1.066.456

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés és Takarmányozás 2007/5.

(Hungarian Journal of) Animal Production/Fenntartható állattenyésztés - lehetséges stratégiák - (Sustainable animal production - acceptable issues)/56. évfolyam 5. szám

Szerző
Herceghalom
Kiadó: Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet
Kiadás helye: Herceghalom
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím: Állattenyésztés és Takarmányozás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Angol nyelvű tartalomjegyzékkel, összefoglalóval és útmutatóval. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az MTA Állatnemesítési- Állattenyésztési és Takarmányozási Bizottsága, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, az évben már kilencedszer hívja össze az állattenyésztést szerető, azért tenni,... Tovább

Előszó

Az MTA Állatnemesítési- Állattenyésztési és Takarmányozási Bizottsága, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, az évben már kilencedszer hívja össze az állattenyésztést szerető, azért tenni, különböző örömeit és problémáit megismerni akaró hazai, a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben és a szakirányításban dolgozó szakembereket. A konferenciákon egy-egy, a megrendezés idején különösen aktuális téma került terítékre, és az egy-egy, a megrendezés idején különösen aktuális téma került terítékre, és az elhangzott előadások (kibővített terjedelemben) az Állattenyésztés és Takarmányozásban megjelentek. Így történik ez 2007-ben is. Aktuális témánk a fenntartható állattenyésztés (állatitermék-előállítás) és az ehhez szükséges stratégiák, lehetőségek megtárgyalása.
Sok szó esik napjainkban a fenntartható/folytatható mezőgazdasági termelésről (ezen belül természetesen az állattenyésztésről), de viszonylag kevés konkrétum hangzik el, és még kevesebb arról a hihetetlenül széles összefüggés sorozatról, ami ezt a folyamatot, ezt az eljárást befolyásolja. Mert ebben az esetben nem arról van szó, hogy húst, tejt, tojást kell előállítanunk, hanem arról, hogy mindezt miképen tehetjük meg egyidejűleg a leggazdaságosabban, leginkább ember- és állatbarátian, a környezet maximális kíméletével, az élelmiszerbiztonsági előírások betartásával, a táplálkozástudomány véleménye szerinti lehető legjobb minőségű élelmiszerek előállítása érdekében. Az előbbieken kívül figyelemmel kell lennünk globalizálódó világunkra, az ott zajló legkülönbözőbb történésekre, (világ)kereskedelmi folyamatokra, (politikai indíttatású?) szabályozásokra/rendeletekre, szituációkra (pl. észak-dél, nyugat-kelet ellentétek), melyek akár a termelés, akár a fogyasztás oldalán bekövetkezhetnek.
Jelenlegi konferenciánk megkísérli körüljárni mindezeket a területeket, és széleskörű információkkal lehetőleg megválaszolni a leggyakorabban felmerülő kérdéseket. A rendezők és az előadók jól tudják, hogy teljes áttekintést adni lehetetlen. Éppen ezért azt remélik, hogy az előadások (és a nyomtatásban megjelent anyagok) nyomán megindulhat egy megújult szemléletű gondolkodás, egy permanens vélemény csere erről a rendkívül fontos, az utánunk jövő generációk életét majdan alapvetően meghatározó termelési formáról. Remélik, hogy a hasznos információk, elemzések, előrejelzések, a szakkörökön kívül, a tárgyban illetékes szakigazgatáshoz (sőt az érdeklődő politikushoz) is eljutnak és elősegítik a jövőt meghatározó intézkedések meghozatalát. Szeretnék, ha az előadások hozzájárulnának a folytatható állatitermék-előállítás hazai és világhelyzetének, valamint tudományosan alátámasztott fontosságának jobb megértéséhez és kommunikációjához. Vissza

Tartalom

Horn P.: Intenzív és extenzív állattenyésztés a fenntartható mezőgazdaságban 389
Bodó I. - Szalay I.: Génbázisok megőrzése a fenntartható állattenyésztésben 403
Buday-Sántha A.: Ökológiai állattenyésztés 415
Ms. Fébel H. - Gundel J.: A takarmányozás és a környezetvédelem kapcsolata 427
Pazsiczky I.: Trágyatárolás, -kezelés és hasznosítás 457
Borka Gy.: Az állati termék előállítás hatása az atmoszférára: a nitrogén- és üvegházgázemissziók jelentősége és csökkentési lehetőségei 469
Nábrádi A.: A fenntartható állattenyésztés néhány ökonómiai kérdése 489
Szemle:
Bodó Imre professzor 75 éves 414
Könyvismertetés:
Geers Rony: Tanulmányok az állati jólét, a környezet és élelmiszerminőség kölcsönhatások témaköréből 426
Liebig Justus: Szerveskémia alkalmazása az élettanban és a kórtanban 518
Az Európai Állattenyésztők Szövetségének 59. tudományos ülésszaka 515
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem