kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 223 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-232-243-0 |
Megjegyzés: | Ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva. |
Fizikai és kémia vizsgálatok | 9 |
Mintavétel | 9 |
A cukortartalom mérése | 11 |
A must cukortartalmának meghatározása fizikai úton | 11 |
A cukortartalom mérésének kémiai módszerei | 18 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 30 |
Meghatározás a forráspont mérése alapján | 30 |
Meghatározás a párlat sűrűségének mérése alapján | 34 |
Meghatározás a párlat fénytörésének mérése alapján | 41 |
Meghatározás a felületi feszültség mérése alapján | 41 |
Meghatározás kémiai úton | 44 |
A vonadékanyag- (extrakt-) tartalom meghatározása | 46 |
A hamutartalom meghatározása | 51 |
Hamulúgosság | 52 |
A savtartalom meghatározása | 53 |
A titrálható savtartalom meghatározása | 53 |
A különböző savak egyenkénti meghatározása | 56 |
Néhány fontosabb boralkotórész vizsgálata hagyományos analitikai módszerekkel | 72 |
Mérések a bor fizikai-kémiai állapotának meghatározására | 91 |
A bor zavarosságának mérése | 91 |
A vörösborok színerősségének (színintenzitásának) meghatározása | 92 |
A vörösborok színárnyalátának meghatározása | 93 |
A pH-érték mérése | 93 |
Az rH mérése | 95 |
Enzimes vizsgálatok | 99 |
A glükóz-fruktóz arány meghatározása | 99 |
Néhány szerves sav meghatározása | 102 |
A glicerintartalom meghatározása | 107 |
A CONTIFLO alkalmazása | 110 |
A CONTIFLO automatikus elemző | 111 |
A reduláló cukortartalom meghatározása | 113 |
A vastartalom meghatározása | 115 |
A borkősavtartalom meghatározása | 115 |
Lángfotometria | 118 |
Emissziós lángfotometria | 118 |
A nátriumtartalom meghatározása | 119 |
A káliumtartalom meghatározása | 121 |
Atomabszorpciós lángfotometria | 122 |
A réztartalom meghatározása | 124 |
A kalciumtartalom meghatározása | 125 |
Gázkromatográfiás vizsgálatok | 127 |
Lángionizációs detektor (FID) | 128 |
Elektronbefogási detektor (ECD) | 128 |
Gázkromatográfia a gyakorlatban | 129 |
Az aroma-hozzáadás kimutatása | 129 |
A cukortartalom meghatározása | 131 |
A metanol- (metil-alkohol-) tartalom meghatározása | 133 |
A glicerintartalom meghatározása | 133 |
A szorbinsavtartalom meghatározása | 134 |
Növényvédőszer-maradék (klórozott szénhidrogén) meghatározása | 136 |
Derítési vizsgálatok | 139 |
Derítőszerek | 140 |
Bentonit | 140 |
Vizahólyag | 142 |
Zselatin és cserzőanyag | 142 |
Tojásfehérje | 144 |
Sárgásvérlúgsó (kékderítés) | 144 |
A fenolos anyagok csökkentése derítéssel | 148 |
Kombinált derítés | 149 |
A palackállóság megállapítása | 149 |
Az állóképesség vizsgálata | 149 |
A szállítóképesség vizsgálata | 150 |
Üledékvizsgálat | 150 |
A borba került idegen anyagok vizsgálata | 156 |
A hamisítások vizsgálata | 156 |
A vörösborok idegen színanyagának kimutatása | 156 |
A direkt termő szőlők borainak kimutatása | 158 |
A cukrozás kimutatása | 158 |
Oxi-metil-furfurol (hidroxi-metil-furfurol) meghatározása | 160 |
Konzerválószerek vizsgálata | 162 |
Mérgező anyagok vizsgálata | 164 |
A metil-alkohol kimutatása | 169 |
A túlderítés kimutatása | 169 |
Borászati segédanyagok vizsgálata | 170 |
Cserzőanyag | 170 |
Zselatin | 170 |
Azbesztcellulóz | 170 |
Finomszesz | 171 |
Kovaföld | 172 |
Aktív szén | 172 |
Metaborkősav | 172 |
Kénessav-törzsoldat és kálium-piroszulfit (kálium-metabiszulfit) | 173 |
Kálium-szorbát | 173 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 174 |
A fénymikroszkóp és használata | 174 |
A mikroszkópos mérés | 176 |
A sejtszám meghatározásának módszerei | 177 |
Az erjedési aktivitás mérése | 177 |
Számolókamrás eljárás | 177 |
A tárgylemezmódszer | 178 |
Az élősejtszám meghatározása | 178 |
Mikrobiológiai ellenőzés a borászati üzemben | 182 |
Az üzemi higiénia ellenőrzése | 184 |
A palackozás ellenőrző vizsgálatai | 187 |
A biológiai stabilitás vizsgálata | 188 |
A tartósítószer kimutatása | 189 |
Tápanyagok, reagensek készítése és sterilezése | 190 |
Érzékszervi vizsgálatok | 193 |
Az érzékszervi vizsgálata feltételei és módjai | 194 |
A borbírálat személyi feltételei | 194 |
A borbírálat tárgyi feltételei | 195 |
A borok érzékszervi értékelése | 198 |
Borbírálati módszerek | 206 |
A bírálati módszer megválasztása | 213 |
Irodalom | 215 |
Tárgymutató | 219 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.