1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bormarketing

A magyar borok marketingje

Szerző
Lektor

Kiadó: Alfadat-Press Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 262 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-8103-60-4
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az elmúlt évtizedben a magyar bor hírneve, piaci pozícionáltsága sajnálatos módon csökkent, a marketingszemlélet és marketingeszközök hiánya, a nem versenyképes minőség, valamint a nemzetközi piacon előretörő új konkurencia is egyre érezhetőbb lemaradást okoz a magyar szőlő és borágazatnak.
Néhány év, s a magyar bornak nemcsak a külpiacon, hanem saját hazájában is meg kell küzdenie a vásárlók kegyeiért.
Ez a könyv számos új hazai és külföldi elméleti és gyakorlati ismeretanyag átadásával, a különböző marketing eszközök stratégiai és operatív felhasználásának ismertetésével kívánja a magyar bor bel- és külpiaci marketing tevékenységének erősítését elősegíteni.

Tartalom

Bevezetés 9
1. A világ bortermelésének, borpiacának és borfogyasztásának
főbb tendenciái 10
1.1. Szőlőterület 10
1.2. Bortermelés, új irányvonalak a szőlő és bortermelésben 10
1.3. Nemzetközi borkereskedelem, a világ borpiaci tendenciái 11
1.4. Globalizáció a világ borpiacán 13
1.5. A világ borfogyasztása 14
2. Magyarország szőlő- és bortermelésének, borpiacának,
borfogyasztásának főbb tendenciái 17
2.1. Szőlőtermelés 17
2.2. Bortermelés 18
2.3. Borpiac 18
2.4. Borfogyasztás 19
3. A magyar borexport szempontjából jelentős piacok 21
3.1. Németország 21
3.2. Nagy-Britannia 21
4. Magyarország borvidékei és főbb jellemzői 23
4.1. A borvidék fogalma 23
4.2. Borvidékek, borfajták Magyarországon 24
5. A szőlő és bortermelés az EU agrárpolitikájában,
az EU borpiaci szabályozása 27
5.1. A szőlő- és bortermelés az EU Közös Agrárpolitikájában 27
5.2. Az EU borpiaci szabályozása 28
6. Leghíresebb európai borvidékek és főbb jellemzőik 34
6.1. Franciaország - 34
6.2. Németország 36
6.3. Ausztria 37
6.4. Svájc 37
6.5. Spanyolország 38
6.6. Portugália 38
7. A magyar borágazat környezetelemzése 40
7.1. A magyar borágazat környezetelemzése SWOT analízis
alapján 40
7.2. A magyar borágazat környezetelemzése STEEP analízis
alapján 42
7.3. A magyar borágazat környezetelemzése PORTÉR analízis
alapján 45
8. Bormarketing stratégiai eszközök 49
8.1. Termékpolitika 51
8.1.1. Minőség 51
8.1.2. A borok minősége-és eredetvédelme 55
8.1.3. A márka, a márkaépítés, márkavédelem 66
8.1.4. Csomagolás 70
8.1.4.1. A palack 72
8.1.4.2. A dugó és a kupak 74
8.1.4.3. A címke és a nyakszalag 76
8.1.4.4. A díszdoboz 79
8.2. Árpolitika 79
8.3. Disztribúciós politika 82
8.4. Kommunikációs politika 86
8.4.1. Reklámtevékenység 86
8.4.2. Kiállítások és vásárok, fesztiválok, borversenyek,
kitüntető címek 96
8.4.3. Borárverések 104
8.4.4. Értékesítés támogatás, vásárlásösztönzés 105
8.4.5. Személyes eladás 106
8.4.6. Direktmarketing 107
8.4.7. PR-Public Relations 110
9. A borkultúra 111
9.1. A borkultúra fogalma, tartalma 111
9.2. A borkultúra kapcsolódó területei 113
9.3. A borfogyasztás kultúrája 113
9.4. A bor és a gasztronómia 114
9.5. Bormúzeumok 116
10. Borturizmus, borút 117
10.1. A bor, mint speciális termék hatása a turizmusra 117
10.2. A borturizmus nemzetközi vonatkozásai 120
10.3. A borút, mint speciális turisztikai termék 121
10.4. A borturizmus és a borút 122
10.5. A borutak kialakítása, borút egyesületek 125
10.6. Borturizmusra épülő főbb marketing-stratégiai eszközök 128
11. A közösségi marketing sajátosságai és alkalmazásának
lehetőségei a borágazatban 129
11.1. A közösségi marketing fogalma, célja, eszköze 129
11.2. A közösségi marketing szervezet tevékenysége 132
12. Nemzeti borstratégia, nemzeti bormarketing stratégia 135
12.1. A Nemzeti Borstratégia és a Nemzeti Bormarketing
Stratégia alapelvei, tézisei 135
13. Borfogyasztási szokások 141
13.1. Európa 141
13.2. Nagy-Britannia 141
13.3. Németország 149
13.4. Magyarország 154
14. Az oktatás és a kutatás a bormarketingben 162
14.1. Oktatás 162
14.2. Kutatás 163
Irodalomjegyzék 164
Függelék
1-20. táblázat és 1-8. ábra adatok Magyarországról, az EU-ról,
a világtermelésről, fogyasztásról, exportról, importról 167-183
Mellékletek
1. sz. melléklet
Amire a magyar exportőröknek figyelniük kell! 184
2. sz. melléklet
Önelemzés-kérdőívek szisztematikus felhasználása 190
3. sz. melléklet
A stratégiák meghatározása 197
4. sz. melléklet
Az exportkapcsolatok kiépítése - lépésről lépésre 201
5. sz. melléklet
Adatbankok és információs források 206
6. sz. melléklet
Piaci információk forrásai 208
7. sz. melléklet
Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozók vállalkozásformáinak definiálása 210
8. sz. melléklet
Levél-és faxminta bemutatkozó kapcsolatfelvételhez 212
9. sz. melléklet
A Tokaji Kereskedőház marketingstratégiája a román borpiac
meghódítására 216
10. sz. melléklet
2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről
és a borgazdálkodásról 223
11. sz. melléklet
97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borok eredetvédelmi
szabályairól 228
13. sz. melléklet
98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borászati termékek jelöléséről 238
14. sz. melléklet
94/2004. (VI. 03.) FVM rendelet a szőlő és bor
származási bizonyítványok kiadásának rendjéről 242
15. sz. melléklet
10/2006. (II. 3.) FVM rendelet a Duna Borvidéki Régió
szabályzatáról 246
16. sz. melléklet
A magyar hegyközségi rendszer 249
17. sz. melléklet
Országos Borminősítő Intézet 251
18. sz. melléklet
A magyar szőlő- és borágazat internetes kapcsolatai 255
19. sz. melléklet
Borcímkék 257
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem