok104
Kekszgyártás (Keményffi Gábor)106
A kekszkészítés műveletei106
A kekszgyártás nyersanyagai108
Kekszgyártó gépek110
A keksztészta gépi nyújtása113
Gépi kekszkiszúrás115
A keksz sütése117
Kekszsütés infravörös sugárral120
Kekszhibák és ezek okai124
Kekszösszetételek127
A kétszersült készítése (Keményffi Gábor)130
Kétszersült összetételek132
Habsütemények készítése (Keményffi Gábor)136
Hidegen készített habsütemények136
Melegen készített habsütemények137
Főtt vagy olasz módra készített habsütemények137
Tartós készítmények piskótatésztából (Keményffi Gábor)139
Gyógypiskóták141
Egyéb tartós sütemények (Keményffi Gábor)142
Friss fogyasztásra szánt sütemények
Felvertek (Tóth Illés)148
Habverés148
Sütés149
Töltelékek150
Tojásos krémek152
Vajkrémek154
Különleges krémek156
Felvertek osztályozása158
Meleg úton előállított könnyű felvertek162
Nehéz felvertek164
Omlós tészták (Tóth Illés)167
Gyúrt omlósok168
Különleges omlós tészták170
Teasütemények (édes teasütemények)176
Felvertekből készült édes teasütemények184
Sós teasütemények191
Vajastészták (Tóth Illés)196
Leveles vajaspogácsa196
Leveles hájaspogácsa198
Vajas kocka198
Burkifli198
Vajas ív199
Angol sós199
Gombakrém199
Velős hasé200
Sonkás kifli200
Sonkás vajas201
Burgonyapogácsa201
Sós pogácsa201
Édes pogácsa201
Élesztős tészták (Tóth Illés)203
Gyúrt élesztősök206
Kevert élesztősök209
Hajtogatott élesztősök211
Omlós élesztős tészták213
Hengerelt tészták (Tóth Illés)217
Sütőmarcipánok vagy makron217
Makronsütemények218
Csókocska vagy pusszerli219
Csokoládés makroncsókocska219
Makronkifli219
Fogvájó219
Angolka vagy Engländer219
Paganini219
Mandulaív220
Párizsi szelet220
Díszítő marcipán220
Mignonok és torták készítése (Tóth Illés)222
Mignonok betöltése223
Csemegék (Tóth Illés)233
Friss fogyasztásra szánt csemegék234
Gyümölcs csemegék240
Tartós csemegék241
Marcipángyümölcsök és egyéb marcipán készítmények (Tóth Illés)247
Apró marcipángyümölcsök247
Marcipánfré248
Mogyorófré248
Narancsfré248
Konyakmeggyes fré248
Kávéfré249
Diófré249
Csokoládáfré249
Diabetikus sütemények (Tóth Illés)250
Nyersanyagok250
Édesipari diabetikus gyártmányok252
Sütőcukrászati termékek csomagolása, tárolása és szállítása (Keményffi Gábor)269
Cukrászsütemények mélyhűtéses tartósítása (Keményffi Gábor)274
Egészségügyi követelmények a sütőcukrászatban (Keményffi Gábor)270
Függelék
Cukrászati díszmunkák (Tóth Illés)
Fecskendezéssel készített vonalas díszek279
Marcipánból készített különleges díszek280
Marcipánvirágok280
Marcipánrózsák280
Marcipánszegfűk281
Margaréta marcipánból282
Marcipán szegélydíszek283
Marcipánvirágok készítése formákkal283
Grillázs a díszmunkában283
Grillázs asztaldísz283
Cukortészta (tragant)286
Különleges karamell díszek287
Különleges csokoládé díszek294
Különleges torta díszítések297
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem