kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 201 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 14 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-7812-53-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó | 11 |
Néhány tanács: Ki legyen cukrász (Auguszt József) | 12 |
Édességkészítés rövid áttekintése az ókortól napjainkig (Borsódy Mihály) | 14 |
Az édességek fogyasztásának és készítésének kialakulása | 14 |
Az újkori cukrászat kialakulása Magyarországon | 15 |
Napjaink cukrászvállalkozásainak jogi formái | 17 |
Egyéni vállalkozás | 18 |
Társas vállalkozások | 19 |
A cukrászüzem létesítésének, működtetésének szabályozása | 20 |
Az üzem és a termelőtevékenység engedélyezése (Bori Beáta) | 21 |
Gépek és berendezések engedélyezése, higiéniai alkalmassága | 23 |
Egészségügyi alkalmasság, szakképzettség | 24 |
Az adalékanyagok, technológiai segédanyagok, csomagolóanyagok, mosó- és fertőtlenítőszerek engedélyezése (Szenes Endréné) | 24 |
Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) | |
A cukrászkézműiparban használatos anyagok és félkésztermékek (Borsódy Mihály) | 28 |
Szénhidrátok | 28 |
Szacharóz (nád- és répacukor) | 28 |
Glukóz (szőlőcukor) | 30 |
Keményítő, keményítőszörp | 30 |
Cukor félkésztermékek | 30 |
Méz | 33 |
Zselírozóanyagok | 33 |
Szorbit | 36 |
Gabonaneműek (lisztek) | 36 |
Olajosmagvak | 40 |
Mandula | 40 |
Mogyoró | 40 |
Dió | 41 |
Pisztácia | 41 |
Földimogyoró (arachis) | 41 |
Barackmag | 41 |
Napraforgómag | 42 |
Kókusz-korpa | 42 |
Kasu (cashew) | 42 |
Szezámmag | 42 |
Mák | 42 |
Kávé | 42 |
Kakaóbab | 46 |
Olajosmag félkésztermékek | 46 |
Zsiradékok | 50 |
Kakaóvaj | 51 |
Tej, tejszín, vaj | 54 |
Margarinok és keményzsírok (mesterséges zsírok) | 54 |
Keményzsírok készítéséhez használható zsiradékok | 55 |
Tojás | 55 |
Gyümölcs félkésztermékek | 59 |
Gyümölcsök vastagcukorban (kandírozás) | 59 |
Gyümölcsvelők tartósítása | 60 |
Gyümölcslekvárok | 62 |
Tartósítás alkoholban | 62 |
Mazsola | 62 |
Adalék- és járulékos anyagok | 63 |
Étkezési savak | 63 |
Fűszerek (természetes ízesítő anyagok) | 64 |
Eszenciák (ízesítő kivonatok) | 64 |
Színezékek | 66 |
Tartósítószerek | 66 |
Egyéb járulékos anyagok | 66 |
A cukrászipari alaptészták technológiája (Borsódy Mihály) | 67 |
Felvert tészták | 67 |
Könnyű felvertek | 68 |
Speciális felvertek | 70 |
Nehéz felvertek | 73 |
Élesztős tészták | 76 |
Gyúrt, dagasztott élesztős tészták | 76 |
Kevert élesztős tészták | 78 |
Hajtogatott élesztős tészták. Blundel tészta | 80 |
Omlós élesztős tészták. Pozsonyi tészta | 81 |
Vajastészták | 81 |
Vajastészta krémlapokhoz | 83 |
Kindli tészta | 83 |
Omlós tészták | 83 |
Gyúrt omlósok | 83 |
Kevert omlós tészták | 85 |
Krémek, töltelékek (Borbély Béla) | 86 |
Krémek | 86 |
Habosított krémek | 86 |
Nem habosított krémek | 92 |
Töltelékek | 96 |
Száraz töltelékek | 96 |
Forrázott töltelékek | 96 |
Resztelt töltelékek | 97 |
Habtöltelékek (diós, mandulás) | 97 |
Túrótöltelékek | 97 |
Gyümölcstöltelékek | 99 |
Gyümölcsízes töltelékek | 99 |
Cukrászipari késztermékek | 100 |
Torták (Borbély Béla) | 100 |
Vajkrémes torták | 100 |
Tejszínkrémtorták | 101 |
Parfétorták | 102 |
Párizsikrémes (tartós) torták | 102 |
A torták csoportosítása rendeltetésük szerint | 103 |
A torták díszítése | 104 |
Mignonok, mignondesszertek (Borsódy Mihály) | 104 |
Puncsmignon | 106 |
Gulyásmignon | 107 |
Diós vágott mignon | 107 |
Csokoládés vágott és szúrt mignonok | 107 |
Vágott gyümölcsös csemege mignonok | 108 |
Különböző felvert tészta hüvelyekből | 108 |
Mignondesszertek | 109 |
A mignonok, desszertek áthúzása, szárítása, díszítése | 109 |
Tartós csemegék | 111 |
Kávés csemege | 111 |
Hüvelyes kávés csemege | 111 |
Szilvás csemege | 112 |
Suhajda csemege | 112 |
Meggyes csemege | 112 |
Bohémcsemege | 112 |
Marcipános csemegekocka | 112 |
Grillázsbomba | 113 |
Royalbomba | 113 |
Tátracsúcs (párizsicsúcs) | 113 |
Marcipános csemegék | 113 |
Rétesek, lepények, linzer- és tésztadarabáruk (Borbély Béla) | 115 |
Rétesek | 115 |
Lepények | 116 |
Linzer darabáruk | 118 |
Tészta darabáruk | 118 |
Pogácsák, sütemények | 119 |
Pogácsák | 119 |
Sós teasütemények | 121 |
Édes teasütemények | 123 |
Omlós tésztából készíthető teasütemények | 123 |
Teasütemények felvert tésztából | 125 |
Hengerelt tésztából készült teasütemények | 125 |
Teasütemények egyéb tésztákból | 126 |
Bonbonok, bonbondesszertek | 126 |
Mártott gyümölcsbonbonok | 127 |
A grillázsbonbonok | 127 |
Marcipánbonbonok | 128 |
Méznugát bonbonok | 128 |
Krémbonbonok | 129 |
Nugátból készült bonbonok | 129 |
Cukorkabonbonok fajtái | 130 |
Töltött csokoládébonbonok | 130 |
Török eredetű édességek (Borsódy Mihály) | 131 |
Rahat-Lokum | 131 |
Szudzsuk | 131 |
Halva | 132 |
Fehér halva (méznugát) | 132 |
Törökméz | 133 |
Mézestészták | 133 |
Alaptészták | 134 |
Cukortészta | 135 |
Keverési variációk | 135 |
Kandiszoldatok | 135 |
Hengerelt tészták (makron sütőmarcipán) | 136 |
Mandula makrontészta | 137 |
Egyéb tészták | 139 |
Képviselőfánk (égetett tészta) | 139 |
Eckler | 140 |
Indiánfejek | 140 |
Babapiskóta | 141 |
Tartós édességek | 141 |
Kekszek | 141 |
Ostyák | 143 |
Cukorkák | 145 |
Diabetikus édességek | 151 |
Diabetikus készítményekhez használható anyagok | 152 |
Diabetikus félkésztermékek | 152 |
Diabetikus késztermékek | 155 |
Cukrász-késztermékek minősége. A minőség megóvása... (Borsódy Mihály) | 160 |
A minőséget jellemző értékek | 160 |
Ízhatás | 161 |
A cukrászkészítmények tömege | 162 |
A cukrászsüteményeknél előforduló hibák | 164 |
A cukrászsütemények forgalmazása, a fogyasztók védelme | 164 |
Cukrászsütemények szállítása, tárolása, kezelése | 165 |
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tevékenysége | 166 |
Ételfertőzése, ételmérgezések | 166 |
A cukrászműhely és cukrászda berendezése és elrendelése (Borbály Béla) | 167 |
A cukrászműhely elrendezése | 167 |
A cukrászda berendezése | 173 |
A cukrászüzem higiéniája (Bori Beáta) | 175 |
A mikroorganizmusok szerepe a cukrászati készítmények egészségügyi biztonságában | 175 |
A mikroorganizmusok jellemzése | 175 |
A mikroorganizmusok szaporodása | 177 |
A cukrászati alapanyagok mikroflórája | 180 |
Személyi higiénia | 181 |
A cukrászat egészségügyi követelményei | 182 |
A higiénia tárgyi feltétele | 183 |
A dolgozói magatartás | 184 |
A munkahely higiéniája | 185 |
A munkahely megszervezése, a helyiségek kialakítása | 185 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 187 |
Környezeti higiénia | 191 |
A csomagolás higiénijája | 191 |
A szemét, a hulladék és a szennyvíz kezelése | 192 |
Felhasznált szakirodalom | 194 |
Ajánlott szakirodalom | 194 |
Függelék | |
Hatályban lévő jogszabályok jegyzéke (Borsódy Mihály) | 195 |
Engedélyezési ügyekben eljáró hatósági szervek címlistája (Gyaraky Zoltán) | 196 |
A cukrászkészítmények és nyersanyagaik legfontosabb magyar szabványainak jegyzéke (Bori Beáta) | 198 |
A cukrásziparban gyakran használt kifejezések értelmezése (Borsódy Mihály) | 199 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.