1.059.290

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukortechnológia

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 266 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen jegyzet röviden ismerteti a magyar cukorgyárak korszerű technológiai eljárásait, valamint a technológia elméleti alapjait. Megírásában felhasználtam Vígh Albert: A cukorrépa ipari... Tovább

Előszó

Jelen jegyzet röviden ismerteti a magyar cukorgyárak korszerű technológiai eljárásait, valamint a technológia elméleti alapjait. Megírásában felhasználtam Vígh Albert: A cukorrépa ipari feldolgozása (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1961), továbbá Vukov Konstantin - Hangyái Károly: Cukorrépa-termesztőknek a fehércukor hozamról (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1983 ) című könyveket, valamint a "Cukoripar" című folyóirat 1980 után közölt publikációit. Külön köszönöm dr. Vígh Albert, ny.műszaki igazgatónak, hogy hozzájárult jelentős részletek átvételéhez színvonalas közleményeiből. Továbbá köszönöm a lektorok, dr. Gasztonyi Kálmán, egyetemi tanár és dr. Tegze Miklós kutatóintézeti igazgató fáradozását és értékes tanácsait. Az első főleg a fogalmazás pontosabbá és világosabbá való tételével, az utóbbi főképp műszaki kiegészítésekkel járult hozzá e jegyzet ezen alakban való megjelenéséhez. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bevezetés 9
1. A cukorrépa termesztése 10
1.1. A cukorrépa nemesítése, fajtái 10
1.2. A cukorrépa növénytani tulajdonságai 11
1.3. A cukorrépa termesztése 15
2. A cukorrépa szedése, beszállítása, átvétele és tárolása 18
2.1. A cukorrépa szedése 18
2.2. A cukorrépa átvétele 19
2.3. A cukorrépa szedésének, átvételének és feldolgozásának ütemezése 24
2.4. A cukorrépa-tárolás alapjai 26
2.5. A cukorrépa tárolásának technikai megoldása 29
2.6. A cukorrépa változásai a tárolás alatt 34
3. A cukorgyártás műveletei és a cukorrépa tulajdonságai 36
4. A répafeldolgozás előkészítő műveletei 40
4.1. Gyárudvari réparakodás 40
4.2. A répa beúsztatása az üzembe 41
4-3. A répa tisztítása 44
4.4. Az úszó cukorrépa felemelése 46
4.5. A cukorrépa mosása 49
4.6. A cukorrépa szállítása a vágógépekre 51
5. A cukorrépa szeletelése és az extrahálás alapjai 52
5.1. A cukorrépaszövet felépítése és fizikai tulajdonságai 52
5.2. A cukorrépaszelet iránti követelmények 55
5.3. A cukorrépa szeletvágás megoldása 58
5.4. A répaszelet továbbítása az extrakcióba 67
6. A lényerés 68
6.1. Az ellenáramú diffúziós extrakció elvei 68
6.2. A cukor diffúzióját kísérő folyamatok 71
6.3. A diffúziót kísérő mikróbás folyamatok 76
6.4. A diffúzió kombinálása a préseléssel:
szeletprésvíz visszavétel 77
6.5. A lényerő berendezések működése 80
6.6. Áramlástani viszonyok a diffúzióban 86
6.7. cukorveszteség a diffúzión 90
6.8. A kilúgzott szelet 91
6.9. A nyerslé összetétele 92
6.10. A lényerés technológiai irányítása 94
7. A létisztítás elvei 94
7.1. A mész a létisztításban 95
7.2. A hidroxil-ionok hatása a nyerslére 97
7.3. A kalcium ionok hatása a nyerslére 105
7.4. A kalcium- és hidroxil-ionok együttes hatása 105
7.5. A nyerslé előderítése 107
7.6. A léderítés 108
7.7. A széndioxid a létisztításban 109
7.8. Az első szénsavazás technológiai elvei 112
7.9. A második szénsavazás 114
7.10. A híglé kénezése 117
7.11. Létisztítás ioncserélő eljárásokkal 118
8. A létisztítás megoldásai 122
8.1. A mésztej adagolásának megoldásai 122
8.2. Az előderítés 123
8.3. A főderítés 125
8.4. Szénsavazás 126
8.5. A csapadék részleges elválasztása ülepítés útján 128
8.6. A csapadék részleges elválasztása (zagy-sűrítő) szűrés útján 131
8.7. Dobszűrők alkalmazása 134
8.8. Iszaposlé szűrése iszapsajtón (szűröprésen) 137
8.9. Szűrés felrétegző szűrőkön 137
8.10. Létisztító technológiai vonalak 138
8.11. Letisztítás hatékonyságának elbírálása 144
8.12. Néhány létisztítási művelet mennyiségi hatása a lé minőségére 147
9. A lé melegítése és bepárlása 151
9.1. A levek fizikai változásai a bepárláskor 152
9.2. A levek kémiai változásai a bepárláskor 159
9.3. Bepárló készülék 165
9.4. Bepárló rendszerek 169
9.5. A bepárló üzemeltetése 173
9.6. A lé melegítése 175
10. A cukor kristályosításának elvi alapjai 177
10.1. A szacharóz kristályok 177
10.2. A szacharóz oldhatósága 180
10. 3. A szacharóz oldhatósága a cukorgyári oldatokban 185
10.4. Kristálygócok képződése 189
10.5.A szacharóz kristályok növekedése 193
11. A cukor kristályosításának gyakorlata 199
11.1. A cukorfőzés berendezései 199
11.2. A cukorfőzés gyakorlata 201
11.3. Különböző tisztaságú termékek főzése 204
11.4. Automatikus és folytonos cukorfőzés 206
11.5. A cukor centrifugálása 208
11.6. A szakaszos centrifugálás technológiája 209
11.7. A folytonos centrifugálás technológiája 213
12. Az utótermék kristályosítása, a melasz kimerítése 215
12.1. Az utótermék főzése 215
12.2. Az utótermék pép hűtő kristályosítása 216
12.3. A melasz kimerítése 220
12.4. Kémiai változások az utótermék kristályosítása során 222
13. Cukoroldali sémák 224
13.1. A cukoroldali sémák jelentősége 224
13.2. A cukoroldali sémák számításának alapjai 228
14. A cukor szárítása, betárolása, csomagolása 231
14.1. A cukor minősége 231
14.2. A cukor nedvességét megszabó tényezők 231
14.3. A cukor szárítása és hűtése 235
14.4. A cukor tárolása silóban 238
14.5. A cukor csomagolása és tárolása 239
15. A cukor finomítása, kockacukor gyártása 241
15.1. A cukor finomítása 241
15.2. Kockacukor gyártása 242
15.3. Nádcukor finomítása répacukorgyárakban 243
15.4. A finomított cukor minősége 245
16. A répacukorgyár mellék- és segédüzemei 246
16.1. Szeletszárítás 246
16.2. Mészégetés 246
16.3. Vízgazdálkodás 248
17. Cukorgyártás a cukorrépától eltérő növényekből 250
17.1. Bevezetés 250
17.2. A nádcukor gyártása 250
17.3. A cirokcukor gyártása 255
17.4. Juharcukor és -szirup gyártása 257
17.5. Folyékony datolyacukor gyártása 259
17.6. Izomerizált keményítőcukor, az izoszörp gyártása 260
17.7. Cukor gyártása inulintartalmú növényekből 263
Irodalom 266

Dr. Vukov Konstantin

Dr. Vukov Konstantin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Vukov Konstantin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem