1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Csecsemőgondozónők és gyermekápolónők tankönyve I.

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Egészségügyi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 512 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó7
Dr. Simonovits István: Népi demokráciánk egészségpolitákájának alapelveiről11
Milyen alapelvek vezetik az egészségpolitikánkat?14
A dolgozók egészségügyi ellátása állami feladat14
Az egészségügy egységes14
Az egészségügy tervszerű16
Az egészségügyi munka irányelvei17
Az egészségügy osztályjellege19
A körzeti elv21
Magas színvonalú egészségügyi ellátás22
Az egészségügyi ellátást közel kell vinni a dolgozókhoz24
A dolgozók öntevékenysége26
Dr. Voltay Béla:
Dr. Donáth Tibor:
Prof. Dr. Kiss Ferenc: Anatómia és élettan29
A szervezet felépítése30
A sejt30
A megtermékenyített pete fejlődése34
Szövetek37
Szervek, szervrendszerek43
A faj- és egyéni fejlődésről43
Mozgásrendszer44
Csontvázrendszer45
Izomrendszer71
Idegrendszer82
Az idegrendszer felosztása83
Az idegrendszer szerkezete83
A központi idegrendszer84
A gerincvelő84
Az agyvelő85
Az újszülött és kisgyermek idegrendszere91
Környéki idegrendszer92
Agyidegek92
Gerincvelői idegek93
Zsigeri, vegetatív idegrendszer93
Az idegrendszer élettana95
Feltétlen és feltételes reflexek97
Érrendszer. Vérkeringés98
A szív (Cor)98
Érrendszer101
Vérkörök105
A szív működése106
Magzati vérkeringés109
A vér111
Nyirokrendszer117
Nyirokerek117
Nyirokszervek. Nyirokcsomók118
Lép121
Emésztőrendszer122
Táplálkozás és emésztés122
Az emésztőrendszer anatómiája124
Anyagcsere és energiaháztartás134
A légzés136
Légzési szervek136
Tüdőlégzés139
A csecsemő és kisgyermek légzése140
Kiválasztó rendszer140
Hugyszervek141
Nemiszervek147
Férfi nemiszervek147
Női nemiszervek148
Belsőelválasztású (endokrin) mirigyek150
Agyfüggelék (agyalapi mirigy, hypophysis)152
Mellékvesék153
Pajzsmirigy153
Mellékpajzsmirigy154
Szigetszerv154
Csecsemőmirigy (thymus)154
Tobozmirigy155
Nemi mirigyek155
Emlőmirigy155
Érzékszervek156
Látószerv157
Szaglószerv163
Izlelőszerv163
Tapintószerv, illetőleg bőr163
A bőr164
A bőr származékai165
A bőr jelentősége166
Dr. Ferencz Pál: Mikrobiológia
A mikrobiológia anyaga169
A mikroorganizmusok felosztása171
A mikrobiológia laboratóriumi módszerei172
Optikai vizsgálat172
Elkülönítő festés174
A baktériumok tenyésztése175
A táptalaj használata176
Életbentartás, oltóanyagkészítés177
A csíramentesség, baktériumszám és antibiotikumok hatásának vizsgálata177
Állatoltás178
A mikroorganizmusok tulajdonságai179
Protozoonok179
Protophytonok180
Szerkezet, alak, elhelyezkedés180
Spóra181
Szemcsék181
Csillók181
Tok182
A baktériumok összetétele182
A baktériumok életfeltételei182
Oxigénszükséglet183
Ozmózis nyomás183
Hőmérséklet184
Vegyhatás184
Fényhatás és sugárhatás184
A baktériumok életjelenségei185
Szaporodás185
Meleg- és fénytermelés185
Mozgás186
Enzym- és toxintermelés186
A kárt okozó baktériumok elleni küzdelem187
Alapfogalmak188
A mikrobák elleni küzdelem elvei188
Spórás baktériumok189
Fertőtlenítő eljárások és anyagok189
A hőmérséklet hatása189
Antibiotikumok és chemotherápiás szervek194
Fontosabb antibiotikumok195
A mikroorganizmusok elleni küzdelem a gyermekközösségekben196
A fertőtlenítés és sterilezés alapelvei196
Az élelmiszerek megóvása baktériumok ellen197
Fertőzés és immunitás199
A fertőzés kapuja199
A mikroorganizmusok kórokozó tulajdonsága200
A szervezet ellenállóképessége201
Nem fajlagos ellenállóképesség202
Fajlagos ellenállóképesség. Immunitás203
Az immunitás felosztása203
Antigenek208
Immunitási reakciók209
Praecipitatio212
Lysis212
Komplement kötési reakció212
Toxin-antitoxin kötésének vizsgálata213
A fajlagos túlérzékenység állapota214
Allergia és anaphylaxia214
Részletes mikrobiológia217
A baktériumok osztályozása217
Coccusok (Gömbalakú baktériumok)217
Sprilillumok237
Protozoonok239
Virusok242
Phagok243
A gyermekkorban fontosabb vírusok244
Dr. Kun Lajos: Közegészségtan248
A közegészségtan általános szemlélete248
Az egészséget befolyásoló környezeti tényezők256
Élelmezésegészségügy285
Általános járványtan297
A statisztikákról általában333
Dr. Buga László: Egészségügyi felvilágosító munka339
Élelmezéstan és dietetika. Írta: A szegedi gyermekklinika munkaközössége (Intézetvezető: prof. dr. Waltner Károly)
Általános táplálkozástan344
A táplálék alapelemei (a tápanyagok)344
A helyes táplálkozás alapelvei358
A táplálékfelhasználás élettana369
Az egészséges csecsemő táplálkozásának irányelvei381
A szoptatás jelentősége. Az előtej és a női tej382
A női tej és tehéntej közötti különbség382
A mesterséges táplálás irányelvei386
Egyéb, a csecsemőkorban fontos táplálék és kiegészítés386
A beteg csecsemő táplálkozásának általános irányelvei387
Az egészséges gyermek táplálkozásának általános irányelvei389
A beteg gyermek táplálása394
Általános irányelvek394
Étrendi összeállítások395
A kalóriaszámítás. Az energia quotiens kiszámítása405
Gyógytáplálékok elkészítése406
Langfelder Sándorné: Élelmezéstechnika410
Tejkonyha berendezése, felszerelése420
Élelmezési üzem-higiéné426
Élelmiszertárolás-higiéné426
Konyhatechnikai eljárások427
Ételcsoportok444
Tálalás457
Étlapszerkesztés458
Dr. Tarján Róbert: Romlott vagy romlásra gyanús élelmiszerek felismerése461
Az érzékszervi vizsgálat462
Az élelmiszerek romlásának okai463
Tej és tejtermékek465
Zsírok és olajok467
Húsfélék468
Örlemények és liszt470
Kenyér és péksütemény471
Tojás471
Gyümölcs472
Tartósított élelmiszerek472
Függelék
Anyagkiszabás 10 felnőtt személyre474
Levesek474
Levesbetétek478
Főzelékek479
Mártások483
Köretek484
Kompótok, saláták485
Tojásételek486
Húsok487
Tészták490
Kalóriatáblázatok496
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem