1.063.258

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Néhány farontó bazidiumos gomba vizsgálata fermentációs ipari szempontból

Kandidátusi értekezés

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér beragasztott fényképekkel és ábrákkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1.O.O.O.O. BEVEZETÉS ÉS A DISSZERTÁCIÓ CÉLKITŰZÉSE 1
2.0.0.0.0. AZ IRODALOM ÁTTEKINTÉSE 9
2.1.0.0.0. Törzstenyészetek létrehozása és fenttartása 9
2.2.0.0.0. Inokulum készítése 10
2.3.0.0.0. Fermentáció 12
2.4.0.0.0. Anyagcsere vizsgálatok 14
2.4.1.0.0. Fehérjék és aminosavak 14
2.4.2.0.0. Antibiotikumok 16
2.4.3.0.0. Vitaminok és telítetlen zsirsavak 18
2.4.4.0.0. Biotranszformáció 19
2.4.5.0.0. Kettős fonalú ribonukleinsav 21
3.0.0.0.0. VIZSGÁLATI ANYAG ÉS MÓDSZER 23
3.1.0.0.0. Kísérleti eszközök 23
3. 2.0.0.0. Alkalmazott gombafajok 23
3.3.O.O.O. Törzstenyészetek létrehozása és a fenntartása 24
3.4.0.0.0. Alkalmazott táptalajok 24
3.4.1.0.0. Törzsfenntartó és sterilitást ellenőrző táptalajok 24
3.4.2.0.0. Szilárd táptalaj felületi tenyésztéshez 25
3.4.3.0.0. Folyékony táptalajok oltóanyag és inokulum készítéséhez 25
3.4.4.0.0. Folyékony táptalajok anyagcsere ás biokémiai vizsgálatokhoz 27
3.5.O.O.O. Az anyagcsere és biokémiai vizsgálatoknál alkalmazott módszerek 28
3.5.1.0.0. Makroszkópos és mikroszkópos vizsgálatok 28
3.5.2.0.0. Szárazanyagtartalom meghatározása 29
3.5.3.0.0. Az összcukor meghatározása 29
3.5.4.0.0. Redukáló cukor meghatározása 29
3.5.5.0.0. Fehérje meghatározása 29
3.5.6.0.0. Sejtfeltárás,illetve micélium-kivonat készitése 30
3.5.7.0.0. Amiláz aktivitásának mérésénél alkalmazott módszerek 30
3.5.7.1.0. Az alfa-amiláz aktivitásának meghatározása
/Smith és Roe módszerének módosításával/ 30
3.5.7.2.0. Alfa-amiláz meghatározása Fischer és Stein módszerével 32
3.5.8.0.0. Biotranszformációs vizsgálatoknál alkalmazott módszerek 32
3.5.8.1.0. Tenyészetek előállítása biotranszformációs kísérletekhez 32
3.5.8.2.0. A biotranszformációs kísérletekben használt szteroid szub8ztrátumok 33
3.5.8.3.0. Biotranszformációs kísérletek kivitelezése 33
3.5.8.4.0. Biotranszformációs termékek rétegkromatográfiás
vizsgálata 33
3.5.9.0.0. A dsRNS-el kapcsolatos vizsgálatoknál alkalmazott
módszerek 36
3.5.9.1.0. Nukleinsavak izolálása 36
3.5.9.2.0. A nukleinsav-kivonat oszlopkromatográfiája 37
3.5.9.3.0. A DNS és RNS lebontása 38
3.5.9.4.0. Nukleinsavak mennyiségének meghatározása 38
3.6.0.0.0. Használt anyagok 39
4.0.0.0.0. KÍSÉRLETEK LEÍRÁSA 40
4.1.0.0.0. A laboratóriumi fermentációs technológia kidolgozása a farontó gombafajok elszaporitásához 40
4.1.1.0.0. Felületi tenyészetek előállítása ás a tenyészetek
leírása 40
4.1.2.0.0. Oltóanyag-inokulum készítése és az oltóanyag eltartható sága 42
4.1.2.1.0. Oltóanyag-inokulum készítése rázott technológiával 42
4.I.2.2.O. Oltóanyagok eltarthatósága 49
4.1.3.0.0. Fermentációs technológia kidolgozása
4.1.3.1.0. Kísérletek rázott tenyészetben 51
4.1.3.1.1. Szénhidrátok hasznosítása 51
4.1.3.1.2. Nitrogénforrások hasznosítása 55
4.1.3.1.3. Adalékanyagok hatása a növekedésre 57
4.1.3.1.4. Nyomelemek hatásának vizsgálata 59
4.1.3.1.5. A pH hatása az autolizisre 51
4.1.3.1.6. A tenyészetek biokémiai szempontból történő reprodukálhatóságának vizsgálata 63
4.2.0.0.0. Biokémiai vizsgálatok 67
4.2.1.0.0. Néhány farontó gomba amiláztermelése 67
4.2.1.1.0. Farontó gombák amiláztermelésének vizsgálata
rázott tenyészetben 68
4.2.1.2.0. A stereum-amiláz hőmérsékleti és pH-optimuma 69
4.2.I.3.O. Az optimális enzim-szubsztrát arány meghatározása 71
4.2.1.4.0. A stereum-amiláz foszfátérzékenysége 72
4.2.1.5.0. A stereum-amiláz komponenseinek szétválasztása 77
4.2.1.6,0. Szójaliszt-keményítős táptalaj szerepe a stereum-amiláz gátlásában 79
4.2.2.0.0. Szteroidok biotranszformációs vizsgálata 62
4.2.2.1.0. A hidrokortizon bioátalakitása 85
4.2.2.2.0. Reichstein-S-vegyület bioátalakitása 87
4.2.2.3.0. Reichstein-S-diacetát bioátalakitása 89
4.2.2.4.0. A "Monac" bioátalakitása 91
4.2.2.5.0. A koleszterin bioátalakitása 94
4.2.2.6.0. A progeszteron bioátalakitása 96
4.2.3.0.0. Kettős fonalú ribonukleinsav előfordulásának
vizsgálata és izolálása 100
4.2.3.1.0. Micélium előállítása a dsRNS izolálásához 101
4.2.3.2.0. A dsRNS szerkezetének kromatográfiás módszerrel
történő bizonyítása 102
4.2.3.3.0. A dsRNS mennyiségének meghatározása 103
5.0.0.0.0. AZ EREDMÉNYEK MEGBESZÉLÉSE 107
6.0.0.0.0. AZ EREDMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÁSA 122
6.I.O.O.O. A tenyésztéssel kapcsolatos eredmények 122
6.2.0.0.0. Az anyagcsere vizsgálatok során tett megállapítások 123
6.3.0.0.0. Az enzimológiai vizsgálatok során tett megállapítások 124
6.4.0.0.0. A szteroid-szubsztrátumok biotranszformációja
során tett megállapítások 125
6.5.0.0.0. A dsRNS-el kapcsolatos vizsgálatok során tett
megállapítások 126
7.0.0.0.0. IRODALOMJEGYZÉK 127

Cseri Zoltán

Cseri Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cseri Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem