kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 451 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 9 |
Előszó a második kiadáshoz | 11 |
Bevezetés | 13 |
Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása | |
Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása | 19 |
Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése | 23 |
A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása | 28 |
A csemegeszőlő-termesztő államok | 29 |
Európa | 29 |
Ázsia | 35 |
Afrika | 37 |
Észak-Amerika | 38 |
Dél-Amerika | 39 |
Ausztrália | 40 |
Magyarország étkezési szőlő termesztése | 41 |
Az étkezési szőlő termesztés kialakulása | 41 |
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század közepéig | 42 |
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század második felétől az első világháborúig | 44 |
Étkezési szőlő termesztésünk a két világháború között | 48 |
Étkezési szőlő termesztésünk a második világháború után | 54 |
A szőlőültetvények területének változása | 54 |
A fajták részesédésének alakulása | 59 |
Az étkezési szőlő termés és forgalmának alakulása | 62 |
Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe | 73 |
A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 83 |
A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése | 85 |
Az étkezési szőlő termesztési földrajza | 96 |
Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői | 98 |
Étkezési szőlő ültetvények létesítése | 106 |
Az ültetvények formái | 106 |
Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése | 109 |
A terület megválasztása | 109 |
Területrendezés | 110 |
A talaj előkészítése ültetésre | 115 |
Az ültetés | 117 |
A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése | 119 |
Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése | 133 |
A csemegeszőlő-ültetvények művelése | 136 |
A szőlőtőkék alakítása | 137 |
A termőre metszés | 147 |
A zöldmunkák | 149 |
Hajtásválogatás | 149 |
A hajtások aggatása, kötözése | 150 |
A termőhajtások bekurtítása | 150 |
A hónaljhajtások visszacsípése | 151 |
Fürt- és bogyóritkítás | 152 |
Gyűrűzés | 153 |
Csonkázás | 156 |
Levelritkítás | 157 |
A fürtkocsány megtörése | 157 |
A virágok mesterséges megtermékenyítése | 157 |
A mesterséges megtermékenyítés eszközei és módjai | 158 |
Termésszabályozó vegyi kezelések | 161 |
A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme | 163 |
Gombabetegségek | 164 |
Állati kártevők | 167 |
Vírusbetegségek | 171 |
Élettani betegségek | 171 |
Az időjárás kártételei | 173 |
Vegyszeres gyomirtás | 177 |
A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái | 179 |
A trágyázás | 180 |
Az ültetvények tápanyagszükségletének megállapítása | 181 |
Szerves trágyázás | 182 |
Műtrágyázás | 185 |
A trágyák bedolgozása | 188 |
Permetező vagy lombtrágyázás | 189 |
A csemegeszőlő-ültetvény öntözése | 190 |
Az öntözés alkalmazása és jelentősége | 190 |
A csemegeszőlő-ültetvény vízszükséglete | 191 |
Az öntözés módjai | 193 |
Csemegeszőlő termesztése a ház körül | 197 |
A házkörüli szőlőtőke művelési formája | 198 |
Kerti, magános piramislugasok | 199 |
Szegély- és egyszerű kordonlugasok | 200 |
Fára nevelt kerti lugasok | 200 |
Fedő lugasok a ház előtt és a kertben | 201 |
Kerítéslugasok | 202 |
Füzérlugasok | 202 |
Kapulugasok | 202 |
Sétalugasok | 203 |
Kerti pihenőlugasok | 204 |
Fedett udvari lugasok | 204 |
Tornác-, veranda-, terasz- és oszloplugasok | 206 |
Fali lugasok | 209 |
Az étkezési szőlő érése és szüretelése | 212 |
A termés kialakulása és az érés | 212 |
A szőlőfürt érettségének megállapítása | 218 |
Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata | 219 |
Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségnek meghatározása mutatószámokkal | 221 |
A szőlő szedése | 225 |
A fürtök tisztogatása | 240 |
A fürtök válogatása, osztályozása | 242 |
A szőlő csomagolása | 247 |
Csomagoló eszközök és anyagok | 247 |
A csomagolás menete | 254 |
A manipuláció szervezése | 256 |
A szőlő szállítása | 263 |
A szőlő szállítás alatti átmeneti tárolása | 263 |
A szállítás technikája | 266 |
Az áru átvétele | 269 |
Az étkezési szőlő eltartása | 271 |
Régi eltartási módok | 271 |
Eltartás tőkén | 271 |
A leszedett fürtök eltartása | 272 |
A szőlő eltarthatóságát befolyásoló tényezők | 272 |
A termésben bekövetkező változások az eltartás során | 274 |
Egyszerű eltartási módok | 276 |
Zöld kocsánnyal történő eltartási módok | 278 |
Korszerű szőlőeltartás | 281 |
Kisüzemben | 281 |
Nagyüzemben | 284 |
Az eltartó helyiség kezelése az eltartás ideje alatt | 287 |
Újabb lehetőségek a csemegeszőlő-eltartásra | 290 |
Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés | 291 |
A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása | 292 |
Az üvegházi szőlőtermesztés | 294 |
A szőlőhajtató házak | 294 |
A szőlőfajták megválasztása az ültetésre | 299 |
Az ültetés és a szőlőtőkék kialakítása | 299 |
Az üvegházi szőlőtermesztés formái | 300 |
Köztes növények termesztése üvegházi szőlőkultúrában | 303 |
Az üvegházi szőlőültetvény rendszeres évi munkái | 303 |
A csemegeszőlő termesztése cserépben | 309 |
A mazsolaszőlő termesztése | 312 |
A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága | 312 |
A szőlő aszalása | 314 |
Természetes aszalás napfényben | 315 |
Szőlőaszalás lúgozással | 316 |
A szőlőaszalványok típusai az egyes államokban | 322 |
A szőlőaszalványok osztályozása, belértéke és kereskedelme | 323 |
Fajtaismeret | |
Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei | 329 |
A szőlőtőkék morfológiai leírása | 331 |
A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése | 331 |
A fürt | 333 |
A bogyó | 335 |
A fürtök szállíthatóságának műszeres vizsgálata | 339 |
A fajták agrobiológiai tulajdonságai | 344 |
Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink | 349 |
Igen korai érésű fajták | 349 |
Csaba gyöngye | 349 |
Olimpia | 350 |
Irsay Olivér | 351 |
Szőlőskertek királynője muskotály | 353 |
Kossuth szőlő | 354 |
Pannónia kincse | 355 |
Cardinál | 356 |
Korai érésű fajták | 357 |
Chasselas-félék | 357 |
Chasselas doré | 358 |
Fehérbogyójú Chasselas doré változatok | 360 |
Pirosbogyójú Chasselas doré változatok | 361 |
Kékbogyójú Chasselas-változat | 362 |
Chasselas-magoncok | 362 |
Mesterséges tiszta Chasselas-hibridek | 363 |
Glória Hungariae | 363 |
Kocsis Irma | 364 |
Darányi Ignác muskotály | 365 |
Mathiász Jánosné muskotály | 366 |
Árpád | 368 |
Attila | 369 |
Chasselas Tompa Mihály | 370 |
Thallóczy Lajos muskotály | 371 |
Középérésű fajták | 373 |
Ezeréves Magyarország emléke | 373 |
Chasselas Ceglédszépe | 374 |
Zrínyi Ilona | 375 |
Vörösmarty Mihály muskotály | 376 |
Szauter Gusztávné muskotály | 377 |
Mócsai Mariska | 379 |
Szauter Gusztáv muskotály | 379 |
Szicíliai | 380 |
Kései érésű fajták | 381 |
Rekord | 381 |
Csiri-csuri | 381 |
Hamburgi muskotály | 383 |
Razaki-félék | 385 |
Afuz Ali | 386 |
Igen kései érésű fajták | 387 |
Itália | 387 |
Izsáki-sárfehér | 388 |
Étkezésre leggyakrabban használt borszőlő-fajtáink | 390 |
Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajtáink | 390 |
Áruszőlőt adó direktermő szőlőfajtáink | 391 |
A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták | 393 |
Irodalomjegyzék | 401 |
Tárgymutató | 411 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.