Előszó | 3 |
Bevezetés | 5 |
Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása | |
Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása | 11 |
Az eurázsiai szőlőtermesztés eredete | 12 |
Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése | 13 |
A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása | 18 |
A csemegeszőlő-termesztés mai helyzetképe | 19 |
Európa | 19 |
Nyugat-Ázsia | 22 |
Kelet-Ázsia | 23 |
Afrika | 24 |
Észak-Amerika | 25 |
Dél-Amerika | 26 |
Ausztrália | 26 |
Magyarország étkezési szőlő termesztése | 27 |
Az étkezési szőlő termesztés kialakulása | 27 |
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század közepéig | 28 |
Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század második felétől az első világháborúig | 30 |
Étkezési szőlő termesztésünk a két világháború között | 34 |
Étkezési szőlő termesztésünk a második világháború után | 41 |
Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe | 51 |
A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 62 |
A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése | 65 |
Az étkezési szőlő termesztési földrajza | 75 |
Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői | 79 |
Étkezési szőlő ültetvények létesítése | 89 |
Az ültetvények formái | 89 |
Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése | 93 |
A terület megválasztása | 93 |
Területrendezés | 93 |
A talaj előkészítése ültetésre | 96 |
Az ültetés | 98 |
A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése | 100 |
Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése | 113 |
A csemegeszőlő-ültetvények művelése | 117 |
A szőlőtőkék művelése | 117 |
A metszés | 127 |
A zöldmunkák | 129 |
Hajtásválogatás | 130 |
A hajtások aggatása, kötözése | 130 |
A termőhajtások bekurtítása | 131 |
A hónaljhajtások visszacsípése | 131 |
Fürt- és bogyóritkítás | 132 |
Gyűrűzés | 134 |
Csonkázás | 137 |
Levelezés | 138 |
A fürtkocsány megtörése | 138 |
A virágok mesterséges megtermékenyítése | 138 |
A mesterséges megtermékenyítés eszközei és módjai | 139 |
Termésszabályozó vegyi kezelések | 144 |
A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme | 145 |
Gombabetegségek | 146 |
Állati kártevők | 149 |
Vírusbetegségek | 151 |
Élettani betegségek | 152 |
Az időjárás kártételei | 153 |
Vegyszeres gyomirtás | 159 |
A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái | 159 |
A trágyázás | 161 |
Az ültetvények tápanyagszükségletének megállapítása | 161 |
Szerves trágyázás | 162 |
Műtrágyázás | 165 |
A trágyák bedolgozása | 167 |
Permetező vagy lombtrágyázás | 169 |
A csemegeszőlő-ültetvény öntözése | 170 |
Az öntözés alkalmazása és jelentősége | 170 |
A csemegeszőlő-ültetvény vízszükséglete | 171 |
Az öntözés módjai | 176 |
Csemegeszőlő termesztése a ház körül | 179 |
A házkörüli szőlőtőke művelési formája | 180 |
Kerti, magános piramislugasok | 181 |
Szegély- és egyszerű kordonlugasok | 181 |
Fára nevelt kerti lugasok | 181 |
Fedő lugasok a ház előtt és a kertben | 182 |
Kerítéslugasok | 183 |
Füzér- (feszton- vagy girland-) lugasok | 184 |
Kapu- (portál-) lugasok | 184 |
Sétalugasok | 184 |
Kerti pihenőlugasok | 188 |
Fedett udvari lugasok | 188 |
Tornác-, veranda-, terasz- és oszloplugasok | 188 |
Fali lugasok | 191 |
Az étkezési szőlő érése és szüretelése | 195 |
A termés kialakulása és az érés | 195 |
A szőlőfürt érettségének megállapítása | 202 |
Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata | 203 |
Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségnek meghatározása mutatószámokkal | 206 |
A szőlő szedése | 211 |
A fürtök tisztogatása | 219 |
A fürtök válogatása, osztályozása | 221 |
A szőlő csomagolása | 224 |
Göngyölegek | 224 |
Csomagolóanyagok | 228 |
A csomagolás menete | 230 |
A csomagolás munkaszervezete | 232 |
A szőlő szállítása | 232 |
Az áru átvétele | 240 |
Az étkezési szőlő eltartása | 241 |
Régi eltartási módok | 241 |
Eltartás tőkén | 241 |
A leszedett fürtök eltartása | 242 |
A szőlő eltarthatóságát befolyásoló tényezők | 242 |
A termésben bekövetkező változások az eltartás során | 245 |
Egyszerű eltartási módok | 247 |
Zöld kocsánnyal történő eltartási módok | 248 |
Korszerű szőlőeltartás | 251 |
Kisüzemben | 251 |
Nagyüzemben | 256 |
Az eltartó helyiség kezelése az eltartás ideje alatt | 259 |
Újabb lehetőségek a csemegeszőlő-eltartásra | 262 |
Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés | 263 |
A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása | 265 |
Az üvegházi szőlőtermesztés | 266 |
A szőlőhajtató házak | 266 |
A szőlőfajták megválasztása az ültetésre | 271 |
Az ültetés és a szőlőtőkék kialakítása | 271 |
Az üvegházi szőlőtermesztés formái | 272 |
Köztes növények termesztése üvegházi szőlőkultúrában | 275 |
Az üvegházi szőlőültetvény rendszeres évi munkái | 275 |
A csemegeszőlő termesztése cserépben | 281 |
A mazsolaszőlő termesztése | 285 |
A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága | 285 |
A szőlő aszalása | 287 |
Természetes aszalás napfényben | 288 |
Szőlőaszalás lúgozással | 289 |
A szőlőaszalványok típusai az egyes államokban | 296 |
A szőlőaszalványok osztályozása, belértéke és kereskedelme | 297 |
Fajtaismeret | |
Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei | 303 |
A szőlőtőkék morfológiai leírása | 306 |
A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése | 307 |
A fürt | 309 |
A bogyó | 311 |
A fürtök szállíthatóságának műszeres vizsgálata | 315 |
A fajták agrobiológiai tulajdonságai | 321 |
Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink | 325 |
Igen korai érésű fajták | 325 |
Csabagyöngye | 325 |
Irsay Olivér | 327 |
Szőlőskertek királynője muskotály | 328 |
Kossuth-szőlő | 330 |
Korai érésű fajták | 332 |
Chasselas-félék | 332 |
Chasselas doré | 332 |
Fehérbogyójú Chasselas doré változatok | 335 |
Pirosbogyójú Chasselas doré változatok | 337 |
Kékbogyójú Chasselas-változat | 337 |
Chasselas-magoncok | 337 |
Mesterséges tiszta Chasselas-hibridek | 339 |
Glória Hungariae | 339 |
Kocsis Irma | 340 |
Darányi Ignác muskotály | 342 |
Mathiász Jánosné muskotály | 343 |
Árpád | 345 |
Attila | 346 |
Chasselas Tompa Mihály | 347 |
Thallóczy Lajos muskotály | 349 |
Középérésű fajták | 351 |
Ezeréves Magyarország emléke | 351 |
Chasselas Ceglédszépe | 352 |
Zrínyi Ilona | 354 |
Chasselas Vörösmarty Mihály muskotály | 355 |
Szauter Gusztávné muskotály | 357 |
Tallián Béla muskotály | 358 |
Szauter Gusztáv muskotály | 360 |
Szicíliai | 362 |
Kései érésű fajták | 363 |
Csiri-csuri | 363 |
Hamburgi muskotály | 364 |
Razaki-félék | 366 |
Afuz Ali | 367 |
Igen kései érésű fajták | 368 |
Itália | 368 |
Izsáki-sárfehér | 369 |
Étkezésre használt borszőlőfajtáink | 372 |
Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajtáink | 373 |
Termesztésben levő áruszőlőt adó direkttermő szőlőfajtáink | 375 |
Újabb értékes csemegeszőlő fajtajelöltek | 383 |
Kocsis Pál hibridjei | 383 |
Szücs József hibridjei | 385 |
Poczik Ferenc hibridje | 385 |
Ábrahám Béla hibridje | 385 |
Magyar szőlőnemesítők kevésbé ismert és elterjedt hibridjei | 393 |
Mathiász János hibridjei | 393 |
Mathiász József hibridjei | 396 |
A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták | 397 |
Felhasznált fontosabb forrásmunkák | 403 |
Tárgymutató | 411 |