1.062.345

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Csíra ABC

Amit a csírákról és a csíráztatásról tudni érdemes

Szerző
Fotózta

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 85 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-06-9001-0
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Találunk közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűeket is. Ez teszi őket alkalmassá már magukban is a legváltozatosabb felhasználásra. Nem kell hozzá konyhaművésznek lenni, hogy látványos finomságokat alkossunk belőlük.
A csíráztatás módszere egyszerű, hiszen csak locsolnunk kell a magot. A mag meg szép csöndben teszi a dolgát: nő és termeli az egészségünket óvó anyagok tucatjait. Ez az egész egyszerű, kézenfekvő és nincs benne semmi misztikus. Ezért is gondolják egyesek úgy, hogy ez nem nyújthat segítséget bajainkra, hiszen túlbonyolított világunkban csak a bonyolult és misztikus megoldás lehet „a megoldás". Pedig a csírák „természetfeletti" ereje pont természetes egyszerűségükben rejlik.
Tudta, hogy mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható a csírázó magocskák többségében, amely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen? Ráadásul egyes magokban oly ideális arányban, amely tökéletes... Tovább

Fülszöveg

A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Találunk közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűeket is. Ez teszi őket alkalmassá már magukban is a legváltozatosabb felhasználásra. Nem kell hozzá konyhaművésznek lenni, hogy látványos finomságokat alkossunk belőlük.
A csíráztatás módszere egyszerű, hiszen csak locsolnunk kell a magot. A mag meg szép csöndben teszi a dolgát: nő és termeli az egészségünket óvó anyagok tucatjait. Ez az egész egyszerű, kézenfekvő és nincs benne semmi misztikus. Ezért is gondolják egyesek úgy, hogy ez nem nyújthat segítséget bajainkra, hiszen túlbonyolított világunkban csak a bonyolult és misztikus megoldás lehet „a megoldás". Pedig a csírák „természetfeletti" ereje pont természetes egyszerűségükben rejlik.
Tudta, hogy mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható a csírázó magocskák többségében, amely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen? Ráadásul egyes magokban oly ideális arányban, amely tökéletes számunkra.
Gondolta volna, hogy a gabonából kisarjadó gabonafű B-karotin tartalma elérheti az eredeti érték 400-750-szeresét is? Mindez pár csepp víznek, napfénynek és a magocska „ösztöneinek" következménye.
Sokan tudják, mi köti össze Szent-Györgyi Albertet és a C-vitamint. Többek között egy Nobel-díj. De azt már kevesebben, hogy élete utolsó 26 évében mivel foglalkozott, milyen összefüggéseket vett észre a csírázó búzában termelődő benzokinonok és a daganatos betegségek kialakulási esélyei között?
Megtudhat sok ehhez hasonló érdekességet és mindent, amit a csírákról és a csíráztatásról tudni érdemes.
- Mit, miért, hogyan, mikor és miben csíráztassunk?
- Milyen biokémiai változások mennek végbe csírázáskor?
- Hogyan fogyaszthatók a csírák és milyen jótékony élettani hatásaik vannak?
Az első magyar nyelvű mű, amely az egész témát átöleli, hiteles, naprakész számadatokat tartalmaz és laikusok számára is érthető nyelven íródott. Igazi ABC-s könyv.
Szerző vallomása: Egy termékbe vetett bizalmam általában oly mértékben csökken, minél több dologra jó, minél sokoldalúbb. Akkor válok teljesen szkeptikussá, amikor az eladásban érdekelt „szakember" egyszerűen csak annyit mond: - „Ez kérem mindenre jó." Nem kívánok ebbe a hibába esni, ezért nem állítom, hogy mindenre jók a csírák, de azt igen, hogy mindenkinek hasznára, egészségére válik rendszeres fogyasztásuk. Egészségünk megóvása a legjobb befektetés. Sokan sajnos már csak betegen tesznek érte. Ne várjunk addig! Csíráztassunk! Vissza

Tartalom

Enni, vagy nem enni? Ez itt a kérdés 3
Éltető természet 5
A mag 5
A természet tudja mi jó nekünk 5
Ne várd meg míg késő lesz, avagy a szemléletváltás fontossága 7
Táplálkozás 8
Alternatív táplálkozási irányzatok és filozófiáik 10
Vegetáriánizmus 10
Vegan 10
Lakto-vegetáriánus 11
Ovo-vegetáriánus 11
Lakto-ovo-vegetáriánus 11
Semi-vegetáriánus 12
Makrobiotika 12
Lássuk mit is fogyaszthatnak: 13
Mi a különbség a GÉNMÓDOSÍTOTT-, az ÖKO-, a BIO-,
az EKO-, az ORGANIKUS-, a REFORM-, a NATUR-,
és a KONVENCIONÁLIS ételek között? 16
Génmódosítás 16
A tudás birtoklása felelősséggel jár! 16
Biztos, hogy a génmódosításé a jövő? Avagy már ma sikerül
elrontani gyermekeink holnapját? 16
Mi is az a génmódosítás? 18
Mit csinálnak a génsebészek? 19
ÖKO-, BIO-, EKO-, (ORGANIKUS-) és a reform-, natúr táplálékok 20
Mivel büszkélkedhetnek a biotermékek konvencionális társukhoz képest? 24
A tápanyagok összetett világa 27
Szénhidrátok, zsírok és fehérjék 27
Az enzimek 30
A vitaminok 31
Zsírban oldódó vitaminok 32
A-vitamin 32
E-vitamin 32
D-vitamin 33
K-vitamin 33
Vízben oldódó vitaminok 33
B1 (Tiamin) 33
B2 (Riboflavin) 34
Niacin (Nikotinamid) 34
Pantoténsav 34
B6 (Piridoxin) 34
Folsav 35
B12 (Kobalaminok) 35
C-vitamin (Aszkorbinsav) 35
MEGADÓZIS 36
Ásványi anyagok 37
Makroelemek 37
Kalcium (Ca) 37
Kálium (K) 38
Nátrium (Na) 38
Foszfor (P) 39
Mikroelemek 39
Vas (Fe) 39
Jód (I) 40
Fluor (F) 40
Cink (Zn) 40
Króm (Cr) 41
Szelén (Se) 41
Mangán (Mn) 41
Molibdén (Mo) 42
Kobalt (Co) 42
Réz (Cu) 42
A magban végbemenő változások csíráztatás során 43
Csírák a daganatos betegségek elleni küzdelemben 53
Összefoglalva 55
A csírák fajtái 56
Gabonafélék 56
Közönséges búza (Triticum aestivum) 56
Durumbúza (Triticum durum) 57
Tönkölybúza (Triticum spelta L.) 57
Kamut 57
Zab (Avena sativa) 58
Árpa (Hordeum vulgare) 58
Rozs: (Secale cereale) 59
Tritikálé (Triticale) 59
Rizs (Oryza sativa) 60
Kukorica (Zea mays) 60
Köles (Panicum miliaceum L.) 60
Amaránt (Amarantus hypochondriacus) 61
Hajdina, Pohánka (Fagopyrum esculentum) 61
Hüvelyesek 62
Zöldborsó (Pisum sativum) 62
Csicseriborsó (Cicer arientinum) 62
Lencse (Lens culinaris) 62
Szójabab (Giycine max) 63
Adzukibab (Vigna angularis) 64
Mungóbab (Phaseolus radiatus L.) 64
Olajos magvak 64
Napraforgó (Helianthus annuus) 64
Tökmag (Cucurbita L.) 64
Lenmag (L usitatissimum) 65
Szezámmag (Sesamum indicum) 66
Zöldségségfélék 66
Brokkoli (Brassica oleracea) 66
Cékla (Beta vulgáris) 67
Retek (Raphanus sativus) 67
Vöröshagyma (Allium cepa L.) 68
Lila káposzta, fejes káposzta (Brassica oleracea) 68
Fű- és fűszerfélék 69
Lucerna (Medicago sativa) 69
Vöröshere, másnéven Réti Lóhere (Trifolium Pratense L.) 70
Bíborhere (Trifolium incarnatum) 70
Görögszéna, Görög lepkeszeg (Trigonella foenum-graecum L.) 70
Kerti zsázsa (Lepidium sativum L.) 71
Ruccola (Eruca sativa) - 72
Francia, vagy fekete mustár (Brassica nigra) 72
Csíráztatás 73
Csírák fogyasztása 79
Búzafűié, zöldárpalé 80
Felhasználás: 82
Szerző 84
Irodalom 85

Bükkerdő Gergely

Bükkerdő Gergely műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bükkerdő Gergely könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem