1.059.326

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukorrépa-termesztőknek a fehércukor-hozamról

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 295 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-634-7
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A cukorrépa tulajdonságai és a cukorhozam5
A cukorrépa fontos tulajdonságai5
A cukorgyártás műveletei és a cukorrépa tulajdonságai6
A tulajdonságok változatossága9
Mintavétel a cukorrépából10
A cukorrépa alakja, felépítése12
A növény alakja12
A répatest anatómiai felépítése és szövetei14
A répatest sérülései15
Az alak és a sérülés technológiai jelentősége16
A cukorrépa mechanikai tulajdonságai19
A szilárdság19
Az ütésálló képesség20
A vágási ellenállás21
A rugalmasság és a képlékenység22
A szövet permeabilitása26
A mechanikai tulajdonságok hatása a vágásra és az extrakcióra31
A cukorrépatest makroszkópos összetétele44
A rost fogalma és összetétele44
A létartalom46
A szárazanyag- és a víztartalom47
A cukorrépalé és a cukorrépaszövet sűrűsége47
A cukorrépalé szárazanyagai és törésmutatója48
A cukorrépalé szárazanyagai és viszkozitása49
A cukorrépa szárazanyag-tartalma, ozmózisnyomása és hőtani tulajdonságai49
A lé szárazanyag-tartalma és a répa cukortartalma50
A cukorrépa hőtani tulajdonságai50
A fajlagos hőkapacitás50
A hőmérséklet-vezetési tényező51
A hővezetési tényező52
A cukorrépa makrofázisainak jelentősége a lényerésben52
A cukorrépatest kémiai összetétele53
A kémiai vizsgálat előkészítése53
A cukortartalom53
A nemcukor-tartalom58
Az invertcukor-tartalom59
Oligoszaharidok62
Az elektrolitok és a hamutartalom62
A nitrogénvegyületek67
A levelek nagy molekulájú és kolloid oldott anyagai72
A répa kémiai összetételének hatása a létisztításra78
A nyerslé összetétele78
A levek szűrhetősége és ülepíthetősége82
A nemcukor anyagok eltávolítása89
A tisztított levek termostabilitása91
Az első szénsavazott lé színe92
A lé invertcukor-tartalma és technológiai vonatkozásai93
A csapadék szűrhetőségének műszaki-gazdasági hatásai96
Változások a bepárlás során98
A nemcukor anyagok hatása a cukorkristályosításra és a cukorhozamra108
Hatás a szaharóz kristályosodásra108
Hatás a cukorhozamra és a melaszra114
A répatermesztés hatása a cukorrépa tulajdonságaira119
A répa fizikai és kémiai állapotának meghatározói119
A fajták hatásai a mérvadó tulajdonságokra121
A fajták kialakulása121
Az egyes répafajták vágási ellenállása122
Az elaszticitási modulus függése123
A szaharóz diffúziós állandójának függése123
A répatermés és a cukortartalom függése124
A nemcukor-tartalom függése130
A hamutartalom függése130
A nitrogéntartalmú vegyületek függése132
Az invertcukor-tartalom függése132
A nemesítés szerepe133
Az éghajlat és a termőhely hatása135
A legfontosabb környezeti tényezők135
A vágási ellenálás függése152
Az elaszticitási modulus függése153
A cukor diffúziós állandójának függése154
A gyökértermés és a cukortartalom függése155
A nemcukor-tartalom függése az ökológiai tényezőktől165
A hamutartalom függése az ökológiai tényezőktől168
A nitrogéntartalmú vegyületek függése az ökológiai tényezőktől170
Az invertcukor-tartalom függése az ökológiai tényezőktől173
Az ökológiai tényezők hatásának összefoglalása175
A vetési, az egyelési és a szedési időpont hatása a répa tulajdonságaira177
Hatás a vágási ellenállásra178
Hatás az elaszticitási modulusra178
Hatás a diffúziós állandóra178
Hatás a gyökértermésre és a cukortartalomra187
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra191
Hatás a hamutartalomra és az elektrolitokra191
Hatás a nitrogénvegyületekre192
Hatás az invertcukor-tartalomra197
A répabetegségek és kártevők hatása a fizikai és a kémiai tulajdonságokra201
Hatás a vágási ellenállásra201
Hatás az elaszticitási modulusra201
Hatás a diffúziós állandóra201
Hatás a cukortartalomra és a répatömegre201
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra206
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra207
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre209
Hatás az invertcukor-tartalomra211
A növényállomány és a vízellátás hatása a répa tulajdonságaira213
Hatás a vágási ellenállásra213
Hatás az elaszticitási modulusra213
Hatás a szaharóz diffúziós állandójára214
Hatás a cukortartalomra és a gyökérsúlyra214
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra219
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra221
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre223
Hatás az invertcukor-tartalomra225
A cukorrépa trágyázásának hatása a répa tulajdonságaira227
A tápanyagigény megállapítása227
Hatás a répatermésre és a cukortartalomra227
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra235
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra236
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre239
Hatás az invercukor-tartalomra252
A cukorrépa szedésének hatása a fizikai és a kémiai tulajdonságokra243
Hatás a vágási ellenállásra243
Hatás a diffúziós állandóra244
Hatás a répa tömegére és a cukortartalmára245
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra248
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra250
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre253
Hatás az invertcukor-tartalomra254
A tárolás hatása a répa tulajdonságaira256
Hatás a vágási ellenállásra256
Hatás az elaszticitási modulusra257
Hatás a szaharóz diffúziós állandójára258
Hatás a répa tömegére és cukortartalmára258
Hatás a répa hamutartalmára266
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra266
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre267
Hatás az invertucukor mennyiségére268
Irodalomjegyzék273
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem