kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 233 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 18 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-242-606-1 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 1645. |
Előszó | 9 |
Mi a cukorbetegség? | 11 |
A cukorbetegség tünetei | 11 |
Mi a vércukor? | 13 |
Mi emeli a vércukrot? | 13 |
Mi szabályozza a vércukor szintjét? Mi az inzulin? | 14 |
Kissé részletesebben a kétfajta cukorbetegségről | 15 |
Hogyan alakul ki a II. típusú cukorbetegség? | 16 |
Megelőzhető-e a II. típusú cukorbetegség? | 17 |
Mi a vizeletcukor? | 21 |
Milyen a II. típusú cukorbetegség természetes lefolyása? | 24 |
A vércukorcsökkentő tabletták | 25 |
Van-e más lehetőség is a vércukor csökkentésére? | 28 |
Mit értünk jó anyagcsere-állapoton? | 30 |
Mikor kell bevezetni az inzulinkezelést? | 31 |
Milyen egyéb kezelési lehetőségekkel rendelkezünk? | 33 |
A leggyakoribb társbetegség, a hipertónia kezelése | 34 |
Vizeletcukor-önellenőrzés | 35 |
Mikor célszerű ellenőrizni a vizeletcukrot? | 37 |
Mit jelent az aceton a vizeletben és mikor kell vizsgálni? | 38 |
A vércukor-önellenőrzés | 39 |
Túl alacsony vércukorszint, hipoglikémia | 40 |
A cukorbetegség szövődményei | 41 |
Ha a cukorbeteg "megbetegszik" | 49 |
A terhesség alatt kifejlődő cukorbetegség | 51 |
Cukorbetegség és testedzés | 51 |
Gépkocsivezetés, utazás, pályaválasztás és egyéb kérdések | 53 |
A cukorbetegek jogai | 55 |
Érdekképviseletek | 56 |
A diétáról | 59 |
Miért szükséges diétázni a cukorbetegnek? | 60 |
A diéta főbb szempontjai | 61 |
Amit a tápanyagokról tudni kell | 69 |
A "diétás" élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében | 78 |
Diéta és élvezeti szerek | 83 |
Diéta otthon, a családban, a munkahelyen és vendéglátóhelyen | 84 |
A korszerű konyhatechnika eszközei és módszerei | 86 |
Az élelmiszerek tartósítása | 91 |
Mintaétrendek | 97 |
Útmutató a mintaétrendek használatához | 97 |
Egyéb szempontok a mintaétrendek használatához | 99 |
Mértékegység-táblázat | 102 |
Mintaétrendek | 103 |
Receptgyűjtemény | 117 |
Levesek, levesbetétek | 117 |
Mártások | 127 |
Kisétkeztetések | 130 |
Húsok, húspótlók | 137 |
Főzelékek | 146 |
Saláták | 152 |
Köretek | 158 |
Egytálételek | 174 |
Tészták, sütemények | 190 |
Függelék | 209 |
Felnőttek testmagasság szerinti kívánatos testtömege | 209 |
Energiaigény különböző fizikai aktivitás esetén a testmagasság függvényében | 210 |
Legfontosabb élelmiszereink szénhidrát és energiatartalma | 211 |
Ételmutató | 223 |
Tárgymutató | 229 |