Előszó | 1 |
Bevezetés | 1 |
A szerves kémiai gyakorlatok célja | 1 |
Jegyzőkönyv | 2 |
Munka-, tűz- és balesetvédelmi rendszabályok | 2 |
Általános rendszabályok | 2 |
A laboratóriumi munka rendje | 5 |
A kísérletek tervezése, kivitelezése | 5 |
Engedély nélküli kísérletek | 5 |
Viselkedés | 5 |
Dohányzás, étkezés | 5 |
Ruházat | 5 |
Szennyeződések | 6 |
Berendezések használata | 6 |
Laboratóriumi műveletekkel kapcsolatos óvórendszabályok | 6 |
Üvegberendezések | 6 |
Desztilláció | 6 |
Műveletek csökkentett vagy megnövelt nyomáson | 6 |
Olajfürdők | 7 |
Vegyszerek | 7 |
Oldószerek, reagensek megsemmisítése | 8 |
Tűzveszélyes anyagok | 8 |
Tűzoltóeszközök | 8 |
Szerves oldószerek | 8 |
Nyílt láng használata | 9 |
Magatartás tűz esetén | 9 |
Elsősegély | 9 |
Szembe került vegyszerek | 9 |
Bőrre került vegyszerek | 10 |
Égések | 10 |
Vágások, mechanikai sérülések | 10 |
Kémiai anyagok lenyelése | 10 |
Módszerek és készülékek | 11 |
Üvegeszközök | 11 |
Csiszolatos eszközök | 11 |
Az üvegeszközök tisztítása | 13 |
Megszorult csiszolatok | 13 |
Fogók, állványok és használatuk | 13 |
Melegítés, hevítés | 15 |
Melegítés gázlánggal | 16 |
Fürdők | 17 |
Elektromos melegítő kráterek | 18 |
Villamos fűtőlapok | 18 |
Egyéb módszerek | 18 |
Forralás | 19 |
Hűtés | 21 |
Keverési módszerek | 21 |
Kézi keverés | 22 |
Mágneses keverés | 22 |
Mechanikus keverés | 23 |
Szárítás | 24 |
Oldalok szárítása | 24 |
Szilárd anyagok szárítása | 26 |
Szűrés | 28 |
Gravitációs szűrés | 28 |
Szűrés szívatással (nuccsolással) | 30 |
Extrakció | 31 |
Az extrakciók fajtái | 31 |
A megoszlási hányados | 32 |
Folyadék-folyadék extrakció | 33 |
Folyadék-szilárd extrakció | 36 |
Kristályosítás | 37 |
Az oldószer kiválasztása | 37 |
Az átkristályosítás | 40 |
Átkristályosítás keverékoldószerből | 42 |
Az olvadáspont meghatározása | 43 |
Az olvadáspont jelentősége | 43 |
Az olvadáspont meghatározás menete | 44 |
Desztiláció | 48 |
A desztilláció fizikai-kémiai alapjai | 49 |
Egyszerű desztilláció | 53 |
Frakcionált desztilláció | 55 |
Vákuumdesztilláció | 57 |
Vízgőz-desztilláció | 61 |
Bepárlás | 64 |
Elpárologtatáson alapuló módszerek | 64 |
A Pasteur-pipetta kezelése | 66 |
Kromatográfiás módszerek | 67 |
Kromatográfiás alapfogalmak | 67 |
A kromatográfia osztályozása | 69 |
A mozgófázis fázisállapota szerint | 69 |
Az alkalmazott technikai alapján | 69 |
Az oszlopkromatográfia kifejlesztési módja szerinti osztályozás | 71 |
Normál és fordított fázisú kromatográfia | 71 |
Osztályozás az elválasztás mechanizmusa alapján | 73 |
Ioncserés kromatográfia | 74 |
Gélkromatográfia (gélpermeációs kromatográfia, GPC) | 74 |
Affinitáskromatográfia | 76 |
Vékonyréteg-kromatográfia | 76 |
A vékonyréteg-kromatográfia állófázisai (réteganyagok) | 78 |
A vékonyréteglapok előkészítése, kezelése, mintafelvitel | 81 |
Az oldószer (eluens) kiválasztása | 83 |
A kromatogram kifejlesztése ("futtatás") | 84 |
Delektálási módok, előhívó reagensek | 85 |
A vékonyréteg-kromatográfia dokumentálása | 87 |
A vékonyréteg-kromatográfia felhasználása a szerves kémiában | 87 |
Az oszlopkromatográfiás rendszerek felépítése | 88 |
Az oszlopkromatográfiás rendszerek és az elválasztás jellemzése | 88 |
Holttérfogat, holtidő | 88 |
Retenciós térfogat, redukált retenciós térfogat | 89 |
Kapacitásarány, redukált kapacitásarány | 89 |
Lineáris áramlási sebesség | 89 |
A kromatográfiás oszlop elválasztóképességének jellemzése | 90 |
A kromatográfiás csúcs jellemzése | 91 |
Két komponens elválasztását jellemző paraméterek | 93 |
Az optimális áramlási sebesség | 94 |
Klasszikus oszlopkromatográfia | 95 |
Gyors ("flash") osztlopkromatográfia | 98 |
Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia | 99 |
A HPLC-készülék felépítése | 99 |
A HPLC-ben használt oszlopok és töltetek | 100 |
A folyadékkromatográfia detektorai | 102 |
Gázkromatográfia | 103 |
A gázkromatográf felépítése | 104 |
A folyadékfázis | 109 |
A származékképzés és jelentősége | 109 |
Spektroszkópiai módszerek | 111 |
Infravörös spektroszkópia | 112 |
Alapvető összefüggések | 112 |
A rezgések csoportosítása, frekvenciája | 113 |
Felhangok, kombinációs rezgések, csatolások | 115 |
A hidrogénhidak hatása | 116 |
Az infravörös spektrumok felvétele | 116 |
Az infravörös spektrumok értékelése | 118 |
Korrelációs táblázatok és használatuk | 119 |
Az infravörös sávok hozzárendelésének tipikus sorrendje | 119 |
Jellegzetes funkciós csoportos abszorpciós tulajdonságainak áttekintése | 122 |
Mágneses magrezonancia spektroszkópia | 133 |
Az atommagok mágneses tulajdonságai | 133 |
A kémiai eltolódás | 135 |
A spektrumok skálabeosztása és a felbontás | 136 |
Kémiai környezet és eltolódás a protonspektrumban | 137 |
Spin-spin csatolás | 144 |
Spinrendszerek csoportosítása | 152 |
Lecsatolás | 154 |
Disszociábilis protonok csatolása | 154 |
Szénrezonancia spektroszkópia | 157 |
Szénrezonancia-eltolódások | 157 |
Szénatomok rendűségének meghatározása | 163 |
A mágneses nívók közötti átmenet értelmezése | 164 |
Ajánlott irodalom | 166 |
Elektronspektroszkópia | 167 |
Elektrongerjesztések típusai | 168 |
Az elektronspektrum | 169 |
Oldószerek, oldószerhatás | 170 |
Minta előkészítése színkép felvételére | 172 |
Az elektronspekroszkópia alkalmazása | 172 |
Preparátumok | 183 |
Acetanilid | 183 |
Acetecetészter | 185 |
Acetiol-klorid | 188 |
Acet-p-toluidid | 189 |
N-Acetil-szulfanilsav-amid | 191 |
N-Acetil-szufanilsav-klorid | 192 |
Acetofenon | 193 |
Adipinsav | 196 |
Anilin | 197 |
Anilin-2-szulfonsav | 200 |
Anizol | 201 |
Aszpirin | 204 |
Az aszpirin története | 204 |
Aszpirin előállítása | 205 |
Benzamid | 207 |
Benzil | 208 |
1. változat | 208 |
2. változat | 210 |
Benzil-alkohol és benzoesav | 212 |
Benzil-bromid | 214 |
Benzil-trietil-ammónium-klorid | 216 |
Benzoesav | 217 |
Benzoesavanhidrid | 219 |
Benzofenon | 220 |
Benzoil-klorid | 224 |
Benzoin | 226 |
1. változat | 226 |
2. változat | 228 |
Bisz (2,4 dinitro-fenil)oxalát | 230 |
Bisz (2,4,6-triklór-fenil)oxalát | 232 |
p-Bróm-acetanilid | 233 |
p-Bróm-anilin | 235 |
m-Bróm-benzoesav | 237 |
2-Bróm-4-metil-acetanilid | 238 |
p-Di-terc-butil-benzol | 239 |
n-Butil-bromid | 241 |
1. változat | 241 |
2. változat | 245 |
2,6-Di-terc-butil-4-metil-fenol | 245 |
Butiraldehid | 247 |
Ciklohexén | 248 |
Diazo-metán | 250 |
Difenil-diszulfid | 252 |
Difénsav | 253 |
3,5-Dinitro-benzoesav | 254 |
m-Dinitro-benzol | 256 |
Etil-benzoát | 260 |
Etil-bromid | 261 |
Etil-fenil-karbinol | 263 |
Etil-jodid | 265 |
Etil-3-merkapto-propionát | 268 |
Fenetol | 270 |
m-Feniltio-benzoesav | 272 |
3-Feniltio-propionsav | 273 |
Fenil-trimetil-ammónium-tribromid | 275 |
Ftalil-glicin | 276 |
Glicin-metil-észter-hidroklorid | 278 |
3-Hidroxid-benzoesav | 280 |
Illóolajok | 281 |
Illóolajok izolálása fűszerekből | 282 |
d-Limonén izolálása narancs vagy citrom héjából | 283 |
2-Jód-anilin | 284 |
2-Jód-benzoesav | 286 |
Jód-benzol | 287 |
Kamazulén | 289 |
Kemilumineszcencia | 291 |
Peroxi-oxalát kemilumineszcencia tanulmányozása | 292 |
A luminol kemilumineszencia vizsgálata | 294 |
p-kLór tuloul | 295 |
Koffein izolálása teából | 297 |
Likopin és B-karotin kimutatás paradicsompüréből | 299 |
Lucigenin | 300 |
N-Fenil-antranilsav | 300 |
Akridon | 302 |
N-Metil-akridon | 303 |
Lucigenin | 304 |
Luminol | 306 |
4-Metil-acetofenon | 307 |
Metil-benzoát | 309 |
Metil-szalicilát | 311 |
Naringin izolálása | 313 |
Nikotin izolálása | 315 |
m-Nitro-anilin | 317 |
p-Nitro-anilin | 318 |
m-Nitro-benzoesav | 320 |
m-Nitro-benzoesav-metilészter | 322 |
2-Nitro-benzolszulfoklorid | 323 |
p-Nitro-fenil-acetát | 325 |
1. változat | 326 |
2. változat | 327 |
N-Nitrozo-difenil-amin | 328 |
N-Nitrozo-N-metil-karbamid | 329 |
terc-Pentil-klorid | 330 |
Piperin izolálása feketeborsból | 331 |
Piridínium-klór-kromát | 333 |
transz-Propenil-benzol | 334 |
Propil-izobutirát | 336 |
Szalicilsav-amid | 338 |
Szappanfőzés | 340 |
Színezékek | 340 |
Metilnarancs (heliantin) | 342 |
Jégszínezés paravörös színezék segítségével | 344 |
Indigó | 344 |
Szulfanilsav-amid | 346 |
Szulfopropionsav-anhidrid | 347 |
5,10,15,20-Tetrakiszt (4-metoxi-fenil)-21H,23H-porfin | 349 |
Tiefenol | 350 |
o-Toluidin | 351 |
p-Toluol-szulfonsav-amid | 353 |
Trifenil-karbinol | 354 |
Trifenil-klór-metán | 356 |
(Trifenil-metil)-etil-éter | 358 |
Trigliceridek vizsgálata | 359 |
Szappanosítás és észteresítés | 360 |
Átészteresítés bázis jelenlétében | 360 |
Kénsavval katalizált átészteresítés | 360 |
Vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálatok | 361 |
Gázkromatográfiás vizsgálatok | 361 |
Trimirisztin izolálása szerecsendióból | 362 |
Verutrumsav | 363 |
Kvalitatív szerves kémiai analitika | 367 |
Elővizsgálatok | 367 |
A fizikai tulajdonságok meghatározása | 368 |
Olvadáspont | 368 |
Forráspont | 368 |
Törésmutató | 368 |
Optikai forgatóképesség | 368 |
Molekulatömeg-meghatározás | 368 |
Égetési próba | 368 |
Minőségi elemanalízis | 369 |
Lassaigne-próba (Ömlesztés fémnátriummal) | 369 |
Nitrogén kimutatása | 370 |
Kén kimutatása | 370 |
Halogének kimutatása | 370 |
Oldékonysági osztályok | 372 |
Az oldékonysági osztályok meghatározása | 375 |
Funkcióscsoport-próbák | 375 |
Baeyer-próba | 376 |
Brómos-próba | 377 |
Ferrox-próba | 378 |
Füstölgőkénsavas-próba | 379 |
Alumínium-klorid-próba | 379 |
Alkoholos ezüst-nitrát-próba | 380 |
Acetonos nátrium-jodid-próba | 381 |
Savklorid-próba | 383 |
Lucas-próba | 384 |
Fémnátriumos-próba | 385 |
Vas (III)-klorid-próba | 386 |
Brómosvíz-próba | 386 |
Fenil-hidrazin-próba | 387 |
2,4-Dinitro-fenil-hidrazin-próba | 388 |
Benedict-próba | 389 |
Tollens (ezüsttükör)-próba | 389 |
Fehling-próba | 390 |
Schiff-próba | 391 |
Nátrium-biszulfit-próba | 392 |
Jodoform-próba | 393 |
Hinsberg-próba | 394 |
Salétromossav-próba | 395 |
Cink-ammónium-klorid-próba | 396 |
Ón-sósav-próba | 396 |
Származékok készítése | 397 |
Alkánok és cikloalkánok | 397 |
Telítetlen alifás szénhidrogének | 397 |
Aromás szénhidrogének | 397 |
Alkoholok | 398 |
Fenolok | 399 |
Alifás halogénvegyületek | 399 |
Aromás halogénvegyületek | 399 |
Éterek | 399 |
Aldehidek, ketonok és kinonok | 399 |
Karbonsavak (53. és 54. táblázat) | 400 |
Karbonsavkloridok és karbonsavanhidridek | 400 |
Észterek (56- és 57. táblázat) | 400 |
Amidok (58. táblázat) | 401 |
Aminok | 401 |
Nitrovegyületek (61. táblázat) | 401 |
Szulfonsavak | 402 |
Szerves vegyületek és származékaik fizikai állandói | 402 |
Függelék | 415 |
A szerves kémiai irodalmazás alapjai | 415 |
Irodalmazás a "Beilstein" segítségével | 416 |
Irodalmazás a Chemical Abstracts (C.A.) segítségével | 418 |
A népjóléti miniszter 4/1987. (II.21.) NM rendelete | 423 |
A veszélyes anyagokkal és veszélyes készítményekkel kapcsolatos eljárásról szóló 233/1996. (XII.26.) Korm. rendelet végrehajtásáról | 423 |
1. számú melléklet a 4/1997. (II.21.) NM rendelethez | 425 |
A veszélyes anyagok osztályba sorolása | 425 |
Az anyagok veszélyesség szerinti osztályozásának szempontjai | 425 |
Méregerősség szerinti osztályozás | 426 |
Veszélyszimbólumok és -jelek | 426 |
A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok | 427 |
A veszélyes anyagok biztonságos használatára utaló S mondatok | 429 |
Az osztályba sorolás összegezése, bemutatása példákkal | 431 |
Spektroszkópiai gyakorló feladatok | 433 |
Javaslat szerves laborgyakorlatok beosztására | 443 |
Forrásjegyzék | 445 |
Reakciótípus-mutató | 447 |
Név- és tárgymutató | 449 |
Reagensmutató | 465 |