A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukoripari energiagazdálkodás és műszaki hőtan

Kézirat/Budapesti Műszaki Egyetem

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 138 oldal
Sorozatcím: Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar, Szakmérnöki Tagozat, a BME Továbbképző Intézetének kiadványa
Kötetszám: Ve:193
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 50 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Megjelent 332 példányban. Tankönyvi szám: J 6-798.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. A termodinamikai alapfogalmak rövid áttekintése 3
A hő és a munka egyenértékűek 3
Körfolyam 4
A Carnot-féle körfolyam 5
Mértékegységek 6
Exergia 8
2. A lé melegítése, bepárlása, cukorfőzés " 13
A melegítés 13
Keverékek közepes hőmérsékletének számítása 15
Hőátbocsátás 16
A párolgás 18
Forrpontemelkedés 20
Előmelegítő 23
Méretezés a fűtőfelület szempontjából 24
Méretezés a folyadékáramlás szempontjából 28
A főzőállomás 30
A kavarószerkezetes főzőkészülék 32
A bepárlás 33
A)változat, a hőesések mérsékelt progresszivitásával 36
A bepárló teherelosztása és méretezése 37
Az önlepárlás 41
B) változat számítása a hőesések nagyobb progresszivitásával 43
A fűtési akadályok elhárítása 44
A kondenzvíz levezetése 45
A Niessner készülék 45
A kondenzedény 46
A kettősfém-kondenzvizlevezető 47
A labirint kondenzvíz levezető 47
A nem kondenzálódó gázok elvezetése 48
Bepárló rendszerek 49
3. A cukorgyártás gőzenergia gazdálkodási rendszere 51
További gőzfogyasztók a cukorgyárban
Centrifuga fedőgőz 51
Szörpök melegítése 51
Fűtőolaj kezelés, épületfűtés 52
A gőzenergia-gazdálkodás kialakítása 53
További megtakarítási lehetőségek 54
A hőszivattyú cukoripari alkalmazásának lehetősége 55
A sűrűlétárolás energetikai kihatása 59
4. Szárítás a cukoriparban 61
A szárítás elméleti alapjai 61
A kilúgozott szelet szárítása 63
A szeletprések eredményes munkájának feltételei 66
A szeletszárítás hőszükséglete 67
A szeletszárítói tüzelőberendezés 68
A hőveszteségek csökkentési lehetőségei 69
A szeletszárító berendezése 70
A szeletszárító üzeme 74
A cukor szárítása 74
A kristálycukor szárítása 74
A finomítványszárítás elmélete 76
A cukorszárítás számítása 77
A kockacukor szárítása 79
Mésziszapszárítás 80
5. A villamosenergia gazdálkodás 81
A hőfelhasználás és a fajlagos villamosenergia felhasználás kölcsönhatása 81
A kazántípus 82
A gőztermelés gazdaságossága 35
Szénpor tüzelés 85
Olajtüzelés 35
Gáztüzelés 87
Az utófütőfelületek 88
Kazántápvíz 88
A gőzturbina 90
A turbóaggregát teljesítmény szabályozása 93
Szabályozás a meghajtó turbina fordulatszámára 93
Ellennyomás szabályozás 93
A turbógenerátor 94
A generátor feszültségszabályozása 94
A generátor védelme 98
Elektromos mértékegységek 98
A feszültség megválasztása az erőelosztáshoz 100
Kábelek 104
Transzformátorok 105
Mérőtranszformátorok 108
Hegesztőtranszformátor 110
Kondenzátorok 111
A motor megválasztása 112
Az aszinkron motorok csoportosítása az indítás alatti viselkedésük szempontjából 114
Kapcsolók 117
Fordulatszabályozás 119
Az egyenáramú motor 121
Egyenáramú hegesztés 121
Centrifuga meghajtások 122
Pólusváltó motorok 122
Ward-Leonard hajtás 123
Fordulatszabályozás vezérelt áramirányítóval szabályozott feszültséggel 125
Üzemvitel külső hálózati csatlakozással és anélkül 127
6. Különböző berendezések energetikája 129
A mészkemence és a szénsavazó gáz összetétele 129
Mammut szivattyú 130
Répaszivattyu 131
Bernoulli-tétel 132
Centrifugálszivattyú 132
Körforgó szivattyúk viszkózus folyadékokra 136

Wertán Pál

Wertán Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Wertán Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem