1.067.674

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Piactudatos zöldségtermelés

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Gödöllő
Kiadó: FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI)
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 234 oldal
Sorozatcím: MGI Könyvek
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-611-415-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1867-ben létrejött egy korszerű államszövetség, az Osztrák-Magyar Monarchia. Alig száradt meg a Ferencz József császárral kötött "kiegyezésen" a tinta, 1869-ben megalapították a Mezőgazdasági... Tovább

Előszó

1867-ben létrejött egy korszerű államszövetség, az Osztrák-Magyar Monarchia. Alig száradt meg a Ferencz József császárral kötött "kiegyezésen" a tinta, 1869-ben megalapították a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) jogelődjét. Mi indokolta ezt a sietséget?
Az államszövetség agrárpiaca és egységes élelmiszer-politikája jelentős mezőgazdasági fejlődést indított el, amely színvonalas gépesítés nélkül elképzelhetetlen volt.
A gépekről megbízható információk szükségesek a gazdaságos üzemeltetéshez. A minősítőteszteken kívül a gépek használati értékének meghatározására irányuló szántóföldi és telepi vizsgálatok, valamint az összefüggések megértéséhez szükséges célirányos kutatások fennállása óta feladatai az intézetnek.
A kezdetektől napjainkig csiszolódik az MGI szakmai arculata, amelyre jellemző a legkorszerűbb módszerekkel és eszközökkel, a gyakorlat számára fontos és hasznos, mégis kutatási alapossággal elvégzett munka, a technológiák egészének sikerességében történő gondolkodás. ha az intézet könyvtárának közel 150 éves gyűjteményéből előveszünk egy-egy jelentést, felismerhető bennük ez az arculat.
A "recept" a mai napig változatlan: hasznos információkat nyújtani kutatóknak és termelőknek egyaránt. Remélem, új könyvsorozatunk minden kötet be tudja tölteni ezt a hivatást. Vissza

Tartalom

Bevezetés 6
1. A piacközpontú technológiafejlesztés elve és alkalmazása a szabad földi zöldségtermesztésben (Dr. Dimány I. - Dr. Fenyvesi L. - Dr. Hajdú J.) 8
1.1. A mezőgazdasági termelési rendszerek 8
1.2. Az innovációt megvalósító termelési rendszer 10
1.3. A piacközpontú technológiafejlesztés a szabad földi zöldségtermesztés területén 19
2. A magyar zöldségtermelés piaci lehetőségei (Erdész F.né - Juhász A.) 21
2.1. A zöldségtermelés világpiaci helyzete 21
2.2. Zöldségtermelés Magyarországon 23
2.3. Költségek és jövedelmek alakulása 29
2.4. Fogyasztás, értékesítés, felhasználás 34
2.5. A zöldségágazat külkereskedelmének alakulása 38
2.6. Uniós csatlakozásunk várható hatásai a zöldségágazat külkereskedelmére 46
2.7. Következtetések, az EU-csatlakozás várható hatásai 47
3. A zöldségfajták nemesítése, vetőmag-előállítás és a szaporítóanyagok állami elismerése (Dr. Bittsánszky J. - Dr. Neszmélyi K.) 49
3.1. A nemesítés folyamata 49
3.2. Magyar nemesítésű zöldségfajok és fajták 50
3.3. Vetőmag-előállítás, -feldolgozás és -értékesítés 57
3.4. A zöldségnövényfajták állami elismerése 59
3.5. A zöldségvetőmagvak előállítása és forgalmazása 65
3.6. Zöldségpalánták előállítása és forgalmazása 67
4. A zöldségnövények igényei az ökológiai adottságokkal szemben (Dr. Stefanovits Pál) 70
4.1. A szántóföldi zöldségtermesztés talajigényének általános követelményei 70
4.2. A fontosabb zöldségnövények természeti feltételei 71
5. A főbb zöldségnövények biológiai sajátosságai, termesztési feltételei és technológiai eljárásai (Dr. Dimény J. - Dr. Helyes L. - Pék Z.) 81
5.1. Burgonyafélék - Solanaceae 81
5.2. Kabakosok - Cucurbitaceae 95
5.3. Hüvelyesek - Fabaceae 104
5.4. Ernyősvirágúak - Apiaceae (Umbelliferae) 115
5.5. Keresztesvirágúak - Brassicaceae (Cruciferae) 122
5.6. Hagymafélék - Alliaceae 133
6. A szántóföldi zöldségtermelés speciális gépei (Dr. Hajdú J. - Dr. Jakovác F.) 141
6.1. Termesztési rendszerek és művelési módok a szántóföldi zöldségtermesztésben 141
6.2. Ágyás- és bakhátkészítő gépek 142
6.3. Ágyásformázó, fóliafektető és öntözőcső-fektető gépek 149
6.4. Ágyásba palántázó és vető gépek, bakhátba vető gépek 153
6.5. Fóliaalagút-készítő és fóliafelszedő gépek 158
6.6. Zöldségbetakarító gépek 161
6.7. A zöldségtárolás műszaki berendezései 194
6.8. A zöldségfélék manipulálása, csomagolása 203
6.9. Zöldségfélék szárítása 216
7. A zöldségtermelés és -értékesítés marketingfeladatai (Dr. Tomcsányi P.-Búvár G.) 221
7.1. Versenyképes termékek 223
7.2. A fogyasztói kör megválasztása 224
7.3. Az alkalmazható marketingmódszerek 224
Irodalomjegyzék 228
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem