1.062.107

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia I/1-2.

Aminosavak, peptidek, fehérjék, szénhydratok/Nyílt szénláncú vegyületek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.283 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 4201/I/1-2. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Első Kötet
SZERVES KÉMIAI ALAPISMERETEK
1. A szerves kémia tárgyköre 19-22
2. A molekulaszerkezet vizsgálata 22-62
A szénvegyületek kvalitatív analízise 23
A szénvegyületek kvantitatív analízise 25
Makroanalízis 25
Mikroanalízis 30
Az összegképlet megállapítása 33
A szénvegyületek molekulaszerkezetének megállapítása 36
A lebontás és szintézis elve 38
A kémiai kötés régebbi elméletei 41
A szénvegyületek szerkezetének alapelvei 45
A kémiai kötés elektronelmélete 48
Az elektronkötési elv ábrázolásmódja 54
A kémiai kötés hullámmechanikai jellemzése 56
3. A szénvegyületek csoportosítása 62-64
NYÍLT SZÉNLÁNCÚ VEGYÜLETEK
(Alifás vegyületek)
Alifás szénhydrogenek
4. Paraffinok 67-112
A paraffinok szerkezete 67
A paraffinok elnevezése 70
A paraffinmolekulák téralkata 75
A paraffinok fizikai tulajdonságai 85
A paraffinok előfordulása 90
A paraffinok előállítása 90
A paraffinok kémiai tulajdonságai 94
A fontosabb paraffinok
A kőolaj 99
A kőolaj keletkezése 99
A kőolaj összetétele 100
A kőolaj feldolgozása 102
A mesterséges benzin 107
5. Olefinek 113-128
Az olefinek szerkezete 113
Az olefinek elnevezése 115
Az olefinek fizikai tulajdonságai 117
Az olefinek előállítása 118
Az olefinek kémiai tulajdonságai 120
A fontosabb olefinek 126
6. A cis-trans izoméria 129-134
7. Diolefinek 134-145
Kumulált dienek 135
Konjugált dienek 136
Izolált dienek 145
5. Molekulaszerkezet és reakciókészség 146 - 187
Az olefinek reakciókészségének régi értelmezése 146
Az olefinkötés értelmezése elektronkötésként 150
A molekulaszerkezet értelmezése a kémiai kötés elektronelmélete alapján 153
A molekulák elektroneloszlása alapállapotban 154
A molekulák elektroneloszlása reagáló állapotban 171
A reakciókészség értelmezése az elektroneltolódás elmélete alapján 174
Az olefinkötés reakcióinak mechanizmusa 179
9. Acetylen-szénhydrogenek 187-201
Az acetylen-szénhydrogenek szerkezete 187
Az acetylen-szénhydrogenek előállítása 188
Az acetylen-szénhydrogenek fizikai tulajdonságai 190
Az acetylen-szénhydrogenek kémiai tulajdonságai 191
A fontosabb acetylen-szénhydrogenek 192
Az acetylenkémia újabb fejlődése 197
Az acetylenkötés reakciókészségének értelmezése 200
Halogénezett alifás szénhydrogenek
10. Alkylhalogenidek 202-214
Az alkylhalogenidek előállítása 204
Az alkylhalogenidek fizikai tulajdonságai 208
Az alkylhalogenidek kémiai tulajdonságai 208
A fontosabb alkylhalogenidek 213
11. Az alkylhalogenidek reakciókészségének értelmezése 215-223
12. Telítetlen halogénezett szénhydrogenek 223-228
Alkenylhalogenidek 224
Az alkenylhalogenidek előállítása 224
Az alkenylhalogenidek kémiai tulajdonságai 225
A fontosabb alkenylhalogenidek 227
Alkinylhalogenidek 228
13. Kétértékű halogénezett szénhydrogenek 228-232
Geminális dihalogenszármazékok 228
Vicinális dihalogenszármazékok 230
Diszjunkt dihalogenszármazékok 231
14. Többértékű halogénezett szénhydrogenek 233-239
Trihalogenszármazékok 233
Polyhalogenszármazékok 237
Alifás alkoholok és származékaik
5. Telített egy értékű alkoholok 240-275
Az alkoholok szerkezete 240
Az alkoholok előfordulása 244
Az alkoholok fizikai tulajdonságai 244
Az alkoholok általános előállításmódjai 247
Adott rendűségű alkoholok előállítása 250
Az alkoholok kémiai tulajdonságai 258
A fontosabb alkoholok 264
16. Telítetlen egyértékű alkoholok 275- 279
Olefinkötésű alkoholok 275
Acetylenkötésű alkoholok 279
17. Anorganikus savak esterei 279-289
Az esterek előállítása 280
Az esterek tulajdonságai 281
A salétromossav esterei 282
A salétromsav esterei 283
A kénsav esterei 284
A borsav esterei 287
A phosphorsav esterei 288
18. Aetherek 289-301
Telített aetherek 289
Az aetherek előállítása 290
Az aetherek fizikai tulajdonságai 291
Az aetherek kémiai tulajdonságai 292
A fontosabb aetherek 294
Telítetlen aetherek 299
Alkylhydroperoxydok; Dialkylperoxydok 300
19. Kétértékű alkoholok 301-323
Geminális glykolok 302
Vicinális glykolok 303
A vicinális glykolok előállítása 303
A vicinális glykolok tulajdonságai 306
A fontosabb vicinális glykolok 314
Glykolaetherek; Epoxydok 315
Diszjunkt glykolok 322
Telítetlen glykolok 323
20. Többértékü alkoholok 324-332
Háromértékű alkoholok 324
Cukoralkoholok 330
Egyéb polyalkoholok 331
2h Az optikai izoméria 332-384
Az optikai aktivitás 332
Az optikai aktivitás mértéke 335
Az aszimmetriás molekulaszerkezet strukturális alapjai 336
Egy-aszimmetriacentrumos vegyületek stereoizomeriája 336
Az enantiostereomerek jellemzése 338
Aszimmetriás térszerkezetű vegyületek szintézise 339
Az enantiostereomerek szerkezetének ábrázolása 340
Az abszolút és relatív konfiguráció 347
A konfiguráció megjelölése 352
Két-aszimmetriacentrumos vegyületek stereoizomeriája 360
Két különböző telítettségű aszimmetriacentrumos szénvegyületek 360
Két azonos telítettségű aszimmetriacentrumos szénvegyületek 368
Három és több-aszimmetriacentrumos vegyületek stereoizomeriája 370
A molekuláris aszimmetria 373
Az enantiostereomerek elválasztása 375
Az aszimmetriás szintézis 379
Kén, nitrogén, phosphor, arsen-, silicium- és fémtartalmú alifás szénhydrogen-szérmazékok
22. Kéntartalmú szénhydrogen-származékok 385-394
Thioalkoholok 385
A thioalkoholok előállítása 385
A thioalkoholok fizikai tulajdonságai 386
A thioalkoholok kémiai tulajdonságai 386
Thioaetherek 387
A thioaetherek előállítása 388
A thioaetherek fizikai tulajdonságai 388
A thioaetherek kémiai tulajdonságai 388
Disulfidok 390
Alkylsulfonsavak; Alkylsulfinsavak 391
A szerves kénvegyületek szerkezete 393
23. Nitrovegyületek 395-404
Nitroparaffinok 396
A nitroparaffinok előállítása 396
A nitroparaffinok fizikai tulajdonságai 398
A nitroparaffinok kémiai tulajdonságai 399
A fontosabb nitroparaffinok 402
Di- és polynitroparaffinok 402
Nitrolefinek 402
Nitrosovegyületek 403
24. Aminők 404-436
Egyértékű aminők 404
Az aminők szerkezete 404
Az aminők előállítása 407
Az aminők fizikai tulajdonságai 415
Az aminők kémiai tulajdonságai 417
Az aminők és ammoniumsók térszerkezete 425
A fontosabb egyértékű aminők 428
Aminszármazékok 431
Két- és többértékű aminők 433
Alkylendiaminok 433
Polyaminok 436
25. Nitrogéntartalmú szénhydrogen-származékok 437-443
Alkylhydroxylaminok 437
Alkylhydrazuiok 437
Azoalkanok 439
Diazoalkanok 440
26. Phosphor- és arsenvegyiiletek 443-448
Phosphinok 443
Arsinok 446
Az arsenvegyiiletek előállítása 446
A fontosabb arsenvegyületek 447
27. Siliciumvegyületek 448-453
Silanszármazékok 448
Szilikonok 450
28. Fémalkylek 454- 465
Ólomalkylek 455
Boralkylek 456
Aluminiumalkylek 456
Alkylmagnesiumvegyületek; A Grignard-reagens 457
Zinkalkylek 462
Higanyalkylek 463
Natriumalkylek 464
Lithiumalkylek 464
Alifás oxovegyületek
29. Telített aldehydek 467-493
Az aldehydek előállítása 468
Az aldehydek fizikai tulajdonságai 471
Az aldehydek kémiai tulajdonságai 472
A fontosabb aldehydek és származékaik 484
30. Telítetlen aldehydek 494- 496
Olefinkötést tartalmazó aldehydek 494
Acetylenkötést tartalmazó aldehydek 496
31. Telített ketonok 496-510
A ketonok előállítása 497
A ketonok fizikai tulajdonságai 500
A ketonok kémiai tulajdonságai 502
A fontosabb ketonok és származékaik 508
32. Telítetlen ketonok 511
33. Ketenek 511-514
A ketenek előállítása 512
A ketenek tulajdonságai 512
34. Hydroocyoxovegyületek 514-517
Hydroxyaldehydek 514
Hydroxyketonok 516
35. Dioxovegyületek 518-524
Pialdehydek 518
Ketonaldehydek 520
Diketonok 520
36. Az oxovegyületek reakciókészségének értelmezése 525-537
Alifás carbonsavak
37. Telített monocarbonsavak 539- 555
A zsírsavak előállítása 540
A zsírsavak fizikai tulajdonságai 542
A zsírsavak kémiai tulajdonságai 543
A fontosabb zsírsavak és sóik 549
38. Telítetlen monocarbonsavak 556-566
Olefinkötést tartalmazó carbonsavak 556
Az olefincarbonsavak előállítása 556
Az olefincarbonsavak fizikai tulajdonságai 557
Az olefincarbonsavak kémiai tulajdonságai 557
A fontosabb olefincarbonsavak 558
Két és több olefinkötést tartalmazó carbonsavak 565
Acetylenkötést tartalmazó carbonsavak 565
39. Carbonsavesterek 566- 587
A carbonsavesterek előállítása 567
A carbonsavesterek tulajdonságai 569
Kisebb szénatomszámú esterek 570
Viaszok 573
Glyceridek 573
A glyceridek hidrolitos bontása 576
A glyceridek szerepe az élő szervezetben 577
Szintetikus mosószerek 582
Száradó olajok 583
Phosphatidok 534
Orthocarbonsavesterek 586
40. Monocarbonsav-származékok 587-610
Carbonsavhaloidok 587
A carbonsavhaloidok előállítása 587
A carbonsavhaloidok fizikai tulajdonságai 589
A carbonsavhaloidok kémiai tulajdonságai 589
Carbonsavanhydridek 592
A carbonsavanhydridek előállítása 592
A carbonsavanhydridek fizikai tulajdonságai 593
A carbonsavanhydridek kémiai tulajdonságai 594
A fontosabb carbonsavanhydridek 595
Diacylperoxydok; Percarbonsavak 595
Carbonsavamidok 596
A carbonsavamidok előállítása 596
A carbonsavamidok fizikai tulajdonságai 598
A carbonsavamidok kémiai tulajdonságai 598
Szekunder és tercier savamidok 600
Iminoaetherek 601
Carbonsavamidinek 601
Carbonsavhydrazidok; Carbonsavazidok 602
Carbonsavnitrilek 603
A nitrilek előállítása 604
A nitrilek fizikai tulajdonságai 606
A nitrilek kémiai tulajdonságai 606
A fontosabb nitrilek 608
Isonitrilek 610
41. A carbonsavak és származékaik reakciókészségének értelmezése 611-621
A carbonsavesterek képződésének és hidrolízisének mechanizmusa 615
42. Dicarbonsavak; Polycarbonsavak 622-649
Telített dicarbonsavak 622
A dicarbonsavak előállítása 623
A dicarbonsavak fizikai tulajdonságai 624
A dicarbonsavak kémiai tulajdonságai 624
A fontosabb dicarbonsavak és származékaik 628
Olefinkötést tartalmazó dicarbonsavak 642
Acetylenkötést tartalmazó dicarbonsavak 648
Polycarbonsavak 648
Szénhydrogen-csoportjukban helyettesített alifás carbonsav-származékok
43. Halogénezett carbonsavak 650-658
A halogénezett carbonsavak előállítása 651
A halogénezett carbonsavak tulajdonságai 654
A fontosabb halogénezett carbonsavak 655
44. Hydroxymonocarbonsavak 658-670
Telített hydroxymonocarbonsavak 658
A hydroxymonocarbonsavak előállítása 659
A hydroxymonocarbonsavak tulajdonságai; a lactonok 661
A fontosabb hydroxymonocarbonsavak és lactonok 663
Telítetlen hydroxymonocarbonsavak 670
45. Hydroxydicarbonsavak; Hydroaypoly carbonsavak 670-684
Hydroxydicarbonsavak 670
Hydroxytricarbonsavak 683
46. Oxomonocarbonsavak 685-701
Az oxomonocarbonsavak és estereik előállítása és tulajdonságai 685
A fontosabb oxomonocarbonsavak és estereik 689
47. Oxodicarbonsavak 702-705
Aldodicarbonsavak 702
Ketodicarbonsavak 702
48. Szénsavszármazékok 705-731

Második rész
Aminosavak, peptidek, fehérjék
49. Aminocarbonsavak 793-856
Aminosavak 793
A fehérjék hidrolízise során képződő aminosavak 794
A fehérjeeredetű aminosavak elválasztása és meghatározása 798
Az a-aminosavak előállítása 807
Az a-aminosavak fizikai tulajdonságai 814
A természetes aminosavak térszerkezete 816
Az a-aminosavak kémiai tulajdonságai 822
Az a-aminosavak szerepe az elő szervezetben 829
A fontosabb fehérjeeredetü aminosavak 833
Aminosavak 851
Aminosavak; Superpolyamidok 855
50. Peptidek 857-910
A klasszikus peptidszintézisek 858
A peptidszintézis korszerű módszerei 862
A peptidek szerkezetének felderítése 896
A természetes peptidek 904
51. Fehérjék 911-972
A fehérjék tulajdonságai 913
A fehérjék oldékonysága 913
A fehérjék amfoter jellege 914
A fehérjék kimutatása 915
A fehérjék szerkezete 915
A fehérjék molekulasúlya 915
Az aminosavrészek kapcsolódásmódja 917
Az aminosavrészek kapcsolódási sorrendje 922
A fehérjék térszerkezete 924
A fehérjék térszerkezetének vizsgálata 925
A peptidlánc konformációja 929
A fibrilláris fehérjék térszerkezete 941
A globuláris fehérjék térszerkezete 946
A fontosabb fehérjék 951
A fontosabb proteinek 952
A fontosabb proteidek 956
Hormonhatású polypeptidek és fehérjék 958
Enzymek 966
Egyéb fiziológiailag aktív proteidek 972
Szénhydratok
A szénhydratok csoportosítása 974
52. Monosaccharidok 974-1112
A cukrok szerkezete 976
A cukrok struktúrájának megállapítása 976
A cukrok térszerkezetének megállapítása 978
A cukrok lactolgyűrűs szerkezete 989
A lactolgyűrű tagszámának megállapítása 998
Az anomerek konfigurációjának megállapítása 1002
A cukrok téralkata 1004
A cukrok kémiai sajátságai. Cukorszármazékok 1009
Cukrok redukciója cukoralkoholokká 1009
Cukrok oxidálása aldonsavakká 1011
Cukrok oxidálása cukorsavakká 1013
Cukorsavak redukciója uronsavakká 1015
Lúgok hatása cukrokra és aldonsavakra 1017
Cukrok reakciói oxoreagensekkel 1020
Cukrok esteresítése 1035
Glykosidok 1043
Glykosanok 1049
Cukoraetherek 1053
Anhydrocukrok 1057
Cukrok reakciója oxovegyületekkel 1058
Desoxycukrok. Glykalok 1061
Aminocukrok 1063
Savak hatása cukrokra 1067
Cukrok kimutatása és kvantitatív meghatározása 1069
Cukrok és cukor származékok elválasztása és azonosítása 1071
Cukrok szintézise 1072
Cukrok teljes szintézise 1072
Cukrok lánchosszabbító felépítése 1076
Cukrok láncrövidítő lebontása 1081
Cukrok átalakítása azonos szénatomszámú más cukorrá 1085
A fontosabb cukrok és származékaik 1089
53. Oligosaccharidok 1113-1137
Disaccharidok 1113
A disaccharidok szerkezete 1113
A disaccharidok szerkezetének felderítése 1118
A disaccharidok szintézise 1123
A fontosabb disaccharidok 1128
Egyéb oligosaccharidok 1133
A fontosabb tri- és tetrasaccharidok 1133
A cellobiose és maltose polimer homológjai 1136
54. Polysaccharidok 1138-1166
A polysaccharidok szerkezete és tulajdonságai 1138
Növényi eredetű polysaccharidok 1142
Váz-szénhydratok 1142
Tartaléktápanyag-szénhydratok 1151
Növényi izzadmányok polysaccharidjai 1159
Alga-szénhydratok 1159
Mikrobák polysaccharidjai 1160
Állati eredetű polysaccharidok I 1162.
55. A szénhydralok szerepe az élő szervezetben 1166-1247
Az élő szervezet energiagazdálkodása 1168
Anaerob szénhydratlebomlás 1174
I. Hexose-phosphatok képződése 1175
II. A fructose-1.6-diphosphat lebomlása pyroszőlősavvá 1182
III. A pyroszőlősav reduktív átalakulása 1189
Aerob szénhydratlebomlás 1193
I. A citromsavciklus 1195
II. A terminális oxidáció 1221
III. A glucose direkt oxidációja 1230
Fotoszintézis. Széndioxyd-asszimiláció 1234

Bruckner Győző

Bruckner Győző műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bruckner Győző könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szerves kémia I/1-2. Szerves kémia I/1-2. Szerves kémia I/1-2. Szerves kémia I/1-2. Szerves kémia I/1-2.

Az előlapokon tulajdonosi pecsét látható. A borítók kopottak.

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
6.580 ,-Ft
33 pont kapható
Kosárba