A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Konzerv-, Hús- és Hűtőipari Kutató Intézet évkönyve

1951-1952

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 231 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari Kutatóintézetek évkönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Dolgozatok
Török G.: A hőbehatolás és hőelvonás elméleti és gyakorlati vizsgálatainak kritikai szemlélete a tartósítóipari csírátlanítás és gyorsfagyasztás vonatkozásaiban5
Spanyár P.: Reduktorok jelentősége az élelmiszerek biológiai értékelésénél16
Lőrincz F. és Spanyár P.: Vizsgálatok az ipari libamáj minőségi értékének megállapítására34
Csiba L. és Vas K.: Néhány poliszaharidképző baktériumtörzs izolálása és vizsgálata49
Összefoglaló közlemények és referátumok
Konzerv-, Hűtő- és Gyorsfagyasztó Osztály
Spanyár P. és Kardos E.: Beszámoló az osztály működéséről61
Hőkezelés, sterilezés, hőpenetráció
Gyönös K.: Hőpenetrációs és mikróbahőtűrési vizsgálatok tartosított élelmiszerekben64
Böjte I.: Hőpenetrációs vizsgálatok a hőkezelés folyamán forgatott csomagolási egységeknél70
Keveiné: Légmentesen lezárt, üvegben tartósított készítmények belső nyomásának mérése hőkezelés alatt74
Zöldborsó
Spanyár P.: A zöldborsótermesztés és feldolgozás konzervipari kérdései77
Keveiné és Inczédy A.: Enzimaktivitás változása a zöldborsó érése és tárolása alatt80
Keveiné: A zöldborsó zsengeségének vizsgálata84
Keveiné: Kifejtő- és velőborsók keményítőszemcséinek szövettani vizsgálata85
Kardos E.: Színmegóvó eljárások zöldborsókonzerv gyártásánál85
Paradicsom
Spanyár P.: Konzervipari paradicsomtermesztés és feldolgozás86
Kardos E.: A sürített paradicsom gyártásának néhány súlyponti kérdése88
Kardos E. és Proszt G.: A paradicsom pektin és nyálkaanyagtartalma, és ezek befolyása a sürített paradicsom és vegyes gyümölcsíz szárazanyagtartalmának meghatározása94
Kardos E. és Pichler E.: Sürített paradicsom és vegyes gyümölcsíz szárazanyagtartalmának meghatározása94
S. Inczédy A.: Sürített paradicsomkészítmények színének mérése94
Keveiné: Sürített paradicsom kiadóssági vizsgálata95
Kiszelné: Szilárd ásványi alkatrészek (homok) meghatározása sűrített paradicsomban95
Kiszelné: A durva héj, magtartalom és áttörési finomság megállapítása96
Kiszelné: Paradicsomsürítményben előforduló fekete szemcsék vizsgálata98
Kardos E.: Tejsav meghatározása paradicsomban100
Paprika, lecsó
Spanyár P., Kiszelné: Étkezési paprikafajták vizsgálata 103
Havasné: Lecsógyártás103
Gyümölcskészítmények és egyéb termékek
Széchényiné: A Likov-effektus érvényesülése növények szárításánál105
Havasné: Csecsemőkonzervek108
Spanyár P., Kiszel J.-né, Kevei J.-né: Hazai gyümölcslevek összetétele108
Havasné: A befőttgyártás korszerű feltételei109
Hűtés, gyorsfagyasztás, tárolás
Gyönös K.: Hőpenetrációs vizsgálatok alacsony hőfokon110
Varga I.: Fagyasztási reverzibilitás vizsgálata113
Almási E.: Bepárlás alacsony hőmérsékleten117
Almási E.: Gyorsfagyasztásra alkalmas fajták119
Almási E.: Antioxidánsok alkalmazása gyorsfagyasztásnál120
Almási E.: Sejtfalkeményítési és sejtkitöltési módszerek121
Almási E.: Sejtpermeabilitási vizsgálatok122
Török G.: Az oxidációs enzimek és enzimhatások megoszlása123
Kiszelné: Konzervipari nyersanyagok sorsa különböző tárolási körülmények mellett124
Almási E.: Vajstabilizálás128
Pektin
Kutatói munkaközösség: Pektintanulmányok129
Kutz V.: Készülék gélek szilárdságának mérésére132
Kutz V.: Vegyesíz keménységének meghatározása135
Csomagolóanyagok
Gyönös K. és Keveiné: Alumíniumdobozok használata136
Gyönös K.: Tartósipari csomagolóedények felülbírálata136
Inczédy A.: Ónozott lemezek porozitásának vizsgálata137
Elemzés, minősítés
Spanyár P., Kiszelné, Demelné: Aszkorbinsav és dehidroaszkorbinsav mennyiségének meghatározása reduktonok jelenlétében138
Spanyár P.: Élelmiszerek érzékszervi értékelése140
Almási E.: Szag és íz meghatározása143
Spanyár P., Kiszelné, Havasné: A glutaminsav szerepe a konzerviparban146
Kiszelné: Gyümölcs és szárított főzelékek homoktartalmának meghatározása147
Incsédy A.: Szárazanyag meghatározás papírcsíkos niodszerrel147
Proszt G.: A fűszerpaprika-őrlemények színének és színezőképességének vizsgálata148
Húsipari osztály
Lőrincz F: Beszámoló az osztály működéséről151
Húsipari nyersanyagok
Szeredy I.: A hús összetételének változása és az állat vágás előtti kezelése közti összefüggésről 153
Szeredy I.: Húsok összetételének változása a hűtőtárolás alatt157
Körmendi L., Kárpáti Gy.: Szalonnatárolási kísérletek158
Romlási folyamatok vizsgálata
Szeredy I.: A hús és húskészítmények romlási folyamatának vizsgálata161
Szeredy I.: A sertéshús romlásos folyamatainak kémiai vizsgálata164
Lőrincz F.: A hús romlásos viszonyai, ipari felhasználhatósága és a pH-érték változása közötti összefüggésekről165
Lőrincz F.: Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata166
Húsipari termékek
Mártonfi S.: A húspép vízkötésének vizsgálata169
Inczédy A.: A vörösáruk tárolás alatti változásának vizsg171
Lőrincz F.: A húspácolás elméleti és gyakorlati alapjai171
Havas E.-né: Tengerihal zamatú édesvízi halkészítmények172
Kárpáti Gy.: Eljárás húskészítmények víztartalmának gyors meghatározása173
Spanyár P.-Almási E.-né: Szárított húskészítmények előállítása174
Lőrincz F.: Adatok a tartósított hazai húskészítmények minőségi értékeléséhez176
Török G.: A só és nedvességtartalom jelentősége a szalámi eltarthatóságában179
Húsipari melléktermékek
Lőrincz F.: Húsipari melléktermékek, mint ipari nyersanyagok180
Lőrincz F., Kárpáti Gy.: A vágóhídi vér élelmezésipari értékesítése181
Lőrincz F.: Újabb lehetőség a vér élelmezésipari felhasználására183
Kárpáti Gy.: Étkezési vér nyerése és felhasználása a húsiparban184
Lőrincz F.: Fehérjekészítmények előállításai hazai, úgynevezett tömeghalakból
Havas E.-né: Zselatingyártás vágóhídi melléktermékekből186
Spanyár P., Havas E.-né: Emészthető műbél előállítása186
Körmendi L.: Kísérletek a vágóhídi organoterápiás nyersanyagok minősítésére187
Mikrobiológiai osztály
Vas K.: Beszámoló az osztály működéséről189
Általános mikrobiológia
Vas K.: Csíragátló szerek hatása az élesztősejtre191
Balázs O.: Alacsony hőmérsékletek hatása élő szervezetekre194
Csiba L.: Fitohormon tulajdonságú mesterséges termékek hatása a Saccharomyces cerevisiae-re197
Vas K.: Alumíniumsók mikróbafejlődést gátló hatása187
Vas K.: A tenyészet korának befolyása néhány élesztőtörzs glukóz-erjesztőképességére198
Élelmiszeripari mikrobiológia
Csiba L.: Mélyhűtött gyümölcsökön előforduló mikroorganizmusok vizsgálata és hideg tűrése200
Csiba L.: A paradicsomnövény betegségeinek termelési és ipari vonatkozásai202
Csiba L.: A paradicsom 1950. évben tapasztalt fertőző betegségei203
Vas K.: A kénessavas tartósításról204
Vas K.: Élesztő kénessavtűréséről és a kénessav hatásának mechanizmusáról205
Vas K.: Túlkénezett mustok erjedésének megindítása208
Vas K.: Élesztők alkohol és cukor tűrése209
Csiba L.: Rézhelyettesítő szerves vegyületek hatása a paradicsom-növényen előforduló kórokozó mikroorganizmusokra211
Csiba L.: Rézhelyettesítő szerves vegyületek hatása a paradicsom-növényre és a paradicsomkonzerv-készítményekre212
Vas K.: Citromsav előállítása erjesztéssel 213
Csiba L.: Raktármolytalanítás214
Mikrobiológiai módszerek
Balázs O.: Újszerű készülék oxigén és széndioxid egyidejű folyamatos meghatározására 215
Balázs O.: Sejtmennyiség meghatározása. Mikróba-számlálás automatizálásának kérdése217
Balázs O.: Fotometrikus mikro-eljárások cukor és foszfor gyors meghatározására218
Csiba L. és Keveiné: Paradicsomkészítmények mikrobiológiai értékelése220
Vas L.: Új módszer a pektolizis vizsgálatára221
Vas K.: Új mikroerjesztési próba222
Vas K.: Néhány szerves sav kimutatása megoszlásos papírkromatografiával223
Vas K.: Néhány szerves sav papírkromatografiás elválasztása 225
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem