1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borkultúra kettős tükörben (aláírt példány)

"Amit a borról tudni illik" "Ragyogjon a bordal!"

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: Hungarovox Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 301 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-615-5562-58-7
Megjegyzés: Rácz László és Cs. Varga István szerzők által aláírt példány. Színes fényképekkel és ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A borkultúra az emberiség történetének fontos része; megismertetésének elsődleges célja a szőlőről, a borról és annak készítéséről szóló, az általános műveltséghez kapcsolódó tudás átadása. Életünkben a borkultúra jellem-, tudat- és viselkedésformáló szereppel bír. Több mint húsz éve vállaljuk ezeket az oktatási és nevelési feladatokat a kultúra- és nemzetépítő püspökről, Eszterházy Károlyról elnevezett intézményünkben - az Egri Korona Borházzal együttműködve. (Rácz László)
A bor és az irodalom témaköréről szóló sajátos kis antológia, versidézet- és "borvirág-gyűjtemény" jött létre. Ennek ismeretében a nemzet pozitív érzelmeitől a szakralitásig, fájdalmaitól az önazonosság kérdéséig, a múlthoz fűződő, feldolgozatlan érzelmekig, problémákig ívelhet a bordalok értelmezése. Hiszem, hogy ez az írásom nemcsak a borról szól, hanem a borivó emberről, a "Jó kedvvel, bőséggel" öröméről - a nemzethez tartozás identitásáról -, rólunk, mai magyarokról is. (Cs. Varga István)

Tartalom

Ajánlás (Prof. Kállay Miklós) 7
Rácz László
"Amit a borról tudni illik"
Előszó 11
A szőlőtermesztés és a borkészítés kultúránk része 13
Mit kell tudnunk a szőlőtermesztésről a borkészítés kapcsán? 14
A szőlő és a szőlőtermesztés 14
Szőlőtermesztés Európában 18
Szőlőtermesztés a Kárpát-medencében 22
Borvidékeink - Borrégiók 26
Balatoni borrégió 28
Észak-dunántúli borrégió 30
Pannon borrégió 34
Soproni borrégió 36
Duna borrégió 39
Egri borrégió 41
Tokaji borrégió 44
A borkészítés "tudománya" 49
A szőlő érése 51
A szüretelés módjai 54
A must és a bor kémiai összetevői, a borkészítés körülményei 56
A bor alkoholtartalmáról 58
A bor savtartalmáról 60
A borban lévő illósavakról 62
A must és a bor cukortartalmáról 62
Mit tudunk a borban lévő cukrokról? 63
A polifenolok fontossága 64
Hogyan alakul ki a bor ízvilága? 67
A bor aromaanyagairól 67
A bor színe 68
Miért házasítjuk a kész borokat? 70
A bor aromaanyagairól 70
Ásványi anyagok a borban 72
Vitaminok a borban 72
A bor organoleptikus bírálata 73
Az érzékszervi minősítést kiegészítő fizikai-kémiai módszerek 73
Kiegészítő vizsgálatok 73
Az íz és a zamat egyensúlya a borokban: A harmónia 74
A borkészítés technológiája
Szőlőfeldolgozás 77
Cefrekezelés 77
Préselés 78
Mustkezelés 78
Erjesztés 79
A törkölykalap bemerítése 81
Borkezelések 82
Tudjuk-e, hogy a bor összetett - valódi és kolloid - oldat? 83
Borfejtés 84
Derítés 85
Szűrés 86
Az Egri Bikavér készítéséről 87
Miért pimpósodik (hernyósodik) meg a bor? 87
A must és a bor mikroorganizmusai 88
Miért drágák a borok? 91
Mi a különbség a borhibák és a borbetegségek között? 94
Borvizsgálati módszerek
Mit (mire) vizsgálnak a borlaboratóriumban? 99
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása 100
A szabad kénessav meghatározása 100
A kötött kénessav meghatározása 101
A kén-dioxid-tartalom meghatározása 101
Borok, borpárlatok szabad kénessav-tartalmának meghatározása 102
Borok cukortartalmának meghatározása Rebelein-módszerrel 102
A redukáló cukortartalom meghatározása 103
Extrakttartalom és a cukormentes extrakttartalom meghatározása 104
Alkoholtartalom meghatározása 104
A bor "finom alkotóinak" meghatározása - Kromatográfia 104
Fontos-e az érzékszervi vizsgálat a borász és a fogyasztó számára? 105
Hogyan történik a borversenyen a borok bírálata? 105
Alkoholfogyasztás - Alkoholos ital és az emberi szervezet 107
Borkultúránk - helyi értékmodul
Mi történt a borkultúra terén 6-8 ezer év alatt? 111
Borkultúra-oktatásunk 113
1. félév: Szőlészet, borászat - a bor kémiája 113
2. félév: A borkultúra fejezetei 116
Mit hallhattunk az Eszterházy Borkultúrás előadásokon a dionüszoszi italról, a borról Hamvas Béla gondolatai kapcsán? 119
Magyar örökség - világörökség. A Tokaji borvidék. A "Tokaji" 126
"Eszterházy Tanóra" 128
Az Egri Korona Borház tanösvényének tablói 130
Bor és gasztronómia
Ételek és borkóstolás 137
Sajtokról és gombákról 142
Bor és gomba - receptek 144
Cs. Varga István
"Ragyogjon a bordal!"
Előszó 153
Bormítosz és bormisztérium 155
"Ha szíhatok borocskát..." 157
"Nunc est bibendum! - Most inni kell!" 160
"...talpig férfi lesz az ember tőle..." 163
"Neked hát Tokajit eresztek" 166
Vérszerződés boroskupával 168
"Királyok bora és a borok királya" 171
A tokaji aszú: "egy magyar óbor életre keltett..." 173
"Magyar lengyel két jó barát..." 178
Márai, Eger és az egri bor 181
"S lelke Dobónak forr lángboraidban, Eger" 185
"Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből!" 190
"Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz" 193
Jókai és a bor: "cseppfolyóvá lett déli napsugár" 196
"Tokaj szőlővesszein..." 198
Vörösmarty: a "Rossz bor" és a "Jó bor" 201
"Szűd teljék meg az öröm borával..." 203
Petőfi: "...a bor s dal mellett vigad a világ" 207
"Töltögetve poharamba Egri bércek jó borát..." 210
Arany: "Az Istenért! Megárt" 213
Gárdonyi savóskúti szőlője és tanyája 215
"A szépasszony mög a bor..." 219
"Aki iszik, azt az Isten szereti..." - A bor titka és az Egri csillagok 222
Folia selecta
"Legyen ma társunk Bacchus úr / S a rózsásfürtü Ámor!" 225
"A szekszárdi bikavér orvosságnál többet ér..." 230
Badacsonyi kéknyelű 234
Somlói borvidék 236
Soproni kékfrankos 240
Florilegium
Kulturális régiók és a borvidékek 243
Szekfű Gyula: A magyar bortermelő lelki alkata 247
Hamvas Béla: A bor filozófiája 249
Szent János-áldás, koccintás 257
Miskakancsók, palackok 267
Adomák, anekdoták a borról és a borfogyasztásról 269
"Sokféle részögösökről..." 279
"Mit ér bor- és véráldomás? / Mit ér az ember, ha magyar?" 281
John Pagettől Alex Liddellig 284
Haraszthy Ágoston és Gál Tibor emlékezete 286
Epilógus 290
Irodalom 291
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem