A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A huszadik század szakácsművészete/Szótár

A szakácsművészet remekeinek gyüjteménye/A szakácsművészet aranykönyve

Szerző

Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 854 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Nyomta: Keller és Társa, Ostrava.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hosszú, fáradságos, komoly és - úgy érzem - hasznos munkálkodásom eredménye ez a könyv, mely egy, minálunk még majdnem misztikusnak látszó, de alapjában minden különösebb csodáktól ment művészetnek... Tovább

Előszó

Hosszú, fáradságos, komoly és - úgy érzem - hasznos munkálkodásom eredménye ez a könyv, mely egy, minálunk még majdnem misztikusnak látszó, de alapjában minden különösebb csodáktól ment művészetnek beszédes dokumentuma.
Tudatosan, sőt elfogult büszkeséggel mondom a szakácsmesterséget művészetnek. Hiszen nemcsak a szó igazi értelmében vett fizikai munka és 4 évi tanulás után elsajátitott gyarkolat, meg szaktudás szükséges hozzá, hanem a tökéletes szellemi képességen, változatos ötleteken és sajnos, nem maradandó alkotáson kivül még sokkal több: zsenialitás is kell hozzá, ami a művészet legcsalhatatlanabb szimptómája.
Egyébként a fogalmakat magyarázó műszótár is művészetnek és tudománynak is nevezi a szakácsságot, amidőn ezeket mondja: Gasztronómia az inyencség túlfinomitott szakácsművészete; gasztronómus a szakácsművész, az ételek előállitásához különösen értő; gasztrológia az inyencség vagy a magasabb szakácsmesterség tudománya; gasztrológus, aki az inyencség tudományával foglalkozik.
Mint ahogy a maradandót alkotó művészetnek vannak és lesznek amatőr művelői és kisstilü kontárai, ugyanúgy a modern szakácsművészet terén is feltalálhatók azok, akik még ma is puszta mesterségnek tartják a szakácsművészetet. Ezek produkciója azonban tényleg semmivel sem több, mint lélektelen fizikai munka. Vissza

Tartalom

Bevezető (Csáky Sándor)7
Az igazi szakácsművész (Dr. Szontagh Miklós)9
Szakácsművésznek lenni... (Vág Lajos)11
Grafikon az élelmiszerek fogyasztásáról (Vág Lajos)14
Néhány szó a kulináris művészetről (Kovácsics Mátyás)15
Dr. Soós Aladár egyetemi m. tanár a szerzőhöz18
A szakácsművészet fejlődése (Csáky Sándor)20
Az első étlap20
A görögök és rómaiak pazar lakomái20
A középkor szakácsművészete21
A szakácsművészet hazája22
A legnagyobb szakácsművész22
Az angol és orosz konyha24
A magyar konyhaművészet24
A XX. század szakácskönyvének feladata és célja (Csáky Sándor)26
Racionális és luxusfőzés26
Szakácskönyv, recept, étlap egykor és most (Csáky Sándor)29
A hideg konyha 34
Sandwichek35
Vegyes ízelítők (Hors d'Oeuvres)41
Levesek53
Húslevesek53
Sűrű és becsinált levesek82
Különleges levesek117
Hideg halak125
Hideg halak általában127
Meleg halak134
Hideg mártások161
Kocsonya, aspic, gelée készítése171
Hideg pástétomok175
A pástétomokról általában175
Meleg pástétomok199
Vajasmártások (Hollandi)215
Fehérmártások (Velouté)219
Fehérmártások (Béchamel)223
Barnamártások225
Szárnyas ropogósok. Croquettes229
Ropogósok231
Hideg töltött tojások234
Meleg tojáslepények, omlettek246
Meleg lágytojással készült ételek256
Meleg buggyantott, bevert tojások268
Mártások tojásételekhez268
Rákkal készült tojásételek282
Edényben párolt tojásételek286
Habart tojással készült ételek288
Tálon sült tojásételek286
Makarónival készült főtt tészta köretek294
Tésztanemű köretek294
Főtt marhahúshoz való mártások298
Marhahúsból készült ételek301
A marhahús301
Borjúhúsból készült életek333
A borjúhús333
Élvezhető vadhúsokból készült ételek352
Az élvezhető vadhúsok elkészítése352
Ürü- és bárány húsból készült ételek352
Sertés- és malachúsból készült ételek376
Hentesárú, füstölt- és pácolthúsok készítése387
Hentesárúk, füstölt sertéshús387
Szárnyasokból készült ételek396
Egyszerű főzelékek409
Főzelékek409
Különleges főzelékek414
Burgonyából készült ételek429
Saláták435
Salátákról435
Egyszerű saláták436
Összeállított (kombinált) saláták438
Ecet, uborka, paprika eltevése450
Fűszerezett ecetek előírásai450
Zöldségfélék eltevése453
A konzerválás módjai455
Különleges előírások460
Néhány paradicsomkészítmény460
Szárított főzelékek étkezésre előkészítése466
A különböző főzelékek szárításának előírásai466
Gyümölcsök, kompótok eltevése472
A befőzés művészete472
A vitaminok és a befőzés472
Különböző gyümölcsök feldolgozásának előírásai487
Gyümölcsízek, jamek, szörpök491
Néhány paradicsom készítmény492
Hideg és meleg sajtok501
Kávé és tea készítése508
Bevált utasítások a kávéfőzéshez509
Rizsételek hússal511
Palacsinta, polgári tészták515
Meleg tészták polgári háztartások és éttermek részére515
Hideg, meleg rizsből készült tészták529
Puddingok és felfújtak532
Rétesek és meleg tészták548
Vajastészták556
Vajjal bevert kelttészták562
Kelttészták564
Főtt és égetett tészták572
Főtt tészták572
Égetett tészták574
Linzer tészták576
Torták, dessertek, mignonok582
Torták és desszertek tésztái (Masszák)598
Édes és sós teasütemények611
Édes teasütemények626
Sós teasütemények631
Mézeskalács631
Fagylaltok, parfaik, hideg krémek633
Fagylaltok. Glaces633
A parfait-ról általában537
Cukorkák és bonbonok646
Általános magyarázat és tudnivaló a cukorkák és bonbonok készítéséhez646
A marcipánról647
Terítrés, asztaldíszítés655
Az asztalok modern terítése655
A felszolgálásról656
Az ételek tálalásáról és díszítéséről657
Alkalmi ebédek és vacsorák rendezése657
Az étrend összeállítása657
Az italokról658
Az asztalterítésről658
Amerikai italok659
American drinks659
Szükséges likőrök, borok és egyéb kellékek659
Szakkifejezések661
Bowlék661
Cocktailok663
Cobblerek667
Flipek670
Különféle italok671
Meleg punchok678
Egg-noggok680
Fizzek681
Fixek682
Julep683
Juleps (amerikai limonádé)683
Sangarees-Highballe684
Punchok685
Sangarees (indiai hűsítő ital)686
Crustas686
Rickies687
Smash687
Különféle likőrök készítése689
Tudnivalók a házilag való likőrkészítésről689
A diétikus konyha elméletben és gyakorlatban701
A diétás konyha705
Bevezetés705
A diétás konyha feladata705
Az ember táplálkozásáról általában708
Az emésztés709
A táplálék jó emészthetőségéről710
Áttekintő táblázat az egyes ételeknek a gyomokban való tartózkodási idejéről711
A legfontosabb diétás étrendformák712
Folyékony kímélő étrend, példák, receptek712
Pépes, kímélő diéta, példák, receptek714
Celluloseszegény étrend, példák, receptek718
Cellulosebő diéta, példák, receptek719
Húsmentes, illetőleg hússzegény diéta, példák, receptek720
Sómentes, illetőleg sószegény diéta, példák, receptek721
Hízókúra, diéta, példák, receptek723
Fogyókúra diéta, példák, receptek723
A diabetes mellitus diétás kezelése 734
Fehérjebő, zsírbő és szénhidrátszegény (cukorbetegség)724
Tápértékszámítás diabetikus beteg részére725
Kiszámított étrendformák cukorbajosok részére (példák, receptek)727
Főzeléknap733
Éhségnap734
Zsír- és szénhidrátszegény tojássaláta-nap734
Zabnap von Norden szerint734
Májdiéta735
Májdiéta-receptek736
Tápanyag-táblázat diétás előírások kiszámítására737
Forrásmunkák744
Új diétakonyha Pöstyén-fürdőn745
Diétás levesek746
Különfélék749
Kenyér és fehérsütemény749
Gyümölcs-saláták likörrel751
Házi mosó- és mosdószappan főzése752
Keményvíz elkészítése a teafőzéshez754
Tojás konzerválása754
Villamos teafőző megtisztítása a vízkőtől755
Nagy nevek a szakácsművészet köréből757
A szakácsművészet irodalma és szakirodalma765
Bővített rész770
Melléklet
4 nyelvű Szakácsművészeti szótár
Hirdetések

Csáky Sándor

Csáky Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csáky Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem