kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Egészségügyi Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 512 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 7 |
Dr. Simonovits István: Népi demokráciánk egészségpolitákájának alapelveiről | 11 |
Milyen alapelvek vezetik az egészségpolitikánkat? | 14 |
A dolgozók egészségügyi ellátása állami feladat | 14 |
Az egészségügy egységes | 14 |
Az egészségügy tervszerű | 16 |
Az egészségügyi munka irányelvei | 17 |
Az egészségügy osztályjellege | 19 |
A körzeti elv | 21 |
Magas színvonalú egészségügyi ellátás | 22 |
Az egészségügyi ellátást közel kell vinni a dolgozókhoz | 24 |
A dolgozók öntevékenysége | 26 |
Dr. Voltay Béla: | |
Dr. Donáth Tibor: | |
Prof. Dr. Kiss Ferenc: Anatómia és élettan | 29 |
A szervezet felépítése | 30 |
A sejt | 30 |
A megtermékenyített pete fejlődése | 34 |
Szövetek | 37 |
Szervek, szervrendszerek | 43 |
A faj- és egyéni fejlődésről | 43 |
Mozgásrendszer | 44 |
Csontvázrendszer | 45 |
Izomrendszer | 71 |
Idegrendszer | 82 |
Az idegrendszer felosztása | 83 |
Az idegrendszer szerkezete | 83 |
A központi idegrendszer | 84 |
A gerincvelő | 84 |
Az agyvelő | 85 |
Az újszülött és kisgyermek idegrendszere | 91 |
Környéki idegrendszer | 92 |
Agyidegek | 92 |
Gerincvelői idegek | 93 |
Zsigeri, vegetatív idegrendszer | 93 |
Az idegrendszer élettana | 95 |
Feltétlen és feltételes reflexek | 97 |
Érrendszer. Vérkeringés | 98 |
A szív (Cor) | 98 |
Érrendszer | 101 |
Vérkörök | 105 |
A szív működése | 106 |
Magzati vérkeringés | 109 |
A vér | 111 |
Nyirokrendszer | 117 |
Nyirokerek | 117 |
Nyirokszervek. Nyirokcsomók | 118 |
Lép | 121 |
Emésztőrendszer | 122 |
Táplálkozás és emésztés | 122 |
Az emésztőrendszer anatómiája | 124 |
Anyagcsere és energiaháztartás | 134 |
A légzés | 136 |
Légzési szervek | 136 |
Tüdőlégzés | 139 |
A csecsemő és kisgyermek légzése | 140 |
Kiválasztó rendszer | 140 |
Hugyszervek | 141 |
Nemiszervek | 147 |
Férfi nemiszervek | 147 |
Női nemiszervek | 148 |
Belsőelválasztású (endokrin) mirigyek | 150 |
Agyfüggelék (agyalapi mirigy, hypophysis) | 152 |
Mellékvesék | 153 |
Pajzsmirigy | 153 |
Mellékpajzsmirigy | 154 |
Szigetszerv | 154 |
Csecsemőmirigy (thymus) | 154 |
Tobozmirigy | 155 |
Nemi mirigyek | 155 |
Emlőmirigy | 155 |
Érzékszervek | 156 |
Látószerv | 157 |
Szaglószerv | 163 |
Izlelőszerv | 163 |
Tapintószerv, illetőleg bőr | 163 |
A bőr | 164 |
A bőr származékai | 165 |
A bőr jelentősége | 166 |
Dr. Ferencz Pál: Mikrobiológia | |
A mikrobiológia anyaga | 169 |
A mikroorganizmusok felosztása | 171 |
A mikrobiológia laboratóriumi módszerei | 172 |
Optikai vizsgálat | 172 |
Elkülönítő festés | 174 |
A baktériumok tenyésztése | 175 |
A táptalaj használata | 176 |
Életbentartás, oltóanyagkészítés | 177 |
A csíramentesség, baktériumszám és antibiotikumok hatásának vizsgálata | 177 |
Állatoltás | 178 |
A mikroorganizmusok tulajdonságai | 179 |
Protozoonok | 179 |
Protophytonok | 180 |
Szerkezet, alak, elhelyezkedés | 180 |
Spóra | 181 |
Szemcsék | 181 |
Csillók | 181 |
Tok | 182 |
A baktériumok összetétele | 182 |
A baktériumok életfeltételei | 182 |
Oxigénszükséglet | 183 |
Ozmózis nyomás | 183 |
Hőmérséklet | 184 |
Vegyhatás | 184 |
Fényhatás és sugárhatás | 184 |
A baktériumok életjelenségei | 185 |
Szaporodás | 185 |
Meleg- és fénytermelés | 185 |
Mozgás | 186 |
Enzym- és toxintermelés | 186 |
A kárt okozó baktériumok elleni küzdelem | 187 |
Alapfogalmak | 188 |
A mikrobák elleni küzdelem elvei | 188 |
Spórás baktériumok | 189 |
Fertőtlenítő eljárások és anyagok | 189 |
A hőmérséklet hatása | 189 |
Antibiotikumok és chemotherápiás szervek | 194 |
Fontosabb antibiotikumok | 195 |
A mikroorganizmusok elleni küzdelem a gyermekközösségekben | 196 |
A fertőtlenítés és sterilezés alapelvei | 196 |
Az élelmiszerek megóvása baktériumok ellen | 197 |
Fertőzés és immunitás | 199 |
A fertőzés kapuja | 199 |
A mikroorganizmusok kórokozó tulajdonsága | 200 |
A szervezet ellenállóképessége | 201 |
Nem fajlagos ellenállóképesség | 202 |
Fajlagos ellenállóképesség. Immunitás | 203 |
Az immunitás felosztása | 203 |
Antigenek | 208 |
Immunitási reakciók | 209 |
Praecipitatio | 212 |
Lysis | 212 |
Komplement kötési reakció | 212 |
Toxin-antitoxin kötésének vizsgálata | 213 |
A fajlagos túlérzékenység állapota | 214 |
Allergia és anaphylaxia | 214 |
Részletes mikrobiológia | 217 |
A baktériumok osztályozása | 217 |
Coccusok (Gömbalakú baktériumok) | 217 |
Sprilillumok | 237 |
Protozoonok | 239 |
Virusok | 242 |
Phagok | 243 |
A gyermekkorban fontosabb vírusok | 244 |
Dr. Kun Lajos: Közegészségtan | 248 |
A közegészségtan általános szemlélete | 248 |
Az egészséget befolyásoló környezeti tényezők | 256 |
Élelmezésegészségügy | 285 |
Általános járványtan | 297 |
A statisztikákról általában | 333 |
Dr. Buga László: Egészségügyi felvilágosító munka | 339 |
Élelmezéstan és dietetika. Írta: A szegedi gyermekklinika munkaközössége (Intézetvezető: prof. dr. Waltner Károly) | |
Általános táplálkozástan | 344 |
A táplálék alapelemei (a tápanyagok) | 344 |
A helyes táplálkozás alapelvei | 358 |
A táplálékfelhasználás élettana | 369 |
Az egészséges csecsemő táplálkozásának irányelvei | 381 |
A szoptatás jelentősége. Az előtej és a női tej | 382 |
A női tej és tehéntej közötti különbség | 382 |
A mesterséges táplálás irányelvei | 386 |
Egyéb, a csecsemőkorban fontos táplálék és kiegészítés | 386 |
A beteg csecsemő táplálkozásának általános irányelvei | 387 |
Az egészséges gyermek táplálkozásának általános irányelvei | 389 |
A beteg gyermek táplálása | 394 |
Általános irányelvek | 394 |
Étrendi összeállítások | 395 |
A kalóriaszámítás. Az energia quotiens kiszámítása | 405 |
Gyógytáplálékok elkészítése | 406 |
Langfelder Sándorné: Élelmezéstechnika | 410 |
Tejkonyha berendezése, felszerelése | 420 |
Élelmezési üzem-higiéné | 426 |
Élelmiszertárolás-higiéné | 426 |
Konyhatechnikai eljárások | 427 |
Ételcsoportok | 444 |
Tálalás | 457 |
Étlapszerkesztés | 458 |
Dr. Tarján Róbert: Romlott vagy romlásra gyanús élelmiszerek felismerése | 461 |
Az érzékszervi vizsgálat | 462 |
Az élelmiszerek romlásának okai | 463 |
Tej és tejtermékek | 465 |
Zsírok és olajok | 467 |
Húsfélék | 468 |
Örlemények és liszt | 470 |
Kenyér és péksütemény | 471 |
Tojás | 471 |
Gyümölcs | 472 |
Tartósított élelmiszerek | 472 |
Függelék | |
Anyagkiszabás 10 felnőtt személyre | 474 |
Levesek | 474 |
Levesbetétek | 478 |
Főzelékek | 479 |
Mártások | 483 |
Köretek | 484 |
Kompótok, saláták | 485 |
Tojásételek | 486 |
Húsok | 487 |
Tészták | 490 |
Kalóriatáblázatok | 496 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.