kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 295 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-634-7 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
A cukorrépa tulajdonságai és a cukorhozam | 5 |
A cukorrépa fontos tulajdonságai | 5 |
A cukorgyártás műveletei és a cukorrépa tulajdonságai | 6 |
A tulajdonságok változatossága | 9 |
Mintavétel a cukorrépából | 10 |
A cukorrépa alakja, felépítése | 12 |
A növény alakja | 12 |
A répatest anatómiai felépítése és szövetei | 14 |
A répatest sérülései | 15 |
Az alak és a sérülés technológiai jelentősége | 16 |
A cukorrépa mechanikai tulajdonságai | 19 |
A szilárdság | 19 |
Az ütésálló képesség | 20 |
A vágási ellenállás | 21 |
A rugalmasság és a képlékenység | 22 |
A szövet permeabilitása | 26 |
A mechanikai tulajdonságok hatása a vágásra és az extrakcióra | 31 |
A cukorrépatest makroszkópos összetétele | 44 |
A rost fogalma és összetétele | 44 |
A létartalom | 46 |
A szárazanyag- és a víztartalom | 47 |
A cukorrépalé és a cukorrépaszövet sűrűsége | 47 |
A cukorrépalé szárazanyagai és törésmutatója | 48 |
A cukorrépalé szárazanyagai és viszkozitása | 49 |
A cukorrépa szárazanyag-tartalma, ozmózisnyomása és hőtani tulajdonságai | 49 |
A lé szárazanyag-tartalma és a répa cukortartalma | 50 |
A cukorrépa hőtani tulajdonságai | 50 |
A fajlagos hőkapacitás | 50 |
A hőmérséklet-vezetési tényező | 51 |
A hővezetési tényező | 52 |
A cukorrépa makrofázisainak jelentősége a lényerésben | 52 |
A cukorrépatest kémiai összetétele | 53 |
A kémiai vizsgálat előkészítése | 53 |
A cukortartalom | 53 |
A nemcukor-tartalom | 58 |
Az invertcukor-tartalom | 59 |
Oligoszaharidok | 62 |
Az elektrolitok és a hamutartalom | 62 |
A nitrogénvegyületek | 67 |
A levelek nagy molekulájú és kolloid oldott anyagai | 72 |
A répa kémiai összetételének hatása a létisztításra | 78 |
A nyerslé összetétele | 78 |
A levek szűrhetősége és ülepíthetősége | 82 |
A nemcukor anyagok eltávolítása | 89 |
A tisztított levek termostabilitása | 91 |
Az első szénsavazott lé színe | 92 |
A lé invertcukor-tartalma és technológiai vonatkozásai | 93 |
A csapadék szűrhetőségének műszaki-gazdasági hatásai | 96 |
Változások a bepárlás során | 98 |
A nemcukor anyagok hatása a cukorkristályosításra és a cukorhozamra | 108 |
Hatás a szaharóz kristályosodásra | 108 |
Hatás a cukorhozamra és a melaszra | 114 |
A répatermesztés hatása a cukorrépa tulajdonságaira | 119 |
A répa fizikai és kémiai állapotának meghatározói | 119 |
A fajták hatásai a mérvadó tulajdonságokra | 121 |
A fajták kialakulása | 121 |
Az egyes répafajták vágási ellenállása | 122 |
Az elaszticitási modulus függése | 123 |
A szaharóz diffúziós állandójának függése | 123 |
A répatermés és a cukortartalom függése | 124 |
A nemcukor-tartalom függése | 130 |
A hamutartalom függése | 130 |
A nitrogéntartalmú vegyületek függése | 132 |
Az invertcukor-tartalom függése | 132 |
A nemesítés szerepe | 133 |
Az éghajlat és a termőhely hatása | 135 |
A legfontosabb környezeti tényezők | 135 |
A vágási ellenálás függése | 152 |
Az elaszticitási modulus függése | 153 |
A cukor diffúziós állandójának függése | 154 |
A gyökértermés és a cukortartalom függése | 155 |
A nemcukor-tartalom függése az ökológiai tényezőktől | 165 |
A hamutartalom függése az ökológiai tényezőktől | 168 |
A nitrogéntartalmú vegyületek függése az ökológiai tényezőktől | 170 |
Az invertcukor-tartalom függése az ökológiai tényezőktől | 173 |
Az ökológiai tényezők hatásának összefoglalása | 175 |
A vetési, az egyelési és a szedési időpont hatása a répa tulajdonságaira | 177 |
Hatás a vágási ellenállásra | 178 |
Hatás az elaszticitási modulusra | 178 |
Hatás a diffúziós állandóra | 178 |
Hatás a gyökértermésre és a cukortartalomra | 187 |
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 191 |
Hatás a hamutartalomra és az elektrolitokra | 191 |
Hatás a nitrogénvegyületekre | 192 |
Hatás az invertcukor-tartalomra | 197 |
A répabetegségek és kártevők hatása a fizikai és a kémiai tulajdonságokra | 201 |
Hatás a vágási ellenállásra | 201 |
Hatás az elaszticitási modulusra | 201 |
Hatás a diffúziós állandóra | 201 |
Hatás a cukortartalomra és a répatömegre | 201 |
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 206 |
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 207 |
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 209 |
Hatás az invertcukor-tartalomra | 211 |
A növényállomány és a vízellátás hatása a répa tulajdonságaira | 213 |
Hatás a vágási ellenállásra | 213 |
Hatás az elaszticitási modulusra | 213 |
Hatás a szaharóz diffúziós állandójára | 214 |
Hatás a cukortartalomra és a gyökérsúlyra | 214 |
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 219 |
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 221 |
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 223 |
Hatás az invertcukor-tartalomra | 225 |
A cukorrépa trágyázásának hatása a répa tulajdonságaira | 227 |
A tápanyagigény megállapítása | 227 |
Hatás a répatermésre és a cukortartalomra | 227 |
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 235 |
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 236 |
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 239 |
Hatás az invercukor-tartalomra | 252 |
A cukorrépa szedésének hatása a fizikai és a kémiai tulajdonságokra | 243 |
Hatás a vágási ellenállásra | 243 |
Hatás a diffúziós állandóra | 244 |
Hatás a répa tömegére és a cukortartalmára | 245 |
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 248 |
Hatás a hamu- és az elektrolittartalomra | 250 |
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 253 |
Hatás az invertcukor-tartalomra | 254 |
A tárolás hatása a répa tulajdonságaira | 256 |
Hatás a vágási ellenállásra | 256 |
Hatás az elaszticitási modulusra | 257 |
Hatás a szaharóz diffúziós állandójára | 258 |
Hatás a répa tömegére és cukortartalmára | 258 |
Hatás a répa hamutartalmára | 266 |
Hatás az összes és a permanens nemcukor-tartalomra | 266 |
Hatás a nitrogéntartalmú vegyületekre | 267 |
Hatás az invertucukor mennyiségére | 268 |
Irodalomjegyzék | 273 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.