Bevezető | 11 |
Dr. Fövényi József: A cukorbetegségről röviden - az orvos tanácsai | |
A cukorbetegségről általában | 14 |
Mi a diabetesz? Milyen gyakori betegség? | 14 |
Melyek a diabétesz főbb típusai? | 14 |
A 2-es típusú cukorbetegség | 17 |
A cukorbetegség tünetei | 18 |
A vércukor és az inzulin | 19 |
Mit jelent a vércukorszint csökkenése vagy megemelkedése? | 22 |
Mi a hipoglikémia? | 22 |
Mi a hiperglikémia? | 24 |
Megelőzhető-e a cukorbetegség? | 26 |
A diabétesz gyógyszeres kezelése | 28 |
A vércukorcsökkentő tabletták (orális antidiabetikumok) | 28 |
Inzulinkészítmények és inzulin adagolási módok | 32 |
A vércukor önellenőrzéséről | 33 |
A cukorbetegség szövődményei | 35 |
A diabéteszhez társuló megbetegedések | 37 |
Célértékek diabéteszben | 38 |
Az energiafelvétel és leadás egyensúlya | 40 |
Az energiafelhasználás zavarai | 40 |
A kalóriaigényünk kiszámítása | 43 |
Dr. Fövényi József: A diétáról általában - az orvos tanácsai | |
A diétáról általában | 48 |
A cukorbetegség diétával történő kezelésének története | 52 |
Miért kell diétáznia a cukorbetegnek? | 55 |
A diéta főbb szempontjai | 58 |
Az étrend energiatartalma | 58 |
Az étrend összetétele | 62 |
Az étkezések gyakorisága | 64 |
Az egyes étkezések szénhidráttartalma | 65 |
A glikémiás index fogalma és jelentősége | 71 |
Amit a tápanyagokról tudni kell | |
Szénhidrátok | 71 |
Fehérjék | 79 |
Zsíradékok | 83 |
Vitaminok, ásványi sók és növényi rostok | 89 |
A "diétás" élelmiszerekről | |
A diétás élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében | 93 |
Mesterséges édesítőszerek és a felhasználásukkal készült italok | 84 |
Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek | 99 |
A diéta és az élvezeti szerek | 102 |
A táplálkozási piramisokról | 104 |
Gyakori kérdések és válaszok a diétával kapcsolatban | 107 |
Milyen módon csökkenthetők az egészséges étrend költségei? Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta? | 107 |
Diéta otthon, munkahelyen, iskolában, vendéglőben és utazás közben | 109 |
Diéta és kezelés | 113 |
Vércukorcsökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája | 113 |
Diéta tabletta és inzulin kezelés kombinációja során | 115 |
Diéta és inzulinkezelés | 115 |
A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje | 120 |
A cukorbeteg diéta 6 parancsolata | 122 |
Gyurcsáné Kondrát Ilona: A cukorbeteg diéta a dietetikus szemével nézve | |
A cukorbeteg diéta a dietetikus szemével | 124 |
Általános étrend-összeállítási, és táplálkozási javaslatok | |
Minta étrend kb. 1200 kcal, 150 g szénhidráttal | 132 |
Minta étrend kb. 1500 kcal, 180 g szénhidráttal | 136 |
Minta étrend kb. 1800 kcal, 225 g szénhidráttal | 140 |
Étrendi javaslatok veseszövődmény esetén | 144 |
60 g fehérjét tartalmazó mintaétlap | 149 |
40 g fehérjét tartalmazó mintaétlap | 157 |
Étrendi ötletek | 166 |
Receptek | 178 |
Szendvicsek, szendvicsre valók | 182 |
Levesek | 187 |
Húsételek, hóspótló feltétek, mártások | 205 |
Köretek, főzelékek | 243 |
Saláták | 268 |
Tészták, gyümölcsös édességek | 285 |
Tápanyagtáblázatok | 303 |
Tápanyagtáblázat kivonat (100 g vagy 1 dl termékben) | 304 |
A könyvben szereplő receptek tápanyagtartalma (1 adagra kiszámolva) | 311 |
10 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek | 317 |
Gyurcsáné Kondrát Ilona: 1. számú színes melléklet ételekről | 319 |
Hasznos információk | 337 |
Szójegyzék - orvosi kifejezések szótára | 338 |
Ajánlott irodalom | 342 |
Hasznos címek, linkek | 344 |
Együttműködő partnerek | 345 |
A SpringMed Kiadó kiadványai | 356 |
A SprindMed Kiadó kiadványainak hozzáférhetősége | 361 |
2. számú színes melléklet | 367 |