Előszó
„A világegyetem élet nélkül semmi se volna, s minden, ami él, táplálkozik" - mondta a nagy francia gasztronómus, Brillat Savarin. Egy ember élete során átlagosan 700 mázsa élelmiszert fogyaszt el....
Tovább
Előszó
„A világegyetem élet nélkül semmi se volna, s minden, ami él, táplálkozik" - mondta a nagy francia gasztronómus, Brillat Savarin. Egy ember élete során átlagosan 700 mázsa élelmiszert fogyaszt el. Életünk, munkánk nagy részét áldozzuk megszerzésére, s az étkezés a mindennapok szerves része.
Mi az étkezés, a táplálkozás? Alapvető életfunkció, amelyet nemcsak az éhségérzet befolyásol, hanem ősidők óta társul hozzá az öröm is - szeretünk enni! Egy-egy étel ízének, illatának élménye sokszor jobban tudatosul és ösztönöz bennünket elfogyasztására, mint a benne levő értékes, a szervezetünk számára hasznos anyagok jelenléte. Érdekes megfigyelni, hogyan reagálunk az alapízek (sós, savanyú, keserű és édes) töménységére. Amíg a sósat, a savanyút és a kesernyéset csak igen kis koncentrációban élvezzük, addig az édes ételek, italok minél édesebbek, annál kívánatosabbak. Márpedig a cukor „üres" energiaforrás, értékes tápanyagokat (fehérjét, vitaminokat, ásványi sókat) nem tartalmaz!
A statisztikai felmérések adatai alapján egy-egy ember 36 kg cukrot fogyaszt évente. A kutatók véleménye szerint ez a mennyiség már károsítja egészségünket, szerepe van a súlytöbblet, az időskori cukorbetegség gyakoribb kialakulásában, a fogszuvasodás terjedésében.
A korszerű, egészséges táplálkozás elvei szerint napi energiaszükségletünk mindössze 10%-át fedezhetjük cukorral. Ez egy 2500 kcal-t igénylő könnyű fizikai vagy ülőmunkát végző férfi esetében 250 kcal-t tesz ki, ami 6,2 dkg cukornak felel meg.
Vissza