A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Fülszöveg
Az elmúlt harminc év alatt összegyűjtött és kikísérletezett, kalóriaszegény, diabetikus és a lehető legkevesebb tejcukrot tartalmazó csemegék receptjeiből nyújtok át Önnek egy csokorra valót. Remélem, hogy a részletesen leírt receptek hozzásegítik ahhoz a sikerélményhez, amit számomra jelentett elkészítésük. (Amikor a repeta süteményért kinyitottam a hűtőszekrény ajtaját, legtöbbször már csak - a velem együtt élők jólneveltségét mutató - utolsó egy szelet volt a tálon). Gyermekkorom óta kedvenc süteményeimről, legtöbbször az a szeretett személy jut eszembe, aki olyan feledhetetlenül tudta elkészíteni, hogy még évtizedek múltán is együtt jelenik meg emlékeimben a varázslatosan finom sütemény látványa, íze, illata, és a szeretett személy emléke. Erdélyben élt édesapám nővére, Katona Ilonka néni. Ő volt az a vidéki rokonunk, akihez szüleim elküldhettek a nyári szünidőben egy kicsit megerősödni, friss, falusi levegőt szívni. Ilonka néninek egyik, számomra feledhetetlen alkotása, saját...
Tovább
Fülszöveg
Az elmúlt harminc év alatt összegyűjtött és kikísérletezett, kalóriaszegény, diabetikus és a lehető legkevesebb tejcukrot tartalmazó csemegék receptjeiből nyújtok át Önnek egy csokorra valót. Remélem, hogy a részletesen leírt receptek hozzásegítik ahhoz a sikerélményhez, amit számomra jelentett elkészítésük. (Amikor a repeta süteményért kinyitottam a hűtőszekrény ajtaját, legtöbbször már csak - a velem együtt élők jólneveltségét mutató - utolsó egy szelet volt a tálon). Gyermekkorom óta kedvenc süteményeimről, legtöbbször az a szeretett személy jut eszembe, aki olyan feledhetetlenül tudta elkészíteni, hogy még évtizedek múltán is együtt jelenik meg emlékeimben a varázslatosan finom sütemény látványa, íze, illata, és a szeretett személy emléke. Erdélyben élt édesapám nővére, Katona Ilonka néni. Ő volt az a vidéki rokonunk, akihez szüleim elküldhettek a nyári szünidőben egy kicsit megerősödni, friss, falusi levegőt szívni. Ilonka néninek egyik, számomra feledhetetlen alkotása, saját sütésű krémese volt. Amikor hazajöttünk a nyaralásból, valamelyik cukrászdába betérve, egy-egy krémest elfogyasztva, felidézhettem a kedvelt ízeket. Az 1950-es, 60-as években, még valódi tojásból készítették a cukrászdákban is a süteményeket, fagylaltokat. Ha jól emlékszem, a nyolcvanas években kezdték általánosan használni a krémporokat... Azóta kénytelen vagyok a kedvenc süteményeimet magam elkészíteni. Amikor cukorbeteg és tejcukor érzékeny lettem, sokáig úgy tűnt, hogy örökre búcsút mondhatok a krémesnek, a csokoládé és gyümölcs tortáknak, a gyümölcsös pitéknek. Az első években, ülő munkám lévén, örültem, ha főként zöldségételeket fogyasztva, pár dekagrammos barna kenyéradaggal, és napi harminc perc otthoni tornával, lassan csökkenteni tudtam a magas vércukor értékeket. Akkoriban, ha csemegére vágytam, megettem néhány paradicsomot vagy egy almát, egy vékony szelet sajttal. Jó szolgálatot tettek a bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder, ribizli) és az őszibarack is. Amikor nyugdíjas lettem, budapesti lakásomból, a kedves kis faluba, Vácszentlászlóra költöztem. Azóta a több mozgásnak, no meg a sok friss zöldségnek és gyümölcsnek köszönhetően, könnyebben kordában tudom tartani a cukorbetegségemet. Szép lassan elkezdhettem kikísérletezni kedvenc süteményeimnek diétás, többnyire gyümölcsökkel kombinált változatát. Ezekből a receptekből ismertetek jó néhányat ebben a könyvben. A sütemények elkészítéséhez türelmet, sok sikert, a finomságok elfogyasztásához jó étvágyat kívánok!
Vissza
Tartalom
Kedves Olvasóm!........................................................................................................................5
A NYERSANYAGOKRÓL
A szénhidrátokról és édesítő anyagokról....................................................................................6
Energiát adó cukorpótlók....................................................................................................7
Mesterséges édesítőszerek....................................................................................................7
A receptekben szereplő édesítőpor keverek elkészítése............................................................7
A lisztekről ........................................................................................................................8
A tejcukor érzékenységről....................................................................................................8
A fehérjékről és tejtermékekről................................................. 9
A tejtermékek alkalmazásáról.............................................. 9
A gyümölcsökről és vitaminokról............................................... 9
RECEPTEK
Desszertek, krémek, fagylaltok
Téli vitamindesszert ..................................................................................................................11
Málnás szójaturmix ....................................................................................................................12
Banános szójaturmix ..................................................................................................................12
Kivis szójaturmix ......................................................................................................................12
Banános túrókrém eperrel és kivivel ........................................................................................14
Körtés túrókrém cseresznyével és kivivel..................................................................................15
Epres túrókrém..........................................................................................................................16
Epres túrófagylalt ......................................................................................................................17
Fekete ribizlis, joghurtos szójatejfagylalt ..................................................................................18
Sárgadinnyés, joghurtos szójatej fagylalt ..................................................................................19
Szójatejbedara túróval és fekete ribizlivel ................................................................................20
Fagyi muffin sütés nélkül - túrótortácska bogyós gyümölcsökkel ........................................21
Torták, piskóták
Túrótorták, sütés nélkül
Mandulás, barackos túrótorta.................................................. 23
Bogyós gyümölcsös túrótorta .................................................. 25
Bogyós gyümölcsös túrótorta - sárgadinnyegolyókkal díszítve ...................... 27
Bogyós gyümölcsös túrótorta - bogyósgyümölcslével színezett, stabilizált tojásfehérjehabbal díszítve ........................................................ 27
Emeletes túrótorta .......................................................... 28
Sült túrótorta.....................................................29
Sült túrótorta nyers gyümölcsökkel .............................................29
Gyümölcsös piskóta
Sárgabarackos piskóta ........................................................30
Piskótalapból készüli torták
Sárga tönköly piskótalap. Alaprecept.............................................32
Kakaós diós vagy mogyorós tönköly piskótalap. Alaprecept .......................... 34
Csokoládétorták
Csokoládékrémes tönkölytorta ................................................35
Karácsonyi fatörzs ..........................................................36
Sárga piskóta csokoládékrémmel töltve ..........................................37
Piskóták krémes krémmel és gyümölcsökkel
Vaníliás tojáshabkrém piskóták, torták töltéséhez. Alaprecept ........................ 38
Díszítés stabilizált tojásfehérjehabbal. Alaprecept......................39
Díszítés zselatinos joghurttal. Alaprecept.............................40
Nektarinos - krémes torta.........................................40
Epres krémes piskóta.............................................42
kivis ananászos piskóta - érett kivivel és friss ananásszal................44
Omlós gyümölcsös sütemények
Omlós tönkölytészta. Alaprecept ...................................46
Tésztával fedett almás tönkölypite (aszalt szilvával, dióval) ..............47
Tésztarácsos almás pite ..........................................49
Habrácsos almás pite ............................................50
Habrácsos gyümölcsös mákos pite ..................................52
Gyümölcsös, diós és mákos tönkölytekercs (Beigli).....................54
Sajtos, sonkás sütemények
Élesztős túrótészta, világos színű változat. Alaprecept...................57
Élesztős túrótészta barna változat. Alaprecept.........................58
Réteges, sajtos, túrópogácsa .......................................59
Sajtos túrókockák formázása ......................................60
Sonkás kiflik túrótésztából ........................................61
Táblázatok
1. Fontosabb szénhidrátok (és rostok) előfordulása az élelmiszerekben
2. Gyümölcsös szénhidrát és cukoralkohol tartalma..............65
3. Néhány élelmiszer glikémiás indexe ........................66
4. Mesterséges édesítőszerek legfontosabb tulajdonságai ..........66
5. A receptekben előforduló élelmiszerek tápanyagtartalma........66
6. Gyümölcsök tápanyagtartalma.............................67
Felhasznált és ajánlott irodalom ...........................69
Katona Zsuzsa műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Katona Zsuzsa könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.