Fülszöveg
Lehet még könyvet írni a csokoládéról, amellyel kapcsolatban már annyi oldalt leírtak, annyi tanácsot adtak, annyi jó és kevésbé jó receptet ajánlottak az olvasónak? Összefogott e mű összeállítására a kiadó, a szerző, a grafikus és egyáltalán, valamennyi a témában járatos személy, s föltette magának az előbbi kérdést. Elég hamar rátaláltak arra az alkalmasnak tetsző szemszögre, amelyből eddig csak igen kevéssé világította meg a témát a gasztronómiai irodalom. A mű egésze tehát a felfedezés, a kóstolás gondolatára koncentrál. Hogyan kóstoljuk a csokoládét? Milyen szempontok alapján? Mivel? Hogyan és mikor? Megannyi kérdés, amelyre könyvünk ötleteivel, javaslataival megpróbál válaszokat adni, hogy minél jobban megértsük, s végső soron még jobban szeressük ezt a csodálatos készítményt, a csokoládét, a maga komplexitásában (összetettségében). Azoknak a különböző formáknak {tábla, por, kenhető krém...) az ismertetése után, amelyekben a csokoládé megjelenhet, igen fontosnak Látszott, hogy...
Tovább
Fülszöveg
Lehet még könyvet írni a csokoládéról, amellyel kapcsolatban már annyi oldalt leírtak, annyi tanácsot adtak, annyi jó és kevésbé jó receptet ajánlottak az olvasónak? Összefogott e mű összeállítására a kiadó, a szerző, a grafikus és egyáltalán, valamennyi a témában járatos személy, s föltette magának az előbbi kérdést. Elég hamar rátaláltak arra az alkalmasnak tetsző szemszögre, amelyből eddig csak igen kevéssé világította meg a témát a gasztronómiai irodalom. A mű egésze tehát a felfedezés, a kóstolás gondolatára koncentrál. Hogyan kóstoljuk a csokoládét? Milyen szempontok alapján? Mivel? Hogyan és mikor? Megannyi kérdés, amelyre könyvünk ötleteivel, javaslataival megpróbál válaszokat adni, hogy minél jobban megértsük, s végső soron még jobban szeressük ezt a csodálatos készítményt, a csokoládét, a maga komplexitásában (összetettségében). Azoknak a különböző formáknak {tábla, por, kenhető krém...) az ismertetése után, amelyekben a csokoládé megjelenhet, igen fontosnak Látszott, hogy az olvasó kezébe adjuk a csokoládé sikeres kóstolásához illő „kulcsokat". Hogyan tegyük próbára öt érzékünk mindegyikét, hogy a csokoládé által felkínált ízek mindjárt a leghatékonyabban érzékelhessük? Majd következik mindazoknak a klasszikus (csokoládé és szivar, csokoládé és kávé...) vagy éppen szokatlan (csokoládé és virágok, csokoládé és fűszerek...) harmóniák felidézésének pillanata, amelyek oly emlékezetessé teszik a csokoládé ízlelését. Ezek után 40 fontos receptet, a csokoládés cukrászat úgymond alapreceptjeit ismertetjük, amelyek alapján minden változat, a képzelet minden terméke, a legképtelenebb ötletek is megvalósíthatók. Végül, egy csokoládéról szóló könyv nem lehet teljes azon gyakorlati tanácsok nélkül, amelyek a vásárlásához, a tartósításához vagy az elkészítéséhez kapcsolódnak, mindazon trükkök és praktikák felfedése nélkül, amelyek felhasználásának természetes módjával, idegen vagy francia hagyományok alkalmazása révén az év minden és bármely szakaszában fogyasztását előtérbe helyezik. A csokoládé egyetemes (univerzális) készítmény. Az a törekvésünk, hogy a legkevésbé ismert tulajdonságait tárjuk fel, s ezáltal teljes, úgyszólván kimeríthetetlen gazdagságát megjelenítsük. Ez a gazdagon illusztrált, tömören fogalmazó, eltökélten gyakorlatias és könnyen érthető munka a csokoládé szerelmeseinek minden igényét kielégíti, az avatottakét és az egyszerű kedvelőkét egyaránt. Jó kóstolást!
Vissza