1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukorgyártás

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Magyar Vegyipari Munkások Országos Szabad Szakszervezete
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím: Vegyipari szakkönyvtár
Kötetszám: 9
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kihajtható melléklettel. Nyomtatta az Athenaeum, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A »Vegyipari Szakkönyvtár« sorozatban eddig megjelent könyveinkkel a vegyipari munkások általános műveltségét és szakmai alaptudását kívánjuk elősegíteni. Ezen általános alapismereteket tárgyaló... Tovább

Előszó

A »Vegyipari Szakkönyvtár« sorozatban eddig megjelent könyveinkkel a vegyipari munkások általános műveltségét és szakmai alaptudását kívánjuk elősegíteni. Ezen általános alapismereteket tárgyaló könyvek kiadása után most már rátérünk a vegyészet egyes iparágaival foglalkozó műszaki könyvek kibocsátására is. Ezeket a könyveket elsősorban a Vegyipari Szakmunkásképző Tanfolyamokon kívánjuk tankönyvként felhasználni. Az összeállításuk azonban úgy történt, hogy olyanok is megérthessék, akik nem rendelkeznek a vegyipari szaktanfolyam elméleti részén tanult vegytani és fizikai alapismeretekkel. A vegyiparban elsősorban a csoportvezetőknek kell a legnagyobb elméleti felkészültséggel rendelkezni. A könyveink úgy készültek, hogy ők is hasznosan forgathassák, sőt azt szeretnénk, ha a szaktanfolyamon kívül legjobban a vezető szakemberek körében lennének azok elterjedve. A könyvek megírásánál arra is figyelemmel voltunk, hogy az egyes folyamatok ismertetésénél állandóan rámutassunk. azokra a hibákra, amelyek a munka végzésénél sűrűbben előfordulnak. A könyvek áttanulmányozása révén tehát nemcsak átfogóbb és megalapozottabb szaktudást lehet szerezni, hanem a munkánál azonnal felhasználható tapasztalatokat is. Magyarországon a vegyiparral foglalkozó és az egyszerű fizikai munkások által is jól érthető szakkönyv eddig még nem jelent meg. Ezen könyveink kiadásával tehát úgy érezzük, hogy nemcsak régi szükségleteket elégítünk ki, hanem egyben úttörő munkát is végzünk. Az írók kiválasztásánál, a könyvek előkészítésénél és megbírálásánál közvetve, vagy közvetlen üli az egész vegyipari műszaki értelmiség résztvett. A könyvekben felhalmozódik a szaktanfolyamunkon működő több mint 400 értelmiségi előadó kétéven keresztül szerzett értékes tapasztalata is. Most tehát, amikor sorozatunk műszaki könyveit útrabocsátjuk, hálásan mondunk köszönetet a sokszáz vegyipari szaktanfolyam előadóinak és majdnem 100 bírálónak, akik hozzáértésükkel és szakértelmükkel komoly mértékben kivették részüket a munkából. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Bevezetés 7
A cukorgyártás története 7
A) A CUKOR GYÁRTÁS 9
Nyersgyár 9
A RÉPÁVAL KAPCSOLATOS MŰVELETEK
A répa 9
A kámpány megkezdése 11
A répa beszállítása, usztatás 11
A répa emelése a mosógépbe 13
A répa mosása 13
A mosott répa szállítása a mérlegre 14
A répa mérlegelése 14
A LÉNYERÉS 14
Répavágás 16
Lúgzótelep 17
Nyerslé 19
Lémérőedények 19
LÉTISZTITÁS 20
Derítés 20
Szaturálás 21
Szűrés 23
Kifőzés 25
BEPÁRLÁS 26
Sűrűlé 30
Cukorház 31
CUKOROLDALI RÉSZ 31
A CUKORHÁZ MUNKÁJA 31
Kristályosítás 32
Kavarás 37
Centrifugálás 37
Sémák 39
ELSŐ TERMÉKMUNKA 41
Bekeverés 42
Fedés 43
KÖZÉPTERMÉKMUNKA 45
UTÓTERMÉKMUNKA 46
Melász 47
FINOMÍTÁSI MUNKA 48
A finomítvány alakja 50
Süveg 50
Pilé 50
Kocka 50
Liszt 51
B) MELLÉKÜZEMEK 53
I. KAZÁNHÁZ 53
Tápvizek 54
Gőzzel fűtés 57
Melegítők 58
Yákuumkészülékek 59
II. ERŐTELEP 60
III. SZELETSZÁRITÁS 62
A szelet szállítása 62
Préselése 62
Szárítása 62
IV. MÉSZKEMENCE ÜZEM 63
V. CUKORBERAKTÁROZÁS 64
VI. LÁBORATORIUM 65
VII. FRISSVIZTELEP 70
VIII. SZENNYVÍZTELEP 71
C) A CUKORGYÁRTÁSBAN ALKALMAZOTT FONTOSABB GÉPEK ÉS AZOK MŰKÖDÉSE 71
Gőzgépek 72
Dugattyús szivattyúk 72
Turbinák 72
Körforgó szivattyúk 73
Szállító berendezések 74
Centrifugák 74
Különféle gépelemek 75
D) A CUKORGYÁRTÁS ALAP ÉS SEGÉDANYAGAI 77
Répa 77
Szén 77
Mészkő 78
Koksz 78
Szűrőanyagok 78
Kenőanyagok 79
Színtelenítő szenek 80
Cukorzsákok 81
Egyéb anyagok 81
E) A CUKORGYÁRTÁSBAN ELŐFORDULÓ NÉHÁNY FONTOS FIZIKAI ÉS
KÉMIAI ALAPELV 82
Melegjelenségek 83
Nyomás 83
Párolgás 84
Forrás 84
Forráspont, hőfok 84
Légüresség 84
Kristályosítás 84
Közlekedő edények törvénye 85
Hajszálcsövesség 85
Az energia megmaradásának elve 85
Kémia 86
1. Vegyület 86
2. Vegyülés, cserebomlás 86
3. Savanyúság 86
4. Lugosság 86
5. Kicsapás 87
6. A cukor kémiai és fizikai szempontból 88
7. Cukorbomlás 88
F) A CUKORIPARRAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK. 89
Nádcukorgyártás 7 89
A 3 éves terv 89
A' magyar cukorgyárak
nemzetgazdasági jelentősége 90
A cukor jelentősége az emberi táplálkozásban 91
A melász felhasználásának lehetősége 91
Különböző egyéb cukrok 91
1. Fából készített cukor 91
2. Burgonyacukor 91
3. Műméz , 93
4. Cukorka és édestészták gyártása 93
5. Szacharin 93
GYÁRTÁSI VÁZLAT MAGYARÁZATA 94

Retter Károly

Retter Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Retter Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem