kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 183 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 27 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Bevezetés (dr. Lukács István) | 7 |
Első fejezet | |
Erdei gyümölcsök (Felcser Gedeon) | 9 |
1. Az erdei gyümölcsök leírása | 9 |
Erdei szamóca | 10 |
Fekete áfonya | 10 |
Szederfélék | 12 |
Málna | 13 |
Som | 13 |
Sóskaborbolya | 14 |
Kökény | 14 |
Vadkörte | 15 |
Vadalma | 15 |
Sajmeggy | 16 |
Fekete bodza | 16 |
Csipkebogyó | 18 |
2. Az erdei gyümölcsök begyűjtése | 18 |
3. Az erdei gyümölcsök feldolgozása | 20 |
Gyorsfagyasztott szeder | 20 |
Gyorsfogyasztott kökény | 21 |
Előhűtött kökénypulp | 21 |
Szederpulp | 21 |
Konzerválószerrel tartósított erdei gyümölcslevek készítése | 21 |
Gyümölcsszörpök | 25 |
Második fejezet | |
Erdei gombák (dr. Lukács István) | 28 |
I. A gombák ismertetése | 28 |
1. A gombák ismertetése | 28 |
2. A gomba táplálkozástani jelentősége | 28 |
3. Fontosabb gombák leírása feldolgozási szempontból | 29 |
Vargánya | 29 |
Tinórufélék | 30 |
Császárgomba | 31 |
Bogyiszlói csiperke | 31 |
Kékhátú galambgomba | 31 |
Gyűrűs tölcsérgomba | 32 |
Rizike | 32 |
Rókagomba | 32 |
4. Erdei gombák előfordulása (termésprognózisa) | 33 |
II. Gombakészítmények technológiai leírása és értékesítése | 33 |
1. Engedélyezett gombakészítmények | 33 |
2. Friss ehető gomba | 39 |
A gomba árusításának feltételei | 40 |
Gombamérgezések | 40 |
Gyilkos galóca | 40 |
Parlagi tölcsérgomba | 41 |
Párducgalóca | 41 |
Téglavörös susulyka | 41 |
Kerti susulyka | 41 |
Barna susulyka | 41 |
Nagy döggomba | 41 |
Légyölő galóca | 42 |
Párducpereszke | 42 |
Közönséges papsapkagomba | 42 |
Világító tölcsérgomba | 42 |
Farkastinóru | 42 |
Sátántinóru | 42 |
3. Szárított gomba, gombadara, gombapor | 43 |
Alkalmazott gombaszárító típusok | 45 |
Fagyasztással kombinált szárítás | 47 |
4. Szárított gomba alapanyagú termékek | 47 |
5. Egyéb gombakésztmények | 50 |
Ecetes gomba | 50 |
Sózott gomba | 50 |
Savanyított gomba | 50 |
Gyorsfagyasztott gomba | 51 |
Gombakivonatok, gombasűrítmények és szárított gombakivonatok | 51 |
6. Gombakészítmények értékesítése | 51 |
Gombakészítmények csomagolásának jelentősége | 51 |
Gombakereskedelmi adatok | 52 |
Magyarország gombaértékesítése | 52 |
Harmadik fejezet | |
Erdei gyógynövények (Retscher Sándor) | 54 |
I. A gyógynövényekről általában | 54 |
1. A gyógynövények gyűjtése és kezelése | 54 |
2. A gyógynövények szárítása | 55 |
3. A gyógynövények csomagolása | 56 |
4. A leggyakrabban előforduló minőségi hibák | 57 |
5. A drogok elnevezése | 58 |
II. A gyógynövények részletes ismertetése | 58 |
1. Virágok | 58 |
Akácvirág | 58 |
Árvacsalánvirág | 59 |
Bodzavirág | 59 |
Erdei mályvavirág | 60 |
Galagonyavirág levéllel | 60 |
Kőhársvirág | 62 |
Ezüsthársvirág | 62 |
Kankalinvirág kehely nélkül | 62 |
Kökényvirág | 63 |
Ökörfarkkóróvirág | 63 |
Varádicsvirág | 64 |
2. Levelek | 64 |
Csalánlevél | 65 |
Fekete áfonyalevél | 66 |
Gyöngyviráglevél | 66 |
Ibolyalevél | 67 |
Martilapulevél | 67 |
Nadragulyalevél | 68 |
Nyírfalevél | 68 |
Szamócalevél | 69 |
Szederlevél | 69 |
Tüdőfűlevél | 69 |
Keskenylevelű útifű | 70 |
3. Füvek | 71 |
Árvacsalánfű | 71 |
Ezerjófű | 71 |
Kakukkfű | 72 |
Meténgfű | 72 |
Szagosmüge | 72 |
Tavaszi hérics | 73 |
Vadárvácskafű | 73 |
Vérehullófecskefű | 73 |
4. Gyökerek | 74 |
Fekete nadálytőgyökér | 74 |
Ibolyagyökér | 75 |
Kankalingyökér | 76 |
Nadragulyagyökér | 76 |
Pirosítógyökér | 76 |
Soopoliagyökér | 77 |
5. Bogyók, termések | 77 |
Borókabogyó | 77 |
Csipkebogyó | 78 |
Csipkehús | 78 |
Csipkemag | 79 |
Galagonyabogyó | 79 |
Kökénybogyó | 80 |
Kikiricsmag | 80 |
6. Vegyes drogok | 81 |
Fehér fagyöngy | 81 |
Kutyabengekéreg | 81 |
Nyárfarügy | 82 |
Tölgyfazuzmó | 82 |
Negyedik fejezet | |
Erdei díszítőanyagok (Retscher Sándor) | 84 |
Fenyőgally | 84 |
Táblás moha | 84 |
Dísztobozok | 85 |
Zöldlomb | 85 |
Barka | 85 |
Ruszkusz | 85 |
Páfrány | 86 |
Gyöngyzöld | 86 |
Hóvirág | 86 |
Gyöngyvirág | 87 |
Erdei ciklámen | 87 |
Fagyöngy és fakín | 88 |
Koszorúbot | 88 |
Vadrózsatő | 88 |
Parképítéshez használt évelő lágyszárú növények | 89 |
Ötödik fejezet | |
Aprófaáru, vessző- és botanyagok (Végh Károly) | 90 |
1. Az aprófaáru termelés jelentősége | 90 |
2. Fahibák | 90 |
Görbeség | 90 |
Kettős vagy többes bél | 90 |
Hullás rostúság | 90 |
Csavarodott növés | 90 |
Ággöcs | 91 |
Fülledés | 91 |
Korhadás | 91 |
Rovarrágás | 91 |
Száradási repedések | 91 |
3. Faanyagok nedvességtartalma, súlya, tárolása | 91 |
4. Vessző- és botanyagból készült aprófaáruk | 92 |
Vessző- és rőzseáruk | 93 |
Nyírvessző és nyírrőzse | 93 |
Fagyal és vörösgyűrű vessző | 93 |
Sajmegyvessző | 93 |
Vesszőseprűk | 93 |
Nyírvesszőseprű | 93 |
Kalodás vesszőseprű | 95 |
Vörösgyűrű som és fagyalvessző-seprű (csuta) | 97 |
Kalodás seprű vörösgyűrű somból és fagyalvesszőből | 97 |
Vesszőkosarak | 97 |
Hántolatlan nyers fűzvesszőből készült kosarak | 97 |
Háncskosár | 98 |
Egyéb vessző- és botanyagból készült áruk | 98 |
Hordozható hósövénytábla | 98 |
Árvízvédelmi rőzse | 102 |
Botszőnyeg | 104 |
5. Szerszámnyelek, rudak, karók, botok | 104 |
Nőtt, hántolatlan áruk | 105 |
Nyers somfanyél | 105 |
Nőtt karó, tűlevelű és lombos fából | 106 |
Gyümölcs-támrúd | 107 |
Seprűnyél nőtt | 108 |
Megmunkált áruk | 108 |
Faragott lapát- és habarcskeverőnyél | 108 |
Csákánynyél | 110 |
Normál csákánynyél | 110 |
Széncsákány-nyél | 111 |
Baltanyél, fejszenyél és bányászfejszenyél | 111 |
Kaszanyél (egy kacsos és két kacsos) | 112 |
Kalapácsnyél | 113 |
Kerek kapanyél | 114 |
Bányászkapanyél | 114 |
Faragott kapanyél | 115 |
Ásónyél | 115 |
Normál ásónyél | 115 |
Fagereblye | 116 |
Gereblyenyél | 116 |
Emelőfa, feszítőfa, fékeződorong | 117 |
Kocsikiakasztórúd | 118 |
Kazalozólétra | 119 |
Festőbot | 119 |
Háztartási faáruk | 119 |
Fakanál | 119 |
Galuskadeszka | 121 |
Liszteslapát | 122 |
Uborkafogó | 122 |
Egyéb faáru | 122 |
Sajmeggy szipka lakkozott | 122 |
Sajmeggy szipka natur | 123 |
Hatodik fejezet | |
Növényi cserzőanyagok (dr. Lukács István) | 124 |
1. Növényi cserzőanyagok cserzősavtartalma, fogalma | 124 |
2. Növényi cserzőanyagok ismertetése | 126 |
Kéreg cserzőanyagok | 126 |
Fa cserzőanyagok | 127 |
Levél cserzőanyagok | 127 |
Kinövés-cserzőanyagok | 128 |
Hetedik fejezet | |
Nád- és gyékénytermelés és feldolgozás (dr. Horváth Emil) | 129 |
1. A nád népgazdasági jelentősége | 129 |
2. A nád mesterséges telepítése | 129 |
3. A nád aratása | 131 |
4. Fonó- és rostgyékény aratása | 132 |
5. A nádból és gyékényből készült termékek és azok minőségi előírásai | 133 |
Tetőfedő nád | 133 |
Exportkéve | 133 |
Kézi préselésű nádlemez | 134 |
Az építőiparban - téliesítésnél - használt fagyvédő palló | 134 |
Lécbetétes nádlemez | 134 |
Kézi és gépi gyártmányú nádszövet | 134 |
Szolomitlemez | 136 |
6. Gyártmányoként érvényben levő anyagnormák | 136 |
Huzalnormák | 136 |
Nádkéve felhasználási normák gyártmányonként | 137 |
Faanyag-felhasználási norma | 137 |
Nyolcadik fejezet | |
Fűztermelés és feldolgozás (Bründl Lajos) | 138 |
1. A fűz népgazdasági jelentősége | 138 |
2. A füzek rövid növénytani jellemzése | 139 |
3. Vadfűzek és termesztésük | 140 |
Suhángosok kiképzése | 140 |
Kosárfonó fűzes kiképzése | 140 |
A vadfűz mesterséges telepítése | 141 |
4. Nemesfűz termesztése és feldolgozása | 141 |
Nemesfűz termesztésre alkalmas terület | 142 |
Talajelőkészítés | 142 |
Trágyázás | 143 |
Dugványozás. Sor- és növénytávolság | 143 |
A dugvány előállítása | 143 |
A dugványozás ideje és módja | 144 |
A fűztelepek ápolása | 144 |
A vessző termelése | 145 |
A vessző kötegelése és tárolása | 145 |
A telep kiszántása | 146 |
A fűzvessző feldolgozása | 146 |
Fehérvessző hántolás | 146 |
Barnavessző hántolás | 146 |
Fűzvessző-szabvány | 147 |
A fűzvessző károsítói | 148 |
Állati kártevők | 148 |
Gombás és baktériumos betegségek | 149 |
Növényi kártevők | 149 |
Időjárási tényezők okozta károk | 149 |
Kilencedik fejezet | |
Nyersgyanta termelése (Kovács László) | 151 |
Gyantatermelési alapismeretek | 151 |
A fenyőgyanta csapolása, szerszámai, módjai | 152 |
A nyersgyanta desztillációja | 155 |
Tizedik fejezet | |
Illóolaj-tartalmú alapanyagok termelése (KOvács László) | 157 |
1. A fenyőgally begyűjtése | 157 |
2. A fenyőgally feldolgozása | 157 |
3. A fenyőtűolaj minőségi állandói és felhasználási területe | 159 |
4. Egyéb illóolaj-tartalmú erdei anyagok | 160 |
Boróka | 160 |
Tölgyfazuzmó | 160 |
Tizenegyedik fejezet | |
Erdei gyümölcsök, gyógynövények és egyéb erdei melléktermékek kultúrás és félkultúrás telepítése (FÖldes Sándor) | 161 |
A telepítés népgazdasági jelentősége | 161 |
Erdei melléktermék termelésre vonatkozó főbb főhatósági rendelkezések | 166 |
Erdei melléktermékek termelésének gazdasági jellemzői, végrehajtandó feladatok | 167 |
1. Gyűjtögetéssel, szedegetéssel nyerhető termékek felvásárlása | 172 |
2. Melléktermékek termelés üzemi alapon | 173 |
3. Melléktermékek ipari feldolgozása | 173 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.