1.060.504

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozástudományi kalauz

Tápanyagok, diéták és enteralis táplálás a klinikai gyakorlatban

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Zafír Press
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Zsebkönyvvel könnyebb...
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 10 cm
ISBN: 978-615-5005-21-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az első magyar nyelvű orvosi kézikönyv, amelyben összegyűjtve megtalálhatók a mindennapi orvosi munka során a leggyakrabban alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek.
- Az alapokkal foglalkozó fejezetben többek között a klinikai jelentőségű tápanyagtáblázatokat, RDA, AI értékeket gyűjtöttük össze, életkori bontásban.
- A vizsgálatokkal foglalkozó fejezet a malnutritio, az elektrolitzavarok és más, táplálkozással összefüggő betegségek felismerését hivatott elősegíteni összefoglaló táblázataival és a felmérő kérdőívmintákkal.
- A diétákról szóló fejezet átfogó táblázatokkal segíti az egyes diéták irányelveinek gyors áttekintését...
- Kuriózumnak számít a táplálék-gyógyszer interakciókkal és a dietetikai számításokkal foglalkozó, szintén gyakorlatorientált fejezet.
- A mindennapi betegellátó munkát segíti az egyes tünetek enyhítésében alkalmazott dietetikai módszereket összefoglaló rész.
- Minden klinikusnak fontos információval szolgál az enteralis táplálásról szóló... Tovább

Fülszöveg

Az első magyar nyelvű orvosi kézikönyv, amelyben összegyűjtve megtalálhatók a mindennapi orvosi munka során a leggyakrabban alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek.
- Az alapokkal foglalkozó fejezetben többek között a klinikai jelentőségű tápanyagtáblázatokat, RDA, AI értékeket gyűjtöttük össze, életkori bontásban.
- A vizsgálatokkal foglalkozó fejezet a malnutritio, az elektrolitzavarok és más, táplálkozással összefüggő betegségek felismerését hivatott elősegíteni összefoglaló táblázataival és a felmérő kérdőívmintákkal.
- A diétákról szóló fejezet átfogó táblázatokkal segíti az egyes diéták irányelveinek gyors áttekintését...
- Kuriózumnak számít a táplálék-gyógyszer interakciókkal és a dietetikai számításokkal foglalkozó, szintén gyakorlatorientált fejezet.
- A mindennapi betegellátó munkát segíti az egyes tünetek enyhítésében alkalmazott dietetikai módszereket összefoglaló rész.
- Minden klinikusnak fontos információval szolgál az enteralis táplálásról szóló összefoglaló fejezet.
Kiadványunk könnyes hordozható méretben óriási adatbázis és olyan gyakorlati információk sokasága rejlik, amely egyedülállóvá teszi a hazai szakkönyvek palettáján, ezért magyar nyelvű kiadása is méltán számíthat nagy népszerűségre. Vissza

Tartalom

Alapok
Táplálkozási piramis7
Mi számít egy adagnak?8
A táplálkozási piramison túl9
Élelmiszerbiztonság10
Jó vitaminforrások ételcsoportok szerint11
Jó ásványianyag-források ételcsoportok szerint13
Ajánlások a vitaminnal és ásványi anyaggal történő kiegészítésről14
Csecsemőtáplálás15
A fulladásos balesetek elkerülése16
Élelmiszerjelölések definíciója17
Egy pillantás az ételcímkére19
Egyes vitaminokra vonatkozó RDA és AI értékek21
Egyes ásványi anyagokra és energiát adó tápanyagokra vonatkozó RDA ls AI értékek24
Az élelmiszer-fogyasztást befolyásoló vallási szokások26
Vizsgálatok
Testtömeg Index (BMI) táblázat27
Az alultápláltság fizikai tünetei28
A rendellenes folyadékmennyiség jelei és tünetei29
A kóros szérumnátrium- és káliumszintek jelei és tünetei31
Felmérő űrlap32
Diéta
A koleszterinszint csökkentést célzó diéta36
Ajánlott ételek37
A hypertrigliceridaemia kezelésének étrendi vonatkozásai38
DASH (Dietry Approaches to Stop Hypertension) Diéta39
10 mg-nál magasabb koffeintartalmú italok és ételek (válogatás)40
Nátriumszegény étrend41
ADA ajánlások: diabétesz és gondozása42
ADA kezelési ajánlások duabéteszben44
Az ADA tápanyagokra vonatkozó ajánlásai diabéteszben45
Menütervezés szénhidrát egységek szerint46
Inzulinkészítmények47
A betegoktatás folyamata: diabétesz48
Fontos teendők diabéteszben49
Hogyan éljünk diabétesszel?52
A hasmenés diétás kezelése felnőtteknél54
Orális rehidráló oldatok55
Dumping szindróma56
Nyelészavar és egyéb nyelési problémák57
Gastro-oesophagealis reflux betegség (GORD)58
Az étrend rosttartalmának megnövelése59
Tejcukorszegény étrend60
Salakanyagmentes folyékony étrend61
Teljes folyékony étrend62
Állagmódosítások: Ajánlott ételek64
Zsírszegény étrend66
Salakanyagmentes étrend67
Májbetegek fehérjeszegény étrendje68
Csontritkulás69
Táplálkozás a terhesség alatt70
Ajánlások vesebetegségben71
Vegetáriánus étrendek72
Fogyás és táplálkozái oktatás74
Evészavarok75
Napi energiabevitel alapján megtervezett étkezés76
Válogatott egenértéktételek az étrend megtervezéséhez77
Interakciók
Étrendkiegészítők80
Egyes étrend-kiegészítőkhöz tartozó óvatossági rendszabályok81
Gyakori gyógyszerek tápanyagokra kifejtett hatása82
Az ételek, italok és tápanyagok hatása a gyógyszerekre84
A MAO-gátlókkal kölcsönhatásba lépő ételek86
Táplálkozási irányelvek orális alcadásgátló esetén87
Táplálék kiváltotta anafilaxiás reakciók88
Tüneti kontroll
Az étrend a tünetek kontrollálásában89
Táplálás
Az alultápláltság mértékének meghatározása és kezelése96
Intravénás oldatok kiszámítása98
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerek99
Parenterális táplálás103
Gyógyszerelés a táplálószondán át104
Újratáplálási (refeeding) szindróma105
Számítások
Háztartási mértékegységek átszámítása106
Gyakori számítások a dietetikában106
Nemzetközi egységek átszámítása metrikus mértékegységekre108
Milligramm átszámítása mval-ra109
Folyadékszökséglet110
Hőfokok átszámítása111
Függelék
Geriátriai táplálkozási gyorsfelmérés112
Alternatív mérési módok114
A PEACH' tanulmány: A tápláltság szűrőeszköze fiatal gyermekkorban116
STRONG szűrés - Malnutríció rizikóját szűrőlap csecsemők és gyermekek részére118
Malnutrícióval járó alapbetegségek119
Malnutráció rizikója és a táplálásterápia szükségessége120
A D-E-N-T-A-L szájüregi szűrőkérdések120
Evési viselkedési skála121
Táplálási szűrőlap terminális állapotban lévő betegeknek122
CAGE' kérdőív az alkohollal visszaélő személy azonosítására123
Táplálkozástudományi kapcsolatok124
Csecsmőtápszerek126
Népszerű fogyókúrák128
Glikémiás index (GI)129
A glikémiás választ befolyásoló tényezők129
Élelmiszerek glikémiás index szerint csökkenő sorrendben130
Élelmiszerek betűrendben, és glikémiás indexük132
Könyvismertetők134
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem