1.076.527

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borvizsgálati módszerek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 223 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-243-0
Megjegyzés: Ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A borkészítés egyre inkább kémiai tudománnyá válik, és ezzel lépést kell tartania az ellenőrzésnek is. Csak így lehet pontos képet kapnia borászati műveletekről gyártás közben.
A könyv a bortörvényben előírtakra épül. Ismerteti a szabványt, majd végrehajtását is. Megtudható belőle, hogy az egyes adalékokból mennyi tehető a borba, és miként mutathatók ki. Megismerhetők a borászati üzemek fontos mikrobiológiai mérési is. Az érzékszervi bírálat, a borhamisítás és a mérgező anyagok kimutatása külön fejezetben szerepel.

Tartalom

Fizikai és kémia vizsgálatok9
Mintavétel9
A cukortartalom mérése11
A must cukortartalmának meghatározása fizikai úton11
A cukortartalom mérésének kémiai módszerei18
Az alkoholtartalom meghatározása30
Meghatározás a forráspont mérése alapján30
Meghatározás a párlat sűrűségének mérése alapján34
Meghatározás a párlat fénytörésének mérése alapján41
Meghatározás a felületi feszültség mérése alapján41
Meghatározás kémiai úton44
A vonadékanyag- (extrakt-) tartalom meghatározása46
A hamutartalom meghatározása51
Hamulúgosság52
A savtartalom meghatározása53
A titrálható savtartalom meghatározása53
A különböző savak egyenkénti meghatározása56
Néhány fontosabb boralkotórész vizsgálata hagyományos analitikai módszerekkel72
Mérések a bor fizikai-kémiai állapotának meghatározására91
A bor zavarosságának mérése91
A vörösborok színerősségének (színintenzitásának) meghatározása92
A vörösborok színárnyalátának meghatározása93
A pH-érték mérése93
Az rH mérése95
Enzimes vizsgálatok99
A glükóz-fruktóz arány meghatározása99
Néhány szerves sav meghatározása102
A glicerintartalom meghatározása107
A CONTIFLO alkalmazása110
A CONTIFLO automatikus elemző111
A reduláló cukortartalom meghatározása113
A vastartalom meghatározása115
A borkősavtartalom meghatározása115
Lángfotometria118
Emissziós lángfotometria118
A nátriumtartalom meghatározása119
A káliumtartalom meghatározása121
Atomabszorpciós lángfotometria122
A réztartalom meghatározása124
A kalciumtartalom meghatározása125
Gázkromatográfiás vizsgálatok127
Lángionizációs detektor (FID)128
Elektronbefogási detektor (ECD)128
Gázkromatográfia a gyakorlatban129
Az aroma-hozzáadás kimutatása129
A cukortartalom meghatározása131
A metanol- (metil-alkohol-) tartalom meghatározása133
A glicerintartalom meghatározása133
A szorbinsavtartalom meghatározása134
Növényvédőszer-maradék (klórozott szénhidrogén) meghatározása136
Derítési vizsgálatok139
Derítőszerek140
Bentonit140
Vizahólyag142
Zselatin és cserzőanyag142
Tojásfehérje144
Sárgásvérlúgsó (kékderítés)144
A fenolos anyagok csökkentése derítéssel148
Kombinált derítés149
A palackállóság megállapítása149
Az állóképesség vizsgálata149
A szállítóképesség vizsgálata150
Üledékvizsgálat150
A borba került idegen anyagok vizsgálata156
A hamisítások vizsgálata156
A vörösborok idegen színanyagának kimutatása156
A direkt termő szőlők borainak kimutatása158
A cukrozás kimutatása158
Oxi-metil-furfurol (hidroxi-metil-furfurol) meghatározása160
Konzerválószerek vizsgálata162
Mérgező anyagok vizsgálata164
A metil-alkohol kimutatása169
A túlderítés kimutatása169
Borászati segédanyagok vizsgálata170
Cserzőanyag170
Zselatin170
Azbesztcellulóz170
Finomszesz171
Kovaföld172
Aktív szén172
Metaborkősav172
Kénessav-törzsoldat és kálium-piroszulfit (kálium-metabiszulfit)173
Kálium-szorbát173
Mikrobiológiai vizsgálatok174
A fénymikroszkóp és használata174
A mikroszkópos mérés176
A sejtszám meghatározásának módszerei177
Az erjedési aktivitás mérése177
Számolókamrás eljárás177
A tárgylemezmódszer178
Az élősejtszám meghatározása178
Mikrobiológiai ellenőzés a borászati üzemben182
Az üzemi higiénia ellenőrzése184
A palackozás ellenőrző vizsgálatai187
A biológiai stabilitás vizsgálata188
A tartósítószer kimutatása189
Tápanyagok, reagensek készítése és sterilezése190
Érzékszervi vizsgálatok193
Az érzékszervi vizsgálata feltételei és módjai194
A borbírálat személyi feltételei194
A borbírálat tárgyi feltételei195
A borok érzékszervi értékelése198
Borbírálati módszerek206
A bírálati módszer megválasztása213
Irodalom215
Tárgymutató219
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem