A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szántóföldi növénytermesztés

Jegyzet/Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezetgazdálkodási Agrármérnök szak/Diplomás levelező képzés

Szerző
Szerkesztő
Gödöllő
Kiadó: Szent István Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 94 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Jegyzet.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. Őszi búza (Triticum aestivum L.) 6
1.1. Az őszi búza botanikai és élettani leírása 6
1.2. Az őszi búza termőhelyigénye 10
1.3. Az őszi búza előveteményei 11
1.4. Az őszi búza talaj-előkészítése 11
1.5. Az őszi búza tápanyagellátása 12
1.6. Az őszi búza vetése 13
1.7. Az őszi búza gyomirtása 15
1.8. Az őszi búza betegségei 75
1.9. Az őszi búza kártevői 16
1.10. Az őszi búza betakarítása 16
2. Őszi árpa (Hordeum vulgare L.)17
2.1. Az őszi árpa botanikai és élettani leírása 17
2.2. Az őszi árpa termőhelyigénye 17
2.3. Az őszi árpa előveteményei 18
2.4. Az őszi árpa talaj-előkészítése 18
2.5. Az őszi árpa tápanyagellátása 18
2.6. Az őszi árpa vetése 19
2.7. Az őszi árpa gyomirtása 20
2.8. Az őszi árpa betegségei 20
2.9. Az őszi árpa kártevői 20
2.10. Az őszi árpa betakarítása 20
3. Tavaszi árpa (Hordeum vulgare L.) 21
3.1. A tavaszi árpa botanikai és élettani leírása 21
3.2. A tavaszi árpa termőhelyigénye 21
3.3. A tavaszi árpa előveteményei 22
3.4. A tavaszi árpa talaj-előkészítése 22
3.5. A tavaszi árpa tápanyagellátása 23
3.6. A tavaszi árpa vetése 23
3.7. A tavaszi árpa gyomirtása 24
3.8. A tavaszi árpa betegségei 24
3.9. A tavaszi árpa kártevői 24
3.10. A tavaszi árpa betakarítása 24
4. Kukorica (Zea mays) 25
4.1 Botanikai és élettani leírás 25
4.2 Termőhelyigény 28
4.3 Előveteményei 29
4.4 Talajelőkészítés 29
4.5 Tápanyagellátás 30
4.6 Vetés 31
4.7 Gyomirtás 33
4.8 Betegségek 33
4.9 Kártevők 34
4.10 Betakarítás 35
5. Cukorrépa (Beta vulgaris var. sacharifera) 36
5.1. Botanikai, élettani leírása, származása, elterjedése, gazdasági értéke 36
5.2. A cukorrépa terméseredményei 37
5.3. A cukorrépa termesztési és gazdasági értéke 37
5.4. A cukorrépa morfológiája 37
5.5. A répatest (répagyökér) 38
5.6. A cukorrépa egyedfejlődése 38
5.7. A cukorrépa fajták megválasztása 39
5.8. A cukorrépa éghajlati- és termőhely igénye 39
5.9. A cukorrépa vetésváltása, előveteménye 40
5.10. A cukorrépa talajművelése és magágykészítése 41
5.11. A cukorrépa tápanyagigénye és trágyázása 42
5.12. A cukorrépa vetése, vetésideje, vetési módok 42
5.13. Növényápolás, gyomirtás, betegségek, kártevők elleni védekezés 43
5.14. A cukorrépa betakarítása, betakarítási módok 44
6. A burgonya termesztése (Solanum tuberosum L.) 46
6.1. Botanikai és élettani leírása 46
6.2. Termőhely igénye 50
6.3. Előveteményei 50
6.4. Talaj-előkészítése 51
6.5. Tápanyagellátás 57
6.6. Ültetés 52
6.7. Gyomirtás 53
6.8. Betegségei 53
6.9. Kártevői 53
6.10. A gumó rendellenességei 53
6.11. Öntözés 54
6.12. Betakarítás, tárolás 54
7. Napraforgó (Helianthus annuus L.) 55
7. 1. Botanikai és élettani leírás 55
7. 2. Termőhelyigény 56
7. 3. Előveteményei 58
7. 4. Talaj-előkészítés 58
7 5. Tápanyagellátás 59
7. 6. Vetés 59
7 7 Gyomirtás 61
7. 8. Betegségei 62
7. 9. Kártevői 62
7. 10. Betakarítás 62
8. Őszi káposztarepce (Brassica napus L. em. METZG.subsp. napus) 64
8. 1. Botanikai jellemzői 64
8. 2. Termőhelyigény 65
8. 3. Elővetemény 65
8. 4. Talaj-előkészítés 66
8. 5. Tápanyagellátás 66
8. 6. Vetés 66
8. 7. Gyomirtás 67
8. 8. Betegség 67
8. 9. Kártevők 68
8. 10. Betakarítás 68
9. Lucerna (Medicago sativa) 70
9.1. Botanikai és élettani leírása 70
9.2. Termőhely igénye 71
9.3. Előveteményigény 72
9.4. Talaj-előkészítés 72
9.5. Trágyázás 72
9.6. A vetés 74
9.7. Gyomirtás 76
9.8. Betegségei 76
9.9. Rovarkártevők 77
9.10. Betakarítás 77
9.11. Magtermesztés 78
10. Vöröshere (Trifolium pratense L.) 80
10.1. Botanikai és élettani leírás 80
10.2. Termőhelyigénye 80
10.3. Előveteményei 81
10.4. Talaj-előkészítés 81
10.5. Tápanyagellátás 81
10.6. Vetése 82
10.7. Gyomirtás 83
10.8. Betegségei 83
10.9. Kártevői 83
10.10. Betakarítás 83
11. A borsó termesztése (Pisum satinum L.) 85
11.1. A botanikai és élettani leírása 85
11.2. Termőhelyigénye 88
11.3. Előveteményei 89
11.4. Talaj-előkészítése 89
11.5. Tápanyagellátása 89
11.6. Gyomirtása 90
11.7. Kártevők, kórokozók 91
11.8. Betakarítás 91
12. A szója termesztése (Gtycine max (L.) Merr.) 92
12.1. Botanikai és élettani leírása 92
12.2. Termőhelyigénye 93
12.3. Előveteményei 93
12.4. Talaj-előkészítés 94
12.5. Tápanyegellátás 94
12.6. Vetés 94
12.7. Gyomirtása 95
12.8. Betegségek 95
12.9. Kártevők 95
12.10. Öntözés 95
12.11. Betakarítása 96
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem