1.059.813

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Csemegeszőlő

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 451 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Előszó a második kiadáshoz11
Bevezetés13
Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása
Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása19
Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése23
A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása28
A csemegeszőlő-termesztő államok29
Európa29
Ázsia35
Afrika37
Észak-Amerika38
Dél-Amerika39
Ausztrália40
Magyarország étkezési szőlő termesztése41
Az étkezési szőlő termesztés kialakulása41
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század közepéig42
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század második felétől az első világháborúig44
Étkezési szőlő termesztésünk a két világháború között48
Étkezési szőlő termesztésünk a második világháború után54
A szőlőültetvények területének változása54
A fajták részesédésének alakulása59
Az étkezési szőlő termés és forgalmának alakulása62
Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe73
A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban83
A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése85
Az étkezési szőlő termesztési földrajza96
Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői98
Étkezési szőlő ültetvények létesítése106
Az ültetvények formái106
Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése109
A terület megválasztása109
Területrendezés110
A talaj előkészítése ültetésre115
Az ültetés117
A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése119
Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése133
A csemegeszőlő-ültetvények művelése136
A szőlőtőkék alakítása137
A termőre metszés147
A zöldmunkák149
Hajtásválogatás149
A hajtások aggatása, kötözése150
A termőhajtások bekurtítása150
A hónaljhajtások visszacsípése151
Fürt- és bogyóritkítás152
Gyűrűzés153
Csonkázás156
Levelritkítás157
A fürtkocsány megtörése157
A virágok mesterséges megtermékenyítése157
A mesterséges megtermékenyítés eszközei és módjai158
Termésszabályozó vegyi kezelések161
A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme163
Gombabetegségek164
Állati kártevők167
Vírusbetegségek171
Élettani betegségek171
Az időjárás kártételei173
Vegyszeres gyomirtás177
A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái179
A trágyázás180
Az ültetvények tápanyagszükségletének megállapítása181
Szerves trágyázás182
Műtrágyázás185
A trágyák bedolgozása188
Permetező vagy lombtrágyázás189
A csemegeszőlő-ültetvény öntözése190
Az öntözés alkalmazása és jelentősége190
A csemegeszőlő-ültetvény vízszükséglete191
Az öntözés módjai193
Csemegeszőlő termesztése a ház körül197
A házkörüli szőlőtőke művelési formája198
Kerti, magános piramislugasok199
Szegély- és egyszerű kordonlugasok200
Fára nevelt kerti lugasok200
Fedő lugasok a ház előtt és a kertben201
Kerítéslugasok202
Füzérlugasok202
Kapulugasok202
Sétalugasok203
Kerti pihenőlugasok204
Fedett udvari lugasok204
Tornác-, veranda-, terasz- és oszloplugasok206
Fali lugasok209
Az étkezési szőlő érése és szüretelése212
A termés kialakulása és az érés212
A szőlőfürt érettségének megállapítása218
Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata219
Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségnek meghatározása mutatószámokkal221
A szőlő szedése225
A fürtök tisztogatása240
A fürtök válogatása, osztályozása242
A szőlő csomagolása247
Csomagoló eszközök és anyagok247
A csomagolás menete254
A manipuláció szervezése256
A szőlő szállítása263
A szőlő szállítás alatti átmeneti tárolása263
A szállítás technikája266
Az áru átvétele269
Az étkezési szőlő eltartása271
Régi eltartási módok271
Eltartás tőkén271
A leszedett fürtök eltartása272
A szőlő eltarthatóságát befolyásoló tényezők272
A termésben bekövetkező változások az eltartás során274
Egyszerű eltartási módok276
Zöld kocsánnyal történő eltartási módok278
Korszerű szőlőeltartás281
Kisüzemben281
Nagyüzemben284
Az eltartó helyiség kezelése az eltartás ideje alatt287
Újabb lehetőségek a csemegeszőlő-eltartásra290
Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés291
A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása292
Az üvegházi szőlőtermesztés294
A szőlőhajtató házak294
A szőlőfajták megválasztása az ültetésre299
Az ültetés és a szőlőtőkék kialakítása299
Az üvegházi szőlőtermesztés formái300
Köztes növények termesztése üvegházi szőlőkultúrában303
Az üvegházi szőlőültetvény rendszeres évi munkái303
A csemegeszőlő termesztése cserépben309
A mazsolaszőlő termesztése312
A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága312
A szőlő aszalása314
Természetes aszalás napfényben315
Szőlőaszalás lúgozással316
A szőlőaszalványok típusai az egyes államokban322
A szőlőaszalványok osztályozása, belértéke és kereskedelme323
Fajtaismeret
Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei329
A szőlőtőkék morfológiai leírása331
A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése331
A fürt333
A bogyó335
A fürtök szállíthatóságának műszeres vizsgálata339
A fajták agrobiológiai tulajdonságai344
Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink349
Igen korai érésű fajták349
Csaba gyöngye349
Olimpia350
Irsay Olivér351
Szőlőskertek királynője muskotály353
Kossuth szőlő354
Pannónia kincse355
Cardinál356
Korai érésű fajták357
Chasselas-félék357
Chasselas doré358
Fehérbogyójú Chasselas doré változatok360
Pirosbogyójú Chasselas doré változatok361
Kékbogyójú Chasselas-változat362
Chasselas-magoncok362
Mesterséges tiszta Chasselas-hibridek363
Glória Hungariae363
Kocsis Irma364
Darányi Ignác muskotály365
Mathiász Jánosné muskotály366
Árpád368
Attila369
Chasselas Tompa Mihály370
Thallóczy Lajos muskotály371
Középérésű fajták373
Ezeréves Magyarország emléke373
Chasselas Ceglédszépe374
Zrínyi Ilona375
Vörösmarty Mihály muskotály376
Szauter Gusztávné muskotály377
Mócsai Mariska379
Szauter Gusztáv muskotály379
Szicíliai380
Kései érésű fajták381
Rekord381
Csiri-csuri381
Hamburgi muskotály383
Razaki-félék385
Afuz Ali386
Igen kései érésű fajták387
Itália387
Izsáki-sárfehér388
Étkezésre leggyakrabban használt borszőlő-fajtáink390
Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajtáink390
Áruszőlőt adó direktermő szőlőfajtáink391
A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták393
Irodalomjegyzék401
Tárgymutató411

Kozma Pál

Kozma Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kozma Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.