Előszó
A világ legtöbb kultúrájában a csirke vált az egyik legszélesebb körben fogyasztott és legnépszerűbb húsfélévé. Ez több okra vezethető vissza, nem utolsósorban arra a tényre, hogy a csirke elég gyorsan és könnyen felnevelhető, tartásához nincs szükség hatalmas, dús füvű területekre. Érdemes szem előtt tartani, hogy a szabadban, gabonán tartott csirke valamivel többe kerülhet, azonban lényegesen ízletesebb az üzemekben nevelteknél.
Tápértékét tekintve a csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin- és ásványianyag-, valamint vas- és cinkforrás. Természetes adottsága az alacsony zsírtartalom és a szénhidrátmentesség, amely áldás a súlyukra vagy a koleszterinszintjükre ügyelőknek. Nagyon könnyen és gyorsan megfő, megsül, így nem lehet többé kifogás, hogy túl kevés az idő egy egészséges, kiegyensúlyozott fogás elkészítésére.
Gasztronómiai szempontból rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy akár a hét minden napján csirkét szolgáljunk fel. A csirke nagyon egyszerűen elkészíthető: sütve, főzve, parázson, grillezve, wokban vagy tepsiben, és tálalhatjuk burgonyával, rizzsel, friss salátával vagy párolt zöldségekkel. Aki a rizst kedveli, belefoghat egy harmonikus olasz rizottó vagy egy sáfrányos spanyol paella elkészítésébe, a tésztaimádók pedig olyan mesés mártásokat találhatnak a könyvben. Akinek a mexikói konyha a gyengéje, választhat a fajita-, a taco- és a tostadareceptekből, de találhatunk kínai, thai és indiai fogásokat is.
Néhány recept a diétára utaltak különleges igényeit szolgálja. Az alacsony zsír- vagy szénhidráttartalmú, illetve a gluténmentes étrendet követők ötleteket találhatnak a fejezetek bevezetőiben. Bármi miatt választotta is a csirkét: Jó étvágyat!
Vissza