Előszó | 5 |
Szőlő és bor | |
A bor világa, a világ borai / Dr. Rohály Gábor, Ember Sándor | 11 |
A világ leghíresebb borai | 11 |
A világfajták | 15 |
A borárverések | 19 |
Bormúzeumok | 20 |
A borcímkékről | 20 |
Magyarország borai / Dr. Török Sándor és Dr. Urbán András | 27 |
A bortermelés története Magyarországon | 27 |
Borvidékeink | 31 |
Magyarország borai | 42 |
A magyar borok helye a világban | 43 |
A jövő magyar borai | 45 |
A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe a borok minőségének javításában | 47 |
A jövő magyar borainak eredetvédelme | 48 |
A bor a kémia tükrében / Dr. Hajós György | 49 |
A must borrá erjed | 49 |
A bor gazdag vegyülettár | 50 |
A cukor a mustban és a borban | 51 |
A borkő képződése | 52 |
Sav és tannin a borban | 52 |
A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés | 53 |
Másodlagos erjedések | 54 |
A bor fénye és színe | 55 |
A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei | 55 |
A boranalízis adatai | 56 |
Szőlőtermesztés / Ember Sándor | 57 |
A termőhelyi adottságok | 57 |
Szőlőfajták | 58 |
A szőlő betegségei | 60 |
Művelési módok | 61 |
Borkészítés / Ember Sándor | 66 |
A szüret | 66 |
A must | 70 |
A fehér szőlők feldolgozása | 71 |
A kék szőlők feldolgozása | 71 |
Az erjesztés | 73 |
A borok érlelése | 75 |
A palackozás | 78 |
A pezsgő / Dr. Törley Dezső | 83 |
A pezsgő története | 83 |
A pezsgő gyártása | 87 |
A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők | 90 |
Híres külföldi pezsgők | 90 |
A pezsgő tárolása és felszolgálása | 91 |
Mikor igyunk pezsgőt? | 92 |
A borkóstolás: tudomány és művészet / Dr. Rohály Gábor | 94 |
A borkóstolás | 94 |
A bor ízszerkezete | 96 |
A borvizsgálat technikája | 97 |
Fő ízirányok | 98 |
A borok ízvilága | 98 |
A borok élete / Ember Sándor, Dr. Hajós György és Dr. Rohály Gábor | 101 |
Újbor-óbor | 101 |
A borok fejlődése és öregedése | 103 |
A borok élete hordóban és palackban | 104 |
Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok | 108 |
A bor az asztalon / Dr. Rohály Gábor | 110 |
A kulturált borfogyasztás | 110 |
A sommelier | 110 |
A pohár hatása a borra | 111 |
Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan? | 112 |
A borok fogyasztási hőmérséklete | 113 |
Hogyan kínáljuk a bort? | 113 |
A bor és az étel | |
Borválasztás / Dr. Mészáros Gabriella | 119 |
Borhoz az ételt vagy ételhez a bort? A választás néhány vezérelve | 119 |
A megszokottól eltérő tanácsok | 120 |
Házi vinotéka | 121 |
Az étel és a bor harmóniája / Dr. Csizmadia László | 123 |
Az egyes ételféleségekhez illő italok | 125 |
Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai | 128 |
Ételreceptek borral | 130 |
Kalla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei | 139 |
A "Hét Borbírák" receptjei | 142 |
Sajt és bor / Dr. Mészáros Gabriella | 145 |
A Bor és a művészetek | |
Irodalmi válogatás / Dr. Németh Ferenc | 153 |
Tájak, borok, irodalom | 158 |
A bor a népdalokban | 167 |
"Borversek" | 168 |
Magyar bordalok / Keresztessy Péter | 174 |
A szőlő és a bor az érmészetben / Dr. Mészáros István | 182 |
A szőlő és a bor, mint bélyegmotívum / Dr. Csizmadia D. József | 187 |
A szőlő, a bor és a színek világa / Dr. Rohály Gábor | 192 |