1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Budapest

Hagyományos ételek és gasztronómiai kultúra a vendégszerető fővárosban

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: Holnap Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím: Ízek városa
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 10 cm
ISBN: 978-963-346-774-9
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Budapest csodálatos fekvése nem véletlenül hódította meg az erre vonuló népeket. A település óbolgár elnevezése: pest, kemencét vagy barlangot jelent. A mai Gellért-hegy... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Budapest csodálatos fekvése nem véletlenül hódította meg az erre vonuló népeket. A település óbolgár elnevezése: pest, kemencét vagy barlangot jelent. A mai Gellért-hegy neve is Pesthegy vagy Barlanghegy volt, és a lábánál fekvő, évezredeken át használt dunai átkelőhely: a Pesti rév. A Duna partjain egymással szemben kialakult két település: a bal parti, a nagyobb, Pest, a szemközti pedig a Kis-Pest, ezt az utóbbit később a németek elkeresztelték Ofenre (szintén kemencét vagy barlangot jelent) majd a neve Budára változott.
A Belváros, a település legősibb földje, bronzkori emlékeket őrzött meg. A rómaiak a 2. századtól hídfőállásokat építettek a Duna két partján. Ennek bizonyítékai az Óbudán található római kor katonaváros, Aquincum romjai, a Belvárosban pedig Contra Aquincum maradványai. A római Pannónia Duna-parti települése a víz, öt víz jelentésben is ismert. Az elnevezés utalhatott a Dunára és a meleg vizű forrásokra is, ugyanis Budapest sajátos fekvésének és geológiai adottságának következtében gyógyvizekben igen gazdag. Ezt a rómaiak korában épített fürdők is bizonyítják." Vissza

Tartalom

Egy kis történelem 5
Ahol a Duna délre kanyarodik 5
Királyok konyhája 9
A budai piac 14
Tordai lacipecsenye 16
Buda kocsmái 17
Török hatások a gasztronómiában 21
Bécsi módi, a magyar főurak lakomái 24
A szakácskönyv-irodalom kezdetei 26
Tejfeles káposzta 29
Kaszás lé 29
Töltött tyúk 29
Meggy sása 30
Miskuláncia saláta 30
Kenyérleves 30
Paprikatörténelem 31
A budapesti vendéglátás nagy alakjai 34
Marchal-máj 36
Libamáj magyarosan 39
Szarvashús polgári módon 39
Töltött karalábé 40
Mákos palacsinta 40
Dobostorta 40
Palócleves 42
Fogas (süllő) Gundel módra 43
Libamájjal töltött (Pittsburghi) borjúborda 44
Gundel-tokány 46
Gundel-saláta 46
Gundel-palacsinta 47
Levesek és első fogások 49
Húsleves 50
Halászlé 51
Gulyásleves 52
Csipetke (levesbetét) 53
Jókai-bableves 53
Ujházy-tyúkhúsleves 54
Lebbencsleves 55
Meggyleves 56
Hideg libamáj 57
Kocsonyázott tojás Munkácsy módra 57
Körözött juhtúró 58
Tatárbifsztek 59
HÚSOK 60
Marhapörkölt 61
Csirkepaprikás 62
Borsos tokány 63
Esterházy-rostélyos 63
Bélszín Budapest módra 64
Fatányéros 65
Tárkonyos báránybecsinált 65
Vaddisznóhús régi módon 66
Sült őzcomb tejfeles mártalékkal 67
Töltött káposzta 68
Töltött paprika 69
Halételek 70
Rákleves 70
Rácponty 71
Magyaros süllőszelet 72
Harcsapaprikás túrós csuszával 72
Kapros rákraguval készített kecsege
Kárpáti módra 73
Halszeletek bakonyi módra 74
Békacomb rántva 74
Zöldségesételek 75
Tökfőzelék 76
Töltött tök 77
Parajfőzelék (spenót) 78
Zöldbabfőzelék 79
Zöldborsófőzelék 79
Rakott burgonya 80
Sóskamártás 81
Pöszméte (egres) mártás 81
Gomba tojással 82
Gellért-saláta 83
Kovászos uborka 84
Tészták és édességek 85
Szilvás gombóc 87
Túrógombóc 88
Palacsinta 89
Káposztás kocka 90
Túrós csusza 90
Rétes 91
Vargabéles 92
Almás pite 93
Rákóczi túrós lepény 95
Somlói galuska 95
Máglyarakás 96
Aranygaluska 97
Borsodó 97
Vaníliamártás 98
Bukta 98
Rigójancsi 99
Zserbószelet 100
Kossuth-kifli 100
Jókai-torta 101
Blaha Lujza-torta 102
Ünnepi fogások 103
Újévi lencseleves 104
Farsangi fánk 104
Csöröge vagy forgácsfánk 105
Nagyböjti aszaltszilva-leves 106
Karácsonyi mákos guba 106
Karácsonyi borleves 107
Pozsonyi diós patkó 107
Bejgli 108
Mézeskalács 109
Szilveszteri ropogós malacsült 110
Krampampuli 110
Semmi ne vesszen kárba 112
Orjaleves 113
Májgombóc (levesbetét) 114
Savanyú tüdő (pájsli) 115
Zsemlegombóc 116
Vesevelő 116
Kocsonya 117
Finom kenőmájas 118
Slambuc 118
Paprikás krumpli 119
Ludaskása 120
Lecsó 120
Székelykáposzta 122
Erdélyi rakott káposzta 123
Ami meg kimaradt 124
Puliszka 124
Lángos 125
Tócsni vagy lapcsánka 125
Bodzafánk 126
Birsalmasajt 126
Madártej 127
Szómagyarázat 128
Tartalom 132
Képjegyzék 135

Csapó Katalin

Csapó Katalin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csapó Katalin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem