kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 373 oldal |
Sorozatcím: | Ipari szakkönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előkészítő műveletek | 11 |
A cukorrépa | 11 |
A cukorrépa termesztése | 11 |
A cukorrépa begyűjtése és tárolása | 12 |
A cukorrépa összetétele | 14 |
A cukorrépa technikai értéke | 16 |
A répa beadása gyárba | 17 |
Répakirakás | 17 |
Úsztatás | 19 |
Gazfogás és kőfogás | 25 |
A répa átemelése | 29 |
A répa mosása | 31 |
A répa felemelése | 33 |
A répa mérése | 34 |
Összefüggés az előkészítő műveletek között | 36 |
Lényerés | 37 |
A répa szeletelése | 37 |
A jó szelet | 37 |
A jó szelet előállítása | 38 |
Késköszörülés | 39 |
A répavágógép | 44 |
A késszekrény és a répavágó kés | 44 |
A répavágógép karbantartása | 46 |
A szeletelés fontossága a további folyamatokra | 47 |
Diffúzió | 47 |
A diffúzió elve | 47 |
A Róbert-diffúzió | 48 |
A Róbert-diffúzió üzeme | 52 |
A helyes diffúzió feltételei | 55 |
Folytonos diffúzió | 61 |
A J-diffúzió | 62 |
A J-diffúzió üzeme | 66 |
Szeletkefogás | 71 |
Nyerslémérés | 73 |
A diffúzió jelentősége a gyártástechnológiában | 73 |
A lúgözött szelet eltávolítása | 74 |
A lúgözött szelet préselése | 76 |
Létisztítás | 78 |
A létisztítás alapfogalmai | 78 |
A tisztasági hányados | 78 |
A létisztítás hatásfoka | 79 |
Az alkalitás fogalma | 79 |
Létisztítási módszerek | 80 |
A létisztítás műveletei és berendezései | 80 |
Előderítés | 80 |
Az ellenáramú előderítés | 81 |
Előderítő készülékek | 82 |
Főderítés | 84 |
A mésztej adagolása | 85 |
Az I. szénsavazás | 87 |
Az I. iszaposlé szűrése | 91 |
Utószűrés | 96 |
A II. szénsavazás | 98 |
A hidrociklon | 100 |
A híglé | 101 |
Az egységes létisztítási eljárás | 101 |
A jó létisztítás | 102 |
A létisztítás hatása a további műveletekre | 103 |
A mészállomás | 104 |
A mészkemence | 105 |
A mészkemence üzembe helyezése | 106 |
A mészkemence üzeme | 107 |
A mésztej előállítása | 109 |
Gázmosás | 111 |
Szénsavszivattyúk | 112 |
Bepárlás | 114 |
Alapfogalmak | 114 |
A vízgőz | 114 |
A hőátbocsátás | 116 |
A bepárlórendszer | 118 |
A vákuumbepárló | 120 |
Nyomás alatti bepárló | 120 |
Bepárlókészülékek | 123 |
A keringtető bepárló | 123 |
A kényszeráramlású bepárló | 123 |
A félig kényszeráramlású bepárló | 124 |
A Zsigmond-féle bepárló | 125 |
A cseppfogó | 127 |
A páravíz eltávolítása | 129 |
A bepárló üzeme | 131 |
A bepárló indulása | 131 |
A bepárló üzeme | 131 |
A bepárló mint a gyár gőzelosztója | 134 |
A páraelvétel helyének hatása a gazdaságosságra | 136 |
A lésűrűség hatása a gazdaságosságra | 137 |
A gőzfogyasztást befolyásoló tényezők | 138 |
A bepárló kifőzése | 139 |
A híglé mésztelenítése | 141 |
A sűrűlé szűrése | 141 |
Nyersoldali előmelegítők és lészivattyúk | 142 |
Előmelegítők | 142 |
Az előmelegítők felépítése | 143 |
Az előmelegítők fűtése | 144 |
Az előmelegítők ellenállása | 146 |
Az előmelegítők tisztítása | 147 |
Lészivattyúk | 148 |
A turbinaszivattyú működésének elve | 148 |
A turbinaszivattyú emelőmagassága | 150 |
A turbinaszivattyú üzembe helyezése | 151 |
A turbinaszivattyú üzeme | 151 |
Csővezetékek és létartályok | 152 |
A cukoroldal | 153 |
Alapvető tudnivalók a cukoroldallal kapcsolatban | 153 |
Oldhatóság | 153 |
Forráspontemelkedés | 155 |
Viszkozitás | 156 |
Tisztasági hányaados és alkalitás | 157 |
Kristályformák | 157 |
A cukoroldal műveletei és termékei | 158 |
A cukoroldali műveletek alapanyagai | 158 |
A cukorfőzés | 160 |
Cukorfőző készülékek | 160 |
A kondenzátor és a légszivattyú | 168 |
A főzés műszeres ellenőrzése | 173 |
A főzéshez használt segédanyagok | 174 |
Előkészítő műveletek | 175 |
Behúzás | 175 |
Besűrítés | 176 |
A szemzés előkészítése | 176 |
Szemképzés | 177 |
A szemek növelése | 178 |
A készrefőzés | 179 |
Az I. termék főzése | 180 |
A középtermék főzése | 181 |
Az utótermék főzése | 182 |
A cukorfőzés során előforduló hibák és megszüntetésük | 184 |
A főzőállomás szerepe a gyár napi répafeldolgozásában és az energiagazdálkodásban | 188 |
A fontosabb cukoroldali sémák | 192 |
Pépkezelés | 197 |
Az utótermékpép érlelése | 198 |
Hűtőkavarók | 201 |
Szörp- és pépszivattyúk | 207 |
A centrifugálás | 209 |
Az utótermékpép centrifugálása | 210 |
A fedés | 211 |
A centrifuga | 213 |
A félautomata centrifugák | 216 |
A programvezérlésű centrifuga | 218 |
A cukor szárítása és hűtése | 223 |
A cukor osztályozása | 228 |
A cukor raktározása | 230 |
A kristálycukor fogyasztói csomagolása | 236 |
A cukorraktár gépesítése | 237 |
A nyerscukor finomítása | 239 |
A nyerscukor oldása | 239 |
A klerek színtelenítése és szűrése | 240 |
A csontszén | 240 |
Az aktív szenek | 240 |
Szintelenítés és szűrés aktív szénnel | 241 |
A klerek szűrése | 243 |
A szűrőprés | 243 |
Utószűrés | 245 |
A cukoroldatok színe | 245 |
Finomított kristálycukor gyártása | 246 |
Kockacukor gyártása | 246 |
A kockapép hűtése | 247 |
A kockapép centrifugálása és fedése | 247 |
A kockaliszt préselése | 249 |
A kockarudak szárítása | 251 |
A kockavágás | 253 |
Jegescukor gyártása | 254 |
Az exportcukor minősége | 255 |
Lisztcukor gyártása | 256 |
Minőségi előírások | 259 |
A cukoroldali munka gazdaságossága, a cukormérleg | 261 |
Az egyenletes munka jelentősége | 261 |
A cukormérleg | 262 |
Energiatermelés | 264 |
Tüzelőanyagok | 264 |
A hazai szénfajták és jellemzők | 264 |
Széntárolás | 264 |
Folyékony tüzelőanyagok | 266 |
Tüzelőanyagok szállítása | 267 |
Tüzelőanyagok mérése | 269 |
Tápvíz | 271 |
Cukorgyári páravíz felhasználása tápvíznek | 272 |
A kemény (nyers) víz használatának hátrányai | 273 |
Vízlágító berendezések | 274 |
A tápvíz minőségének ellenőrzése | 275 |
Kazánok és szárítók | 276 |
Cukorgyáraink kazántípusai | 276 |
Tüzelőberendezések | 279 |
Kazánok kiegészítő fűtőfelületei | 282 |
Előkészületek üzemeltetésre | 284 |
A kazánok előkészítése üzemre | 285 |
A kazánfűtő feladatai üzem közben | 286 |
Gazdaságos gőztermelés | 293 |
Teendők üzemzavar esetén | 294 |
A kazán leállítása | 295 |
A leállított kazán konzerválása | 296 |
A karbantartók fontosabb feladatai | 297 |
A kazánházi műszerek üzeme és karbantartása | 298 |
A kazánház és az erőtelep szerelvényei | 314 |
Szeletszárítás | 314 |
Erőgépek | 319 |
Dugattyús gőzgépek | 319 |
Gőzturbinák | 322 |
Váltakozó áramú generátorok | 325 |
Transzformátorok | 328 |
Villamos motorok | 330 |
Elosztóhálózat | 332 |
Villamos menetrend | 337 |
A cukorgyár segédüzemei | 339 |
A vízmű | 339 |
Víznyerőhelyek | 339 |
A cukorgyár vízforgalmi sémája | 342 |
Szennyvízülepítő berendezések | 344 |
Hidrociklonozás | 345 |
Szivattyúállomás | 346 |
Tömegáru-mozgatás | 351 |
Ömlesztett áru folyamatos szállítása | 351 |
Ömlesztett áru szakaszos szállítása | 358 |
Normál nyomtávú iparvágány | 362 |
Keskeny nyomtávú iparvasút | 365 |
Közúti járművek gyártelepi úthálózata | 371 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.