A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukorbetegség, túlsúly és étrendi kezelésük

Életmódbeli és étrendi tanácsok az érintetteknek

Szerző
Budapest
Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 19 cm
ISBN: 963-927-520-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Elhízás és cukorbetegség, egymással gyakran társuló/társított fogalmak. A túlsúly, az elhízás a cukorbetegség előszobája. E kapcsolat hátterében örökletes és környezeti tényezők bonyolult kölcsönhatása áll, amelyek együttes eredője az infulinhatás gyengülése (szaknyelven inzulinrezisztencia) és/vagy az inzulintermelés szükségestől elmaradó volta. E kapcsolat magyarázza, hogy a könyv együtt tárgyalja e két, látszólag különböző anyagcsere-betegséget, s ezt még egy további ok is magyarázza. Nevezetesen, hogy mind a túlsúlyos-elhízott, mind a cukorbetegek, azon belül is elsősorban az inzulinhatás elégtelenségén alapuló, ún. 2-es típusú diabéteszben szenvedők száma világszerte aggasztó mértékben nő. Alig van olyan család, ahol túlsúlyos egyén vagy cukorbeteg az ismeretségben ne fordulna elő. A túlsúllyal való szembesülés legtöbbször minden más panasz nélkül, döntően esztétikai, esetleg pszichés vagy szociális-társadalmi kérdésként merül föl. Pl. egy párkapcsolat reménye a fogyókúra... Tovább

Fülszöveg

Elhízás és cukorbetegség, egymással gyakran társuló/társított fogalmak. A túlsúly, az elhízás a cukorbetegség előszobája. E kapcsolat hátterében örökletes és környezeti tényezők bonyolult kölcsönhatása áll, amelyek együttes eredője az infulinhatás gyengülése (szaknyelven inzulinrezisztencia) és/vagy az inzulintermelés szükségestől elmaradó volta. E kapcsolat magyarázza, hogy a könyv együtt tárgyalja e két, látszólag különböző anyagcsere-betegséget, s ezt még egy további ok is magyarázza. Nevezetesen, hogy mind a túlsúlyos-elhízott, mind a cukorbetegek, azon belül is elsősorban az inzulinhatás elégtelenségén alapuló, ún. 2-es típusú diabéteszben szenvedők száma világszerte aggasztó mértékben nő. Alig van olyan család, ahol túlsúlyos egyén vagy cukorbeteg az ismeretségben ne fordulna elő. A túlsúllyal való szembesülés legtöbbször minden más panasz nélkül, döntően esztétikai, esetleg pszichés vagy szociális-társadalmi kérdésként merül föl. Pl. egy párkapcsolat reménye a fogyókúra mozgatórugója, de a motiváció többnyire nem elég tartós. Az elért - esetleg csak szerény mértékű - súlycsökkenést a diétás elvek feladása utáni túltáplálkozás és súlygyarapodás követi, nemritkán nagyobb testsúlyt eredményezve a fogyókúra előttinél.
Ez a "jojó elhízás" háttere. Pedig az elhízás messze nem esztétikai kérdés csupán, hanem számos megbetegedés kockázati tényezője is. Közöttük első helyen a cukorbetegség áll. A könyv első része az elhízás és a cukorbetegség fő vonásait mutatja be, ezt követik a kezelési lehetőségek, a hangsúly az étrendi terápián van. A két megbetegedés étrendi kezelésében igen sok a közös vonás, s egyik sem tér el az átlagosan táplált, nem cukorbeteg személyek részére ajánlható ún. "egészséges" táplálkozástól. A közös vonás egyik leglényegesebb eleme, hogy az étrend nem lehet "kampány" jellegű, csak hosszan tartó, tudatosan vállalt életmódváltozás része. Minden kilónyi súlycsökkenés sikernek tekintendő, akkor is, ha ez csak hetek alatt következik be, de az eredmény tartós. Olyan kezelési célok kitűzése a helyes, amelyek reálisak, különösebb erőfeszítés nélkül megvalósíthatók, és tartós követésük életmódváltozáson alapul.
Az étrendi javaslatok olyanok, hogy a mai hazai étkezési szokásokhoz és a nemzetközi táplálkozási ajánlásokhoz egyaránt igazodik, így ki-ki megválasztja a neki inkább tetsző formát. Ez azt jelenti, hogy a hazánkban ma még megszokott tápanyag-összetevő arányokat, s a nemzetközi ajánlásokban szereplő magas szénhidrát- és rosttartalmú diétát az étrendi minták egyaránt bemutatják. Ez a kettősség az oka, hogy azonos energiatartalmú étrendek két különböző szénhidrátmennyiséggel is szerepelnek. A napi gyakorlatban e könyv segít megérteni azt, hogy nem "diétát", - az érintettek, a fogyókúrázók és cukorbetegek számára kényszerű előírásokat jelentő étrendi korlátozást - kell megvalósítani, hanem az egész család számára követhető, egészséges és változatos étrend megtervezése a helyes cél, s ezáltal a keringési kockázati tényezők is csökkenthetők lesznek.
A könyv jó szívvel ajánlható mindenkinek, aki szeret(ne) az egészségével törődni. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
Tápláltsági állapot, túlsúly, elhízás8
Mi a cukorbetegség?12
A szénhidrát-anyagcsere zavarai és a cukorbetegség1
A cukorbetegség fő típusai, tünettana, klinikai megjelenési formái17
1-es típusú cukorbetegség17
2-es típusú cukorbetegség17
Speciális formák18
A túlsúly és az elhízás kezelése19
Az elhízás gyógyszeres kezelése21
A cukorbetegség kezelése24
Az étrendi kezelés alapjai24
Fehérjebevitel25
Az étkezések száma, napi eloszlása25
Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek diétája26
Alkoholfogyasztás27
Diétás élelmiszerek28
A vércukoresés étrendi kompenzálása30
A vércukorszintet csökkentő gyógyszeres (tablettás) kezelés31
Kombinált, tablettás és inzulinkezelés34
Inzulinkezelés35
A kezelés célkitűzései, az anyagcserekontroll fogalma és lehetőségei40
A cukorbetegség heveny és idült szövődményei42
Terhesség és cukorbetegség46
Életmódbeli és életvezetési tanácsok48
Dietetikai szempontok52
Energia- és szénhidrátbevitel52
Étlapvariációk 7 napra53
Napi 1200-1300 kcal (5040-5460 kJ) és 150 g szénhidrát53
Napi 1200-1300 kcal (5040-5460 kJ) és 125 g szénhidrát59
Napi 1500-1600 kcal (6300-6720 kJ) és 180 g szénhidrát61
Napi 1500-1600 kcal (6300-6720 kJ) és 145 g szénhidrát67
Napi 1800-1900 kcal (7560-7980 kJ) és 210 g szénhidrát67
Napi 1800-1900 kcal (7560-7980 kJ) és 180 g szénhidrát69
Étrendi javaslat egészséges szénhidrát-anyagcserével rendelkező túlsúlyos egyéneknek78
Napi energiabevitel 1000-1200 kcal (4200-5040 kJ)78
Rostok83
Mi az élelmirost?83
Miben segít a rostdús táplálkozás?83
Receptek87
Búzacsírát, búzakorpát tartalmazó rostdús ételek87
Rostdús édességpótló ételek92
Levesek94
Mártások105
Egytálételek108
Főzelékek112
Húsételek115
Saláták120
Házilag készített öntetek125
Desszertek - édes ízek cukor nélkül127
Piskóták, rétesek128
Pudingok, felfújtak133
Befőzés otthon137
Függelék140
A legfontosabb élelmiszerek tápanyagtartalma140
Receptmutató144
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem