A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukoripari víz és szennyvízgazdálkodás

Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar, Szakmérnöki Tagozat BME. Továbbképző Intézet Kiadványa Ve. 198/Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 286 példányban jelent meg. 42 fekete-fehér ábrával. Kihajtható mellékletekkel. Tankönyvi száma: J 6-803.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A környezet védelme, a természet megóvása jelenleg az emberiség legsürgősebb feladata. A civilizáció, fejlődésének olyan szakaszába érkezett, amikor a környezetvédelem társadalmi, politikai és nem... Tovább

Előszó

A környezet védelme, a természet megóvása jelenleg az emberiség legsürgősebb feladata. A civilizáció, fejlődésének olyan szakaszába érkezett, amikor a környezetvédelem társadalmi, politikai és nem utolsósorban műszaki összehangolása az egész civilizált emberiség közös gondjává vált. A civilizáció,a műszaki, tudományos, technikai haladás, az ipari termelés óriási, fantasztikusnak tűnő fejlődése mellett, az emberi környezetre káros melléktermékek és hulladékok keletkezésének és eltávolításának kiküszöbölése sokkal kisebb, bizonyos területeken alig fejlődött. Ez a körülmény, az élővilág rohamos elszennyeződéséhez vezetett.
Az ember környezetét romboló jelenségek hatásának regisztrálása részben orvosi, részben mérnöki feladat, de magának a környezetszennyező anyagoknak mennyiségi, minőségi felmérése és ennek alapján a kiküszöbölésükre alkalmas technológiai módszer eldöntése, a műszaki megoldás kidolgozása kizárólagosan mérnöki munka. így a cukoriparban dolgozó szakmérnököknek is elengedhetetlenül fontos feladata. A mérnökök környezetvédő ténykedése, a műszaki környezetvédelem, mindig megold ás-centrikus, aktív környezetvédelmet jelent. Tehát az egyénre és a társadalomra ható szennyeződések műszak megelőzését, elhárítását, megszüntetését jelenti. Ezen hármas műszaki feladatot kétféle módon lehet megközelíteni: részleges vagy végleges megoldások formájában. Jelenlegi gazdasági és műszaki adottságaink mellett, a körülmények kényszerítő ereje következtében, - nem utolsósorban a 40/1969. Korm. rendelet által meghatározott szennyvízbírság következtében - az általános tendencia a környezetszennyeződési problémák csökkentése, megfelelő védőberendezések (szűrők, ívszita, hidrociklon, stb.), illetve eljárások kidolgozásával (meszes kezelés, stb.) és a technológiai rendszerek megfelelő fázisba történő beiktatásával. Nem kétséges, hogy pro futuro ezek a módszerek csak alapul szolgálhatnak, a fő és végleges megoldás kialakításához a technológiai folyamatok olyan mérvű megváltoztatásához, korszerűsítéséhez, zárt kompié víztisztítási és vízkör-folyamatok kialakításához, ami figyelembe veszi az üzem egészségügyi, az általános környezetvédelmi, és nem utolsó-sorban a megoldás gazdasági szempontjait is. Mert a feladatok megoldása már a mai állapotok közepette is igen súlyos műszaki és amellett talán még súlyosabb anyagi probléma. Tehát a komplex műszaki és gazdaságossági szemlélet kialakítása is igen fontos feladat a cukoripari szakmérnök képzésben a szennyvíztisztítási és vízellátási problémák ismertetésénél. A szemlélet kialakításának alapvető része a vízszennyeződések és víztisztítási technológiák alapismereteinek átadása. Vissza

Tartalom

1. AZ ÉLELMISZERIPARI VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK 7
2. SZENNYVIZBIRSÁGI RENDELET 14
3. SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI TECHNOLÓGIAI ISMERETEK 18
3.1. Durva mechanikai szennyeződések eltávolítása 20
3.2. II. rendű tisztítás 25
3.2.1. Flotálás, flokulálás 25
3.2.2. Biológiai szennyvíztisztítás 30
3.2.2.1. Általános elvi kérdések 30
3.2.2.2. Eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítás 40
3.2.2.3. Tavas tisztítási technológia 43
3.2.2.4. Csepegtetőtestes tisztítás 47
3.2.2.5. Többlépcsős tisztítás 49
3.3. Levegőztetés 50
3.4. III. rendű tisztítás 61
4. ISZAPKEZELÉS 64
5. A CUKORGYÁRTÁS VÍZSZÜKSÉGLETE 71
5.1. Bevezetés 71
5.2. Vízszükséglet és vízfelhasználás 74
5.3. Vízminőségi igények 81
5.3,1. A vizek általános jellemzői 81
5, 3. 2. A lényerés vízminőségi igénye 82
5.3.3. Az úsztatás és mosás vízminőségi igénye 84
5.3.4. Egyéb fogyasztók vízminőségi igénye 85
6. CUKORGYÁRI SZENNYVIZEK 86
6.1. A cukorgyári szennyvizek vizsgálata 86
6.2. A szennyvíz szennyezettsége 89
6.3. A vízfelhasználók csoportosítása a keletkezett szennyvizek
összetétele alapján 90
6.3.1. Diffúziós- és présvíz 90
6.3.2. Úsztató- és mosóvíz 90
6.3.3. Kondenzátorvíz (ejtővíz) 91
6.3.4. Páravíz 92
6.3.5. Egyéb szennyvizek 92
7. A CUKORGYÁRI SZENNYVÍZ BEVEZETÉSÉNEK HATÁSA A
BEFOGADÓ ÉLŐVILÁGÁRA 94
7.1. Folyamatok a befogadóban 94
7.2. A befogadó terhelhetősége 95
8. A VÍZFELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE VÍZKÖRÖK KIALAKÍTÁSÁVAL 97
8.1. A víz visszavétele és visszaforgatása 97
8.2. A diffúzió vízköre 99
8.3. Úsztató- és mosóvízkor 102
8.3.1. Kezdetleges úsztató és mosóvízkör ülepítőtavak
alkalmazásával 103
8.3.2. Az úsztató és mosóvíz meszezése, mint a víz körforgalomban tartásának előfeltétele 103
8.3.3. A korszerű úsztató- és mosóvízkör műtárgyai 108
8.3.3.1. A Brukner-féle ülepítő 108
8.3.3.1.1. Az ülepedés 116
8.3.3.1.2. Gépészeti vonatkozások 119
8.3.3.1.3. A leülepedett iszap eltávolítása. 121
8.3.3.1.4. Az úszóiszap eltávolítása 122
8.3.3.1.5. Építészeti vonatkozások 123
8.3.3.2. A KÉKI-féle ülepítő 124
8.3.3.3. Hidrociklon 126
8.3.3.4. Homokkotró 128
8.3.3.5. Ívszita 130
8.4. Hűtő- és melegvízkör 135
8.4.1. Visszavétel és hűtés 135
8.4.2. Hűtési rendszerek 137
8.4.3. Belépő vizek és vízelvételek 140
9. a cukoriparban alkalmazott biológiai szennyvíztisztítás 141
9.1. Üzemen belüli vízgazdálkodás 141
9.2. Tisztítási eljárások 144
9.2.1. Ülepítés 144
9.2.2. Biológiai kezelés 144
9.2.2.1. Nagytérigényű biológiai eljárások 145
9.2.2.1.1. Árasztás 146
9.2.2.1.1.1. A mezőgazdasági hasznosítás lehetőségei 147
9.2.2.1.1.2. Agrotechnikai szempontok 149
9.2.2.1.1.3. A mezőgazdasági hasznosítás műszaki kialakítása 150
9.2.2.1.2. Esőztetés 151
9.2.2.1.3. Lebontás tavakban történő tárolással 153
9.2.2.1.3.1. A tavakban történő lebontás
természetes biológiai folyamatának gyorsítása 155
9.2.2.2. Kistérigényű biológiai eljárások 157
9.2.2.2.1. Csepegtetőtestes szennyvíztisztítás 157
9.2.2.2.2. Eleveniszapos szennyvíztisztítás 158
9.2.2.2.2.1. Nyálkaképző baktériumok 163
9.2.2.2.2.2. Cukorgyári példa az eleveniszapos tisztítási technológia
alkalmazására 164
10. A CUKORIPAR VÍZGAZDÁLKODÁSA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM 168
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem