1.063.133

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fazekaskönyv

Jelenlévő múlt

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Planétás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím: Jelenlévő múlt
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-9014-13-3
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Fazekas kisszótár7
A fazekasság gyakorlata
A fazekasság nyersanyagai17
Az agyag17
Az agyag formálhatósága és térfogatának változásai17
Az agyag viselkedése a tűzben18
Az égetett agyag színváltozása18
Az agyag alkotórészei és ezek befolyása az agyag tűzállóságára18
Az agyaghoz kevert anyagok és ezek hatása az agyag minőségére19
A soványító anyagok20
A cserépképződés folyamata20
Az agyag beszerzése20
Az agyag beszerzése és tárolása napjainkban22
A kerámiatermékek csoportosítása az agyag tulajdonságai alapján22
Engobok, földfestékek és öntőmasszák22
A mázak23
A máz alkotórészeinek befolyása a máz olvaszthatóságára24
A máz és cserép közötti viszony24
Mázreceptek és mázképletek24
Mázhibák25
A fazekasműhely felszerelése, a fazekas szerszámai26
A fazekasműhely berendezési tárgyai26
Egy mai fazekasműhely berendezése30
A fazekas kéziszerszámai31
Az agyag-előkészítés szerszámai31
A korongolás szerszámai31
A díszítés szerszámai32
A segédeszközök33
Egy mai fazekasműhely felszerelése34
Az agyag útja az előkészítéstől a kész edényig36
Az agyag megmunkálásának lehetőségei36
Marokedény36
Hurka- (spirál) technika38
Lapokból történő összeállítás41
A préselés42
Az öntés43
A korongolás43
A korong működtetése, forgatása43
A balos korong meghajtása43
Az orsós korong meghajtása bal lábbal44
Az orsós korong meghajtása jobb lábbal44
Az agyaggyúrás és rögölés45
A korongolás tényleges folyamata45
A terítőmunka (tálasedény) alakításának sorrendje48
A felhúzómunkák (fennálló edények) kialakításának sorrendje50
Edénykiegészítők (fülek, lákbak, stb.)51
A fülek illesztése, ragasztása53
Retusálás53
Esztergálás vagy fenékszögcsípés54
Az engobozás55
A mázazás56
Az egyes edényformák, funkciójuk és készítésmódjuk58
Tálasedények58
Főzőedények és köcsögök61
Tárolóedények, ételhordók64
Szütőedények67
Más konyhaedények72
Vizeskorsók76
Butykos, kulacs, butella81
Borosedények86
Díszedények91
Világítóeszközök, játékok, fazekasszerszámok és kályhák94
Díszítőtechnikák101
A felület átalakítása101
Csiszolás (sikálás, kavicsolás)101
Domborműves, rátétes (rakott) díszítmény101
Mélyített díszítés102
Áttört díszítés104
Sgraffiato vagy "alákarcolás"104
Színhatás, festés105
Csíkozás105
Folthatásra törekvő díszítés, tarkázás106
Ornamentális festés: virágozás108
Az égetés109
A Kárpát-medence fazekasságának története
Bevezetés113
A kárpát-medence fazekassága a magyar honfoglaláls előtt115
A magyar fazekasság a 10-15. században120
A magyar fazekasság a 16-17. században123
A magyar fazekasság a 18. században126
Legfontosabb fazekasközpontjaink a 19. században129
A Nyugat-Dunántúl fazekassága129
Észak- és Közép-Dunántúl fazekassága133
A Dél-Dunántúl fazekassága138
A Felvidék fazekassága143
A Dél-Alföld fazekassága150
A Közép-Tisza-vidék fazekassága154
A Felső-Tisza-vidék fazekassága160
A Partium és Erdély fazekassága164
A Székelyföld és a Barcaság fazekassága170
Moldva és Bukovina fazekassága175
Összefoglalás178
Irodalomjegyzék179
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem