kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház Rt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 199 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-9422-87-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 9 |
Bevezető | 11 |
A termesztett gombafajok | 13 |
A világ gombatermelése | 16 |
Az Egyesült Államok csiperketermesztése | 25 |
Európa csiperketermesztése | 30 |
Belgium | 34 |
Franciaország | 36 |
Hollandia | 39 |
Írország | 51 |
Lengyelország | 55 |
Nagy-Britannia | 57 |
Németország | 59 |
Spanyolország | 62 |
Magyarország csiperketermelése | 66 |
A csiperketermesztés főbb állomásai Magyarországon | 75 |
A termesztés kezdetétől az 1990-es évekig | 75 |
A XX. század elejétől a II. világháborúig | 79 |
A II. világháború befejezésétől 1990-ig | 82 |
Gombatermelési Vállalat | 83 |
A Heltay-féle "rövid" komposztálás bevezetése | 86 |
Gombatermesztés növényházakban | 87 |
A Duna Mgtsz gombatermesztésének főbb állomásai | 89 |
A fellendülés korszaka 1990-től | 99 |
A komposztkészítés technológiájának változása | 100 |
Új komposztüzemek létesítése | 101 |
Félig zárt (semi-indoor) bunker-technológia | 105 |
Zárt (indoor) technológia | 109 |
A III. fázisú komposzt megjelenése | 111 |
A blokkos technológia elterjedése | 114 |
Új hibridfajták, a termesztési technológia változása és a termesztőfelület növekedése | 118 |
Információáramlás | 121 |
A csiperkegomba termesztéstechnológiája | 126 |
A II. fázisú komposzton való termesztés | 127 |
A becsírázott komposzt szállítása | 129 |
A termőágyak kialakítása | 129 |
A komposzt tömörítése | 130 |
A zsákok elhelyezése | 131 |
A komposzt lefedése | 144 |
A hőmérséklet biztosítása és mérése | 134 |
A takarás | 136 |
A takaróanyag fő tulajdonságai | 136 |
A tőzeggel szemben támasztott főbb követelmények | 137 |
A takarás optimális időpontja | 139 |
A lappangási időszak | 140 |
A borzolás (bolygatás) | 141 |
A bolygatás időpontja | 141 |
A sodródás (kifutás, átütés) | 142 |
A termőidőszak és a terméshullámok | 143 |
A szedés technológiája | 145 |
Az ápolás | 147 |
A pince fertőtlenítése | 148 |
A csiperkegomba védelme | 150 |
Állati kártevők | 150 |
Sciarid-legyek | 151 |
Cecid-legyek | 154 |
Phorid-legyek | 156 |
Fonálférgek | 158 |
Parazhita fonálférgek | 158 |
Szaprofita fonálférgek | 159 |
Atkák | 160 |
Meztelen csiga | 162 |
Baktériumok által okozott betegségek | 162 |
Baktériumos foltosság | 162 |
Mikroszkopikus gombák okozta betegségek | 164 |
Száraz mólé vagy száraz rothadás | 164 |
Nedves mólé vagy nedves rothadás | 168 |
Pókhálós penész | 170 |
Tintagombák | 172 |
Rendellenességek | 172 |
Komplex gombavédelem | 176 |
Néhány tanács kezdő gombatermesztőknek | 179 |
Csiperketermesztésünk fejlesztési lehetőségei 2010-ig | 182 |
A termesztéstechnológia korszerűsítése | 182 |
A pincei termesztés és a zsákos technológia modernizálása | 182 |
Szervezeti felépítés | 185 |
Környezetvédelem | 186 |
A komposztüzemek levegőszennyezése | 186 |
Az integrált csiperketermesztés megvalósítása | 187 |
A letermett komposzt hasznosítása | 190 |
A frissgomba minősítése | 191 |
Piaci helyzet | 191 |
Munkahelyteremtés | 194 |
Az oktatás megszervezése | 195 |
Irodalomjegyzék | 196 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.