kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Gazda Kistermelői Lap- és Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 141 oldal |
Sorozatcím: | Hasznos füzetek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-7445-16-1 |
Előszó | 5 |
A BROJLERCSIRKE TARTÁSA | 11 |
A naposcsibe minősége | 11 |
Az istálló előkészítése | 11 |
A naposcsibe fogadása | 14 |
A csőrkurtítás | 17 |
Száraz alom | 17 |
Elegendő és jó minőségű levegő | 18 |
A fény | 19 |
A hőmérséklet | 20 |
A páratartalom | 22 |
Itatás | 23 |
Etetés | 24 |
Takarmánykiosztás | 25 |
Takarmányfelvétel és hasznosítás | 26 |
A húscsibe energiaszükséglete | 27 |
A húscsibe fehérje-szükséglete | 27 |
A húscsibe fehérje-igénye | 28 |
Ásványianyag-igény | 29 |
Vitaminigény | 31 |
A kavics | 32 |
A húscsibe takarmányokkal szemben támasztott igénye | 33 |
A csibék összefogása és szállítása | 33 |
Állategészségügyi ellátás | 33 |
Immunizálás (vakcinázás) | 34 |
Elhullott állatok | 34 |
AZ ÁLLATTARTÁS SZABÁLYOZÁSA | 35 |
Az állattartás állategésszségügyi szabályai | 35 |
Az állatok elhelyezése | 35 |
Állattartó telep, épület benépesítésének állategészségügyi szabályai | 38 |
Keltető állomás létesítésének és üzemeltetésének állategészségügyi feltételei | 39 |
Az állattartó kötelezettségei | 39 |
Állati hulladékok kezelése | 40 |
Állatforgalmazás szabályai | 41 |
Állatbetegségek megelőzésének szabályai | 43 |
Húsvizsgálat | 45 |
Húsvizsgálat a levágás helyén | 45 |
Másodlagos húsvizsgálat | 45 |
Az állatok levágása | 46 |
A megvizsgált hússal kapcsolatos egyes további feladatok és korlátozások | 46 |
A baromfi vágás előtti vizsgálata | 47 |
A levágást követő húsvizsgálat | 48 |
Baromfihús forgalmazása | 48 |
Nyers hús, húskészítmény származásának eredetének tanúsítása | 49 |
A hús belföldi szállításával kapcsolatos egyéb rendelkezések | 50 |
Hűtőházi hús- és élelmiszer higiéniai rendelkezések | 50 |
Útmutató a fertőtlenítésről | 51 |
Általános szabályok | 51 |
Fertőtlenítőszerek, tárolásának és használatuk | 53 |
Az ember és környezetének fertőtlenítése | 53 |
Az állattartási épületek és környezetük fertőtlenítése | 54 |
A takarmány és a göngyöleg fertőtlenítése | 55 |
A kutak fertőtlenítése | 56 |
Járművek, átrakó helyek fertőtlenítése | 56 |
Állatok és egyes állati termékek fertőtlenítése | 57 |
A baromfikeltetők és a tojás fertőtlenítése | 58 |
Szennyvíz és a trágya fertőtlenítése | 58 |
Az alomtrágya és a hígtrágya szilárd fázisának fertőtlenítése | 59 |
A fertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzése | 60 |
Az állatok leölése | 60 |
A BROJLERCSIRKE FELDOLGOZÁSA | 61 |
Feldolgozóműhely telepítése, technológiai elrendezése, nagysága | 61 |
A szárnyasok szállítása | 62 |
Kábítás | 63 |
Véreztetés | 64 |
Forrázás | 65 |
Kopasztás | 66 |
Testmosás | 68 |
Zsigerelés | 69 |
Csöpögtetés | 70 |
A vágott baromfi osztályozása | 70 |
Hűtés | 70 |
Darabolás | 71 |
Csomagolás | 73 |
Gyűjtőcsomagolás | 73 |
A vágási hulladékok gyűjtése és kezelése | 74 |
Technológiai javaslat napi 150 csirke feldolgozására | 75 |
Technológiai javaslat napi 300 csirke feldolgozására | 76 |
Technológiai javaslat napi 500 csirke feldolgozására | 77 |
Technológiai javaslat napi 800 csirke feldolgozására | 78 |
A vágott csirkék minőségével szemben támasztott elvárásaink | 79 |
A minőség ellenőrzése | 79 |
A vágás, feldolgozás mikrobiológiai vonatkozásai | 79 |
A vágóműhely higiéniája, a tisztítás, fertőtlenítés | 80 |
A FELDOLGOZÁS HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁSA | 83 |
Az Élelmiszertörvény | 83 |
Az élelmiszer-előállító hely létesítésének és működésének engedélyezése | 83 |
A telepengedély | 83 |
Az építési engedély | 84 |
A létesítési engedély | 84 |
A működési engedély | 85 |
A kisüzemmé minősítés | 87 |
Az élelmiszer-előállítás személyi feltételei | 88 |
Egészségi állapot | 88 |
Minimum vizsga | 89 |
A baromfi-feldolgozás higiéniai feltételei | 89 |
Ivóvízellátás, szennyvízkezelés | 89 |
A termelő helyiség kialakítása | 90 |
Gépek, berendezések | 90 |
A gyártó vonalak kialakítása | 90 |
A feldolgozás hőmérsékleti követelményei | 91 |
A személyi higiénia | 92 |
Melléktermékek, hulladékok kezelése | 92 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 93 |
A csomagolás higiéniája | 93 |
A baromfihús minősége | 94 |
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1906/90 számú előírása: "Baromfihús" | 95 |
Még hatályban lévő Magyar Szabványok | 96 |
A baromfihús egészségügyi biztonsága | 97 |
Vegyi eredetű szennyező anyagok | 97 |
Az állatorvosi vizsgálat | 97 |
A darabolt, csomagolt baromfi előállításával és forgalomba hozatalával kapcsolatos engedélyek | 98 |
Az "új élelmiszer" és "új termék" meghatározása | 98 |
A minőségmegőrzési időtartam | 99 |
A jelölés | 100 |
A feldolgozott baromfi a kereskedelemben | 101 |
A szállítás | 101 |
A tárolás | 101 |
A darabolt baromfi | 102 |
Az értékesítés | 102 |
RECEPTEK CSIRKEHÚSBÓL | 103 |
MELLÉKLETEK | 111 |
1. melléklet. Egyes bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek megelőzésénél és leküzdésénél használható fertőtlenítőszerek | 111 |
2. mellékelt. Állati hulladékot szállító járművek állategészségügyi követelményei | 114 |
3. melléklet. Bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek | 116 |
4. melléklet. A járványügyi intézkedések elrendelése esetén járó kártalanítás mértéke | 117 |
5. melléklet. Fogalommeghatározások az 1995. évi XCI. törvény és a 41/1977. (V.28.) FM rendelet értelmében | 118 |
6. melléklet. A baromfitartást, feldolgozást és forgalmazást érintő legfontosabb hatályos jogszabályok jegyzéke | 122 |
7. melléklet. Az élelmiszertörvény egyes fogalmainak magyarázata | 124 |
8. melléklet. A hatósági szervek címjegyzéke | 125 |
9. melléklet. Gyártmánylap-minta | 127 |
10. melléklet. A mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és a szociális és egészségügyi miniszter 3/1989. (III. 12.) MÉM-SZEM együttes rendelete az élelmiszerek előállításának és forgalombahozatalának élelmiszerhigiéniai feltételeiről | 130 |
11. melléklet. Élelmiszer higiéniai alapismeretek (vizsgakérdések) | 132 |
12. melléklet. Előírás baromfi-feldolgozó helyiség fertőtlenítésére | 140 |
Irodalomjegyzék | 141 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.