1.063.490

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tananyag - Tégla- és cserépkészítő szakma

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 197 oldal
Sorozatcím: Szakmunkás-továbbképzés - Ismeretfelújítás-korszerűsítés
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Megjelent 1000 példányban. Tankönyvi szám: 353/72.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. A tégla- és cserépgyártás nyersanyaga és bányászata 5
1.1 Az agyag keletkezése és tulajdonságai 5
1.1.1 Az agyag vizsgálatának módjai 6
1.1.2 Hazai agyagok csoportosítása minőségi jellemzőik alapján 8
1.1.3 Az agyagok káros alkotói 10
1.1.4 Agyagkutatás 12
1.2 Bánya 13
1.2.1 Agyagszállítás 20
1.2.2 A bányák víztelenítése 21
1.3 Agyagtárolók 22
2. Nyersgyártás 27
2.1 Előkészítés és megmunkálás 28
2.1.1 Aprítógépek 29
2.1.2 Tisztítógépek 33
2.1.3 Keverőgépek 34
2.1.4 Agyagszállítók 37
2.2 Formázás 39
2.2.1 Csigasajtók 39
2.2.2 Forgódobos sajtók 46
2.2.3 Gerinccserép sajtoló 48
2.3 Levágás, nyersáru-mozgatás 49
2.3.1 Levágó automaták 49
2.3.2 Nyersáru-csoportosító és -gyűjtő rendszerek 52
2.3.3 Nyersáru-szállító berendezések 54
3. Szárítás 57
3.1 Hőtani alapfogalmak 57
3.2 A száradó testben végbemenő folyamatok 63
3.3 Száradási érzékenység 67
3.3.1 Anyagtulajdonságtól függő tényezők 68
3.3.2 Előkészítési és megmunkálási tényező 70
3.3.3 Formázási tényező 70
3.3.4 Alaki tényező 71
3.4 Szárítóberendezések 71
3.4.1 A szárítók osztályozása 71
3.4.2 A légszárítás jellegzetességei 73
3.4.3 Szakaszos üzemű szárítók 74
3.4.4 Folyamatos üzemű szárítók 80
4. Égetés 89
4.1 Hőtani és tüzeléstechnikai alapfogalmak 89
4.2 Az agyagban az égetés során bekövetkező változások
4.3 Az égetőberendezések, kemencék 105
4.3.1 A körkemence 106
4.3.2 Az alagútkemencék
4.4 A kemencék tüzelőberendezései 156
4.4.1 Széntüzelés 156
4.4.2 Olajtüzelés 158
4.4.3 Gáztüzelés 162
5. A készáru tárolása, csomagolása és szállítása 169
6. A tégla- és cserépgyártmányok minőségi követelményei 173
6.1 A tégla- és cserépgyártmányok legfontosabb minőségi jellemzői 173
6.1.1 Téglafélék külső alakja, méretpontossága 173
6.1.2 Uregps téglák üregtérfogata és üregmérete 176
6.1.3 Testsűrüség 177
6.1.4 Vízfelvevő képesség 177
6.1.5 Szilárdság 178
6.1.6 Fagyállóság 179
6.1.7 Víztartó képesség 180
6.1.8 Kivirágzó sók 180
6.2 A fontosabb gyártmány- és mintavételi szabványok 181
6.2.1 B 25 (MSZ 11402), B 30 (MSZ 11403) és B 29 falazóblokkok 184
6.2.2 Soklyukú válaszfaltégla (MSZ 546) 187
6.2.3 Tetőcserepek (MSZ 52) I88
6.2.4 Gerinccserepek (MSZ 3541) 190
6.2.5 Egyéb téglaipari gyártmányok 190
6.2.6 A falburkoló- és iker falburkoló téglák (MSZ 9195) . . 192
6.2.7 Vázkerámia gyártmányok 193
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem