1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-221-311-4
Megjegyzés: Színes fotókkal és fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Diákkoromban erdőtisztítás vagy szőlőmunkák alkalmával nagyapámmal sokszor szabad tűznél készítettük el ebédünket. Ugyancsak sokszor főztünk barátaimmal a szentendrei Duna-parton. Később, amikor hivatásommá vált a vendégek ellátása, Egerben munkatársaimmal egyre többféle módját találtuk ki annak, hogyan lehet a szabadban, a pincében valami újat, valami mást adni vendégeinknek. A családi hagyományok, a vendéglős gyakorlat, a több évtizedes szakmai oktatás egyre erősebben megérlelte bennem egy ilyen témájú könyvnek a gondolatát. A végső indítást Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című 1971-ben megjelent kis könyve adta, amit azóta is féltett kincsként őrzök.
Ezen kis könyv összeállítása, megírása hosszú évek munkája. A vendéglátó főiskolásokkal kirándulva sokféle étel készítését próbáltuk ki a szabadban. A hétvégi ház épített, hordozható, nyitott és zárt tűzhelyei, az otthoni kert, s a benne termő zöldségek, saláták, gyümölcsfélék sokasága tálcán kínálta a kísérletezés és fotózás... Tovább

Fülszöveg

Diákkoromban erdőtisztítás vagy szőlőmunkák alkalmával nagyapámmal sokszor szabad tűznél készítettük el ebédünket. Ugyancsak sokszor főztünk barátaimmal a szentendrei Duna-parton. Később, amikor hivatásommá vált a vendégek ellátása, Egerben munkatársaimmal egyre többféle módját találtuk ki annak, hogyan lehet a szabadban, a pincében valami újat, valami mást adni vendégeinknek. A családi hagyományok, a vendéglős gyakorlat, a több évtizedes szakmai oktatás egyre erősebben megérlelte bennem egy ilyen témájú könyvnek a gondolatát. A végső indítást Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című 1971-ben megjelent kis könyve adta, amit azóta is féltett kincsként őrzök.
Ezen kis könyv összeállítása, megírása hosszú évek munkája. A vendéglátó főiskolásokkal kirándulva sokféle étel készítését próbáltuk ki a szabadban. A hétvégi ház épített, hordozható, nyitott és zárt tűzhelyei, az otthoni kert, s a benne termő zöldségek, saláták, gyümölcsfélék sokasága tálcán kínálta a kísérletezés és fotózás lehetőségeit. Az országot járva mindenütt gyűjtöttem az újat, az értékes készítési módokat. Egyre több nyersanyag felhasználását ismertem meg, s talán ezért is került több olyan étel leírása is e könyvbe, amelyeket magunk is megtermelhetünk és amelyek elkészítése a hétvégi ház konyháját igényli. Vissza

Tartalom

Előszó7
Bevezető9
A szabadban használható sütő-főző eszközök11
Sütő-főző szerszámok és egyéb anyagok11
Nyárs11
Rostsütő (rostély)13
Bogrács15
Lábassütő, serpenyő17
Diszkosz18
Agyag18
Fólia18
Tűz19
Egyéb segédeszközök19
A kempingkonyha alapvető felszerelései21
Sütő-főző helyek és hordozható tűzhelyek21
Rögtönzött tűzhelyek21
Épített - állandó tűzrakó helyek21
Hordozható, szabadtéri tűzhelyek27
Az ételek elkészítése29
Sütési-főzési előkészületek29
Ételkiegészítők és ízesítők30
Alapelvek, fűszerkivonatok, ételízesítők30
Ízesített vajak32
Pürék, töltelékek, raguk34
Fűszeres olajok35
Salátaöntetek35
Mártások39
Előételek, középfogások és köretek43
Előétel-koktélok43
Saláták47
Zöldségekből és főzelékekből készült ételek54
Tojásételek66
Tésztafélék69
Egyéb előételek72
Vendégvárás hidegtállal75
Levesek76
Egytálételek81
Serpenyős párolt parikás ételek82
Pörköltek, paprikások, raguk92
Párolt halételek102
Egyéb párolt ételek104
Nyársonsültek106
Szalonnasütés106
Egybensültek nyárson107
Apróhúsok nyárson113
Rostonsültek117
Szelethúsok roston sütve117
Vagdalt húsok roston sütve126
Roston sült halak és kagylók129
Roston sült szárnyasételek130
Diszkoszban sültek131
Kemencében - sütőben sültek133
Fóliában, agyagban és hamuban sütött ételek143
"Lábassütőben" készített ételek147
Édességek - gyümölcsök150
Gyümölcs és fagylalt154
Kevert túrók, krémsajtok, sajtfalatok156
Italok megválasztása159
Az italok160
Sörök160
Borok160
Égetett szeszes italok162
Kevert italok162
Egy-két tanács az italkeveréshez163
Néhány kevert ital receptje163
Alkoholmentes italok166
Az egyes ételekhez illő italok168
Az egyes ételcsoportokhoz ajánlható italok168
Étkezési alkalmak a szabadban171
Az étvágygerjesztő italok megválasztása172
A különböző napszakokban készíthető, kínálható ételek és italok173
Reggeli kínálat172
Tízórai választék173
Ebédmenük173
Délutáni uzsonnára kínálható174
Vacsoramenük174
A különböző alkalmakkor készíthető és kínálható ételek és italok174
Garden party174
Garden party a Tanya-csárdában175
Gyermekparty a kertben175
Diszkoszparty a hétvégi házban176
Fondüparty a teraszon177
Délutáni kártyázás177
Borkostoló a pincében vagy a présházban178
Borkostolóval összekötött vacsora az egri Szépasszony-völgyben178
Szüreti mulatság178
Kirándulás-gyalogtúrák179
Pisztrángsütés a Szalajka-völgyben180
Csónaktúra a Dunán182
Kempingezés182
Receptmutató183

Csizmadia László

Csizmadia László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csizmadia László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban

Könyvtári könyv volt. A védőfólia felhólyagosodott.

Állapot: Közepes
1.940 Ft
1.550 ,-Ft 20
23 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban

A borító védőfóliája felhólyagosodott. A lapélek foltosak.

Állapot:
1.940 ,-Ft
29 pont kapható
Kosárba