1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukorrépa termesztése

Szerző
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 475 oldal
Sorozatcím: Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Monográfia-sorozata
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Ábrákkal, néhány fekete-fehér és színes fotóval. Orosz, német és francia nyelvű tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A mű szerzői ismertetik a cukorrépa származását, a répatermesztés, a cukorgyártás, a cukoripar történetét. Részletesen elemzik a cukorrépa gazdasági értékét, elterjedését, megadják növénytani jellemzését, kémiai összetételét, éghajlati és talajigényét.
E hézagpótló mű nemcsak a cukorrépa monográfiája, hanem a cukorrépatermesztés kézikönyve is.
A szerzők tárgyalják a cukorrépamag termesztésével, a hibrid cukorrépamag-termesztés új módszereivel, a cukorrépamag tisztításával, tárolásával, minőségvizsgálatával és vetőmag-normáival összefüggő kérdéseket. Összefoglalják a cukorrépa betegségeit, kártevőit, és végül foglalkoznak a cukorrépa ipari feldolgozásával, a répafej és a feldolgozáskor keletkezett melléktermékek takarmányértékével.
A tudományos munkát végző és a gyakorlati szakemberek számára egyaránt hasznos kötet ismerteti a növényvédelem és a cukorrépa-betakarítás, valamint a hibrid vetőmagtermesztés új eljárásait is.

Tartalom

ELŐSZÓ 6
BEVEZETÉS 27
1. A CUKORRÉPA SZÁRMAZÁSA ÉS TÖRTÉNETE 29
( Csitkovics A. és Magassy L.)
1.1. A cukorrépa származása (Magassy L.) 29
1.2. A répa története (Magassy L.) 33
1.3. A cukor története Marggraf felfedezéséig (Magassy L.) 37
1.4. A répacukorgyártás története (Csitkovics A.) 39
1.5. A magyar cukoripar és répatermesztés története (Gsitkovics A.) 42
Irodalom 46
2. A CUKORRÉPA GAZDASÁGI ÉRTÉKE ÉS ELTERJEDÉSE 49
(Szemző B.)
2.1. A cukorrépa jelentősége 49
2.2. A cukorrépa használati értéke 52
2.3. A cukorrépatermesztés elterjedése 54
2.4. A cukor és a cukorfogyasztás világhelyzete, a cukorrépatermesztés jövője 57
Irodalom 63
3. A CUKORRÉPA NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE ÉS EGYEDFEJLŐDÉSE 64
(Magassy L.)
3.1. A cukorrépa rendszertani helye 64
3.2. A répa sejttani viszonyai 64
3.3. Külső alaktan 65
3.31. A répatest 65
3.32. A levél 68
3.33. Generatív szervek 72
3.4. Belső alaktan 77
3.41. A mag 77
3.42. A répatest 77
3.43. A levél 81
3.44. A virágzati (magtermő, másodéves) szár 83
3.5. A virág fejlődése, virágzás és megtermékenyülés 85
3.6. A répa egyedfejlődése 87
Irodalom 92
4. A CUKORRÉPA KÉMIAI ÖSSZETÉTELE. A RÉPATEST ÉS EGYÉB SZERVEK KÉMIAI ÖSSZETÉTELE 95
(Vukov K.)
4.1. A gyökér kémiai összetétele 95
4.11. A répatestet alkotó anyagok csoportosítása 95
4.12. A répatest ipari szempontból fontosabb összetevői 101
4.2. A cukorrépafej kémiai összetétele 103
4.3. A levélzet kémiai összetétele 104
4.4. A mag kémiai összetétele 106
4.5. A pollen kémiai összetétele 107
Irodalom 107
5. A CUKORRÉPA ÉGHAJLAT- ÉS TALAJIGÉNYE, TERMESZTÉSI TÁJAK 109
(Magassy L.)
5.1. Éghajlat és időjárás 109
5.11. A hőmérséklet 111
5.12. A fény 116
5.13. A csapadék 119
5.14. A jég 120
5.15. A szél 121
5.2. Talajigény 122
5.3. A cukorrépa termesztési tájai Magyarországon 128
Irodalom 132
6. A CUKORRÉPA TÁPLÁLKOZÁSA 135
(Magassy L. és Dobrovszky I.)
6.1. A cukorrépa vízgazdálkodása (Magassy L.) 135
6.11. A cukorrépa vízszükséglete 135
6.12. A vízfogyasztást befolyásoló tényezők 137
6.13. A vízfogyasztás változása a tenyészidő folyamán 139
6.14. Vízhiány 140
6.2. A cukorrépa jelentősebb ásványi tápanyagai (Magassy L.) 141
6.21. A cukorrépa tápanyagigénye 142
6.22. Makroelemek 147
6.221. Nitrogén 147
6.222. Foszfor 149
6.223. Kálium 150
6.224. Nátrium 151
6.225. Kalcium 152
6.226. Magnézium 152
6.227. Klór 153
6.228. Kén 153
6.229. Vas 154
6.3. Hiánybetegségek (Dobrovszky I.) 154
6.31. Nitrogénhiány 154
6.32. Foszforhiány 155
6.33. Káliumhiány 155
6.34. Mészhiány 155
6.35. Bórhiány 156
6.36. Mangánhiány 156
6.37. Rézhiány 157
6.38. Magnéziumhiány 157
6.39. Kénhiány 157
6.4. A tápanyag túladagolásának következményei 157
Irodalom 158
7. FAJTAKÉRDÉS A TERMESZTÉSBEN 161
(Csitkovics A.)
7.1. A fajtakérdés alakulásának vázlatos története 161
7.2. Fajtakérdés a termesztésben 163
7.21. Diploid fajták 169
7.22. Poliploid fajták 170
7.23. Különleges típusú cukorrépafajták 172
Irodalom 174
8. A CUKORRÉPA ÉS A VETÉSFORGÓ 177
(Németh J.)
8.1. A cukorrépa helye és szerepe a vetésforgóban 177
8.2. A cukorrépa hatása a talaj termékenységére 181
Irodalom 182
9. A CUKORRÉPA TALAJMÜVELÉSE 184
(Dobrovszky I.)
9.1. Tarlószántás vagy tarlótörés 184
9.2. A trágya alászántása 187
9.3. Őszi mélyszántás 188
9.4. Tavaszi talajelőkészítés 191
Irodalom 196
10. A CUKORRÉPA TRÁGYÁZÁSA 197
(Dobrovszky I. és Shmilliár M.)
10.1. A cukorrépa istállótrágyázása (Dobrovszky I.) 198
10.2. A cukorrépa zöldtrágyázása (Dobrovszky I.) 203
10.3. A cukorrépa műtrágyázása (Dobrovszky I.) 206
10.31. Nitrogénműtrágyázás 207
10.32. Foszforműtrágyázás 208
10.33. Káliumműtrágyázás 209
10.34. Meszezés 210
10.4. A trágyáié felhasználása a cukorrépatermesztésben (Dobrovszky I.) 211
10.5. A műtrágyázás módjai (Dobrovszky I.) 212
10.51. Lombtrágyázás 212
10.52. Sortrágyázás 213
10.53. Fejtrágyázás 214
10.6. A cukorrépa mikroelemtrágyázása (Shmilliár M.) 215
Irodalom 218
11. A CUKORRÉPA VETÉSE ÉS A VETŐMAG 221
(Dobrovszky I. és Csapody Gy.)
11.1. Avetésideje (Dobrovszky I.) 221
11.2. A vetés módszerei (Dobrovszky I.) 222
11.3. A vetőmag mennyisége (Csapody Gy.) 226
11.4. A vetés mélysége (Csapody Gy.) 229
11.5. Cukorrépavetőmag (Csapody Gy.) 230
11.6. Magkikészítési eljárások, monogerm vetőmag (Csapody Gy.) 235
11.61. A mesterséges monogermizálás főbb módszerei 235
11.62. A poliploid vetőmag előkészítése szemenkénti vetésre 237
11.63. A répamagkoptatás 238
11.64. Az örökletesen egymagvú répavetőmag
11.65. A vetőmag osztályozása 240
11.66. A különböző vetőmagtípusok elterjedése
11.7. Tenyészterület (Dobrovszky I.)
Irodalom 245
12. A CUKORRÉPA ÁPOLÁSA 248
(Csapody Gy. és Komor L.)
12.1. Sarabolás (Csapody Gy.) 248
12.2. Egyelés (Csapody Gy.) 250
12.3. Kapálás (Csapody Gy.) 261
12.4. Öntözéses répatermesztés (Komor L.) 265
12.41. Talajelőkészítés öntözéses termesztéshez 267
12.42. Öntözési rendszerek 267
12.43. Az öntözések ideje 270
Irodalom 272
13. A CUKORRÉPA ÉRÉSE, SZEDÉSE, TÁROLÁSA ÉS SZÁLLÍTÁSA 274
(Dobrovszky I. és Csapody Gy.)
13.1. A cukorrépa technikai érése (Dobrovszky I.) 274
13.2. A cukorrépa szedése és fejelése (Csapody Gy.) 276
13.21. Cukorrépaszedés kézi erővel 277
13.22. A cukorrépa gépesített betakarítása 279
13.221. Részben gépesített cukorrépabetakarítás földben fejelőgépekkel 280
13.222. Teljesen gépesített cukorrépabetakarítás földben fejelőgépekkel 284
13.223. A cukorrépa betakarítása szedés után fejelő gépekkel 287
13.3. A cukorrépa tárolása (Dobrovszky I.) 290
13.4. A cukorrépa szállítása (Dobrovszky I.) 294
Irodalom 298
14. A CUKORRÉPA MAGTERMESZTÉSE 300
(Dobrovszky I. és Komor L.)
14.1. Magyarország répamagtermesztése (Dobrovszky I.) 300
14.2. A cukorrépa-magszaporítás szervezete hazánkban (Dobrovszky I.) 300
14.3. Dugványtermesztés (Dobrovszky I.) 304
14.4. A dugványok szedése és vermelése (Dobrovszky I.) 309
14.5. Répamagtermesztés (Dobrovszky I.) 311
14.6. Dugványozás nélküli répamagtermesztés (Dobrovszky I.) 318
14.7. Öntözéses répamagtermesztés (Komor L.) 326
14.8. A hibrid cukorrépa-vetőmagtermesztés módszerei (Dobrovszky I.) 330
Irodalom 336
15. A CUKORRÉPA-VETŐMAG TISZTÍTÁSA ÉS TÁROLÁSA 338
(Németh J.)
15.1. A cukorrépa-vetőmag tisztítása 338
15.2. A cukorrépa-vetőmag tárolása 343
Irodalom 346
16. A CUKORRÉPA-VETŐMAG VIZSGÁLATA ÉS NORMÁI 347
(Csapody Gy.)
16.1. Mintavétel 347
16.2. Tisztaságvizsgálat 347
16.3. A gomolynagyság 348
16.4. Csírázás 349
16.41. Határértékek 349
16.42. Csíráztatás 349
16.43. Csíraszám, monogermitás 352
16.44. Csíraszín 353
16.45. Kelési erély 354
16.46. A csírázóképesség (életképesség) meghatározása csíráztatás nélkül 354
16.47. Szabadföldi kelés 355
16.5. Víztartalomvizsgálat 356
16.6. A ploiditás meghatározása 356
16.7. Fémzárolás 357
16.8. A megismételt vizsgálatok összehasonlíthatósága 357
Irodalom 357
17. A RÉPA BETEGSÉGEI ÉS KÁRTEVŐI 359
(Kiss E.)
17.1. Gomba- és baktériumos betegségek 259
17.11. A csíranövény és a fiatal növény betegségei 359
17.12. A levél betegségei 362
17.13. A gyökér betegségei 373
17.14. Tárolási betegségek 377
17.2. Vírusbetegségek 379
17.3. Élettani betegségek 388
17.4. Rovarkártevők 389
17.41. A csíra- és a fiatal növény kártevői 389
17.42. A levél és szár kártevői 397
17.43. A gyökér kártevői 408
17.5. A répa gyomnövényei 413
Irodalom 415
18. A CUKORRÉPA IPARI FELDOLGOZÁSA 420
(Vukov K.)
18.1. A cukorgyártás technológiája 420
18.11. A répa előkészítése 422
18.12. A répa minőségének jelentősége az előkészítő műveletben 423
18.13. A répa felaprítása és minőségének jelentősége az aprításnál 424
18.14. A lényerés és a répa minőségének hatása a lényerésre 424
18.15. A nyerslé tisztítása és a répa minőségének szerepe a lé tisztításánál 426
18.16. A híg lé bepárlása és a répa minőségének hatása a bepárlásra 427
18.17. A cukor kristályosítása és a répa minőségének szerepe a cukor kristályosításában 429
18.18. A kristályok elválasztása a szörptől 429
18.19. A cukor finomítása és tárolása 430
18.2. A cukornyeredék összefüggése a répa minőségével 430
18.3. A szeszgyártás technológiája 431
18.31. A cefre készítése 431
18.32. A répalevek erjesztése 432
18.33. A répaszesz főzése 432
18.34. A répa minőségének szerepe a szeszgyártásban 433
Irodalom 433
19. A CUKORRÉPÁNAK ÉS A CUKORRÉPAFEJNEK, VALAMINT A RÉPAFELDOLGOZÁS MELLÉKTERMÉKEINEK FELHASZNÁLÁSA A MEZŐGAZDASÁGBAN 435
(Szemző B. és Vukov K.)
19.1. A cukorrépa mint takarmány (Szemző B.) 435
19.2. A leveles cukorrépafej (Szemző B.) 435
19.3. A cukorrépa feldolgozásának melléktermékei (Vukov K.) 440
19.31. A répaszelet 440
19.32. A melasz 443
19.4. Gyakorlati tanácsok a répaszelet és a melasz felhasználására a takarmányozásban (Szemző B.) 445
19.5. Cukorgyári mésziszap (Szemző B.) 447
Irodalom 448
Táblázatok jegyzéke 449
Ábrajegyzék 451
Névmutató 455
Tárgymutató 463
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem