1.045.442

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borkészítés barrik eljárással

Alapok - lehetőségek - variációk

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 79 oldal
Sorozatcím: Borász Akadémia
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-286-224-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ausztriában és Németországban az emberek ősidők óta megszokták, hogy fajtatiszta bort fogyasztanak. A fogyasztó elvárja, hogy a megvásárolt bor a fajtára jellemző illat- és ízanyagokkal... Tovább

Előszó

Ausztriában és Németországban az emberek ősidők óta megszokták, hogy fajtatiszta bort fogyasztanak. A fogyasztó elvárja, hogy a megvásárolt bor a fajtára jellemző illat- és ízanyagokkal rendelkezzen. Ha ehhez a karakterhez többé-kevésbé egyértelmű fa jelleg is járul, az pozitív esetben az összhatást harmonikusan kiegészíti - de az már egy másfajta bor lesz. Azt tehát a borásznak saját magának kell eldöntenie, hogy egy tipikus fajtakarakterrel rendelkező, klasszikusan kezelt bort akar-e készíteni, vagy a termést „barrikolni" kívánja.
Minden borkészítési eljárásnak vannak szerelmesei, előfeltétel azonban, hogy a kiindulási alapanyag ahhoz megfelelő legyen. Barrik hordós érleléssel a meglévő bort lehet javítani, hogy az összetettebb, testesebb legyen, hogy erőteljesebb kifejezőerőt érjen el, de ez az eljárás a bor minőségbeli hiányosságait nem pótolhatja. A „barrikolás" tehát nem egy önmagáért való illat- és ízváltozást jelent.
A tengerentúlon a borban a faaroma megszokott jelenség, akármilyen módszerrel érik is el. Manapság ellentétes irányzatokat is megállapíthatunk. Az „unwooded" vagy „unoaked", tehát „famentes íz" felirat, mint különlegesség szerepel a palackok címkéjén. Ekkor a gyümölcsaroma áll előtérben, mely ősidők óta a mi erősségünk.
A barrik hordós borkezelésben ma hihetetlen sokrétűséget értek el. Abban, hogy melyik fa melyik borfajtához, melyik kiégetési fokozat melyik érlelési időtartamhoz, milyen származású fa melyik borvidékhez illik, nincs egységesen kialakult vélemény. Vissza

Tartalom

Előszó 7
A tölgyfa kémiai összetétele 9
Fafajták és termőhelyek 11
Hordókészítés és a fa előkészítése 14
A fa előkészítése 14
A fa szárítása 15
A dongák kiégetése 17
A tárolás alatt lejátszódó folyamatok 24
Kioldódási folyamatok 24
Az oxigén szerepe 26
A tanninok szerepe 27
Munkálatok a barrik hordóval 29
A hordó előzetes kezelése 29
A hordók elhelyezése 30
A hordó beállítása és zárása 36
A hordó alkalmazásának időtartama
és gyakorisága 37
Borkezelési műveletek és a hordó tisztítása 42
A bor fejtése 42
A hordók feltöltése (töltögetés) 42
A hordók tisztítása 45
A hordók további hasznosítása 46
Lehetőségek: tölgyfaforgács és társai 47
Használaton kívüli hordók kezelése 53
A bor kezelése és érlelése barrik hordóban 55
Milyen must, illetve bor alkalmas barrik érlelésre? 55
A fehérbor kezelése, érlelése 57
Erjesztés nagy tartályokban 58
Erjesztés barrik hordóban 59
A vörösbor kezelése és érlelése 62
A biológiai almasavbomlás 67
Az érlelés időtartama, bortisztítás és palackozás 76
Az érlelés időtartama 76
A bor derítése 78
Palackozás 79
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem