Előszó a második kiadáshoz | 5 |
A háztáji termelést befolyásoló tényezők (Bory M.) | 7 |
Természeti tényezők | 7 |
Közgazdasági viszonyok | 8 |
A család élelmiszer-szükséglete | 9 |
A család munkaereje | 9 |
A háztáji terület hasznosítása (Bory M. - Kanizsay J.) | 11 |
Modellek | 15 |
A növénytermesztés általános tudnivalói (Kanizsay J.) | 27 |
Talajművelés | 27 |
Az erózió megelőzése | 29 |
Trágyázás | 31 |
Szerves trágyák | 31 |
Műtrágyák | 34 |
Vetőmag | 47 |
A vetőmag értékmérő tulajdonságai | 48 |
A vetőmagmennyiség meghatározása | 52 |
Öntözés (Bory M.) | 54 |
A víz szerepe a növények életében | 55 |
Az öntözés feltételei | 56 |
Öntözési módok | 57 |
A széles sortávolságú növények öntözése | 61 |
A sűrű vetésű növények öntözése | 63 |
Kettős termesztés | 66 |
Köztes termesztés | 67 |
A kukorica és a köztes bab termesztése | 68 |
A köztes tök termesztése | 69 |
Palántanevelés | 70 |
A melegágy készítése | 71 |
Palántanevelés a melegágyban | 72 |
A palánták kiültetése | 74 |
Palántanevelés perlittel | 75 |
Fagyvédelem hagyományosan és műanyagokkal | 76 |
Védekezési eljárások | 77 |
A növényvédelem általános tudnivalói | 79 |
A növényvédelem célja és jelentősége | 79 |
Alapfogalmak | 81 |
Az egészséges, a beteg és a károsodott növény | 81 |
A leggyakoribb növénybetegségek | 81 |
A kártevők fejlődése és életmódja | 82 |
Növényvédő szerek | 84 |
Agrotechnikai növényvédelem | 84 |
Biológiai növényvédelem | 85 |
Vegyszeres növényvédelem | 85 |
A növényvédő szerek kijuttatása | 87 |
Talajfertőtlenítés | 87 |
A palántanevelő helyek talajfertőtlenítése | 88 |
Fertőtlenítés a talajlakó kártevők ellen | 89 |
Vegyszeres gyomirtás | 90 |
A kukorica vegyszeres gyomirtása | 91 |
A burgonya vegyszeres gyomirtása | 92 |
A zöldségnövények vegyszeres gyomirtása | 93 |
Balesetelhárítás, óvó rendszabályok | 93 |
Általános előírások | 93 |
Raktározás | 94 |
Felhasználás | 94 |
Termesztéstechnika | 95 |
A kukorica | 95 |
Növénytani leírás | 96 |
Fajták és hibridek | 97 |
A hibrid kukoricák megjelölése az érési csoportok szerint | 99 |
Talaj és éghajlatigény | 113 |
Vetésforgó | 114 |
Trágyázás | 114 |
Talaj-előkészítés | 115 |
Vetés és tőszám | 115 |
Növényápolás | 117 |
Betakarítás | 118 |
Tárolás | 118 |
A termés összetétele | 119 |
Betegségek és kártevők | 119 |
A burgonya | 122 |
Növénytani leírás | 122 |
Fajták | 123 |
Talaj és éghajlatigény | 128 |
Vetésforgó | 128 |
Trágyázás | 128 |
Talaj-előkészítés | 130 |
A vetőgumó kiültetése | 130 |
Növényápolás | 131 |
Betakarítás | 132 |
Tárolás | 132 |
A korai burgonya termesztése előhajtatással | 133 |
Betegségek és kártevők | 134 |
A bab | 135 |
Növénytani leírás | 136 |
Fajták | 135 |
Talaj- és éghajlatigény | 139 |
Vetésforgó | 139 |
Trágyázás | 140 |
Talaj-előkészítés, vetés, növényápolás | 140 |
Betakarítás | 140 |
Betegségek és kártevők | 141 |
A takarmányrépa | 141 |
Fajták | 141 |
Talaj- és éghajlatigény | 142 |
Vetésforgó | 143 |
Trágyázás | 144 |
Talaj-előkészítés, vetés | 144 |
Növényápolás | 145 |
Betakarítás | 145 |
Betegségek és kártevők | 145 |
A napraforgó (Kanizsay J.) | 146 |
Fajták | 146 |
Talaj- és éghajlatigény | 148 |
Vetésforgó | 148 |
Trágyázás | 148 |
Talaj-előkészítés | 149 |
Vetés | 149 |
Növényápolás | 149 |
Betakarítás | 151 |
A napraforgómag tisztítása és magtári kezelése | 152 |
Betegségek és kártevők | 152 |
A mák | 152 |
Fajták | 153 |
Talaj- és éghajlatigény | 153 |
Trágyázás | 154 |
Talaj-előkészítés, vetés | 154 |
Növényápolás | 155 |
Betakarítás | 155 |
Betegségek és kártevők | 156 |
A takarmánytök | 156 |
Fajták | 157 |
Talaj- és éghajlatigény | 158 |
Vetésforgó | 158 |
Trágyázás | 158 |
Talaj-előkészítés | 158 |
Vetés | 158 |
Növényápolás | 158 |
Betakarítás, tárolás | 159 |
Betegségek és kártevők | 159 |
A sütőtök | 159 |
Fajták | 160 |
Talaj- és éghajlatigény | 160 |
Trágyázás | 161 |
Talaj-előkészítés, vetés | 161 |
Növényápolás | 162 |
Betakarítás | 162 |
A kender | 162 |
Fajták | 164 |
Talaj- és éghajlatigény | 165 |
Vetésforgó | 165 |
Trágyázás | 166 |
Talaj-előkészítés, vetés | 166 |
Növényápolás | 166 |
Betakarítás | 167 |
Betegségek és kártevők | 167 |
Szálastakarmány-növények | 168 |
A lucerna | 168 |
A vöröshere | 174 |
A kukoricacsalamádé és a silókukorica | 178 |
A silónapraforgó | 180 |
A takarmánycirok | 181 |
Egyéb takarmánynövények | 188 |
A bíborhere | 188 |
A fehérhere | 189 |
A lódihere | 190 |
Az alexandriai here | 191 |
A svéd- vagy korcshere | 191 |
A baltacim | 192 |
A nyúlszapuka | 193 |
A szarvaskerep | 194 |
A takarmánykáposzta | 195 |
A takarmány-kelkáposzta | 196 |
A bükkönyfélék | 197 |
Kertészeti növények | 201 |
Általános tudnivalók | 203 |
A paradicsom | 208 |
A paprika | 213 |
A vöröshagyma | 216 |
A téli sarjadékhagyma (Családi hagyma) | 216 |
A metélőhagyma (Schnittling) | 217 |
A fokhagyma | 217 |
Káposztafélék | 226 |
Gyökgumósok | 239 |
A gyeppázsit telepítése és ápolása | 239 |
Talaj-előkészítés | 240 |
A magágy elkészítése | 240 |
A fűvetőmag | 240 |
Vetés | 240 |
Ápolás | 240 |
Hasznos tudnivalók a háztájiban (Bory M.) | 242 |
Talajvizsgálat | 242 |
A vizsgálati eredmények felhasználása | 243 |
A műtrágyák és vetőmagvak beszerzési lehetőségei (Kanizsay J.) | 246 |
Műtrágyák | 246 |
Vetőmagvak | 246 |
Minőség - szabvány - ár - értékesítés - jövedelem | 252 |
Az áru minősége | 252 |
A minőségi osztályok jelentősége | 253 |
A szabványok, minőségi előírások törvényei | 254 |
A szabványelőírások ismeretének fontossága | 254 |
A szabványok beszerzésének lehetőségei | 254 |
Irodalom | 256 |