Előszó | 3 |
Bevezetés | 5 |
Az állati nyersbőr | 6 |
Az állati bőr anatómiája | 6 |
Bőrbeosztás (Topográfia) | 11 |
A nyersbőr vegyi tulajdonságai | 12 |
A felhám | 15 |
A kórium | 16 |
A nyersbőrök konzerválása, tartósítása | 19 |
Az egyes nyersbőr fajták ismertetése | 25 |
Marhabőr (Kipbőrök 33. Bivalybőr 35) | 27 |
Lóbőr | 35 |
Juhbőr | 36 |
Kecskebőr | 38 |
Disznóbőr | 39 |
Egyéb nyersbőrök | 40 |
A nyersbőr hibái | 40 |
Az élő állaton keletkezett hibák | 40 |
A lenyúzás alkalmával keletkezett hibák | 43 |
A konzerválás hibái | 44 |
Magyarországi nyersbőrellátása | 46 |
A nyersbőr előkészítése a cserzésre (A vizes műhely műveletei) | 52 |
A víz | 53 |
Áztatás | 57 |
Szőrtelenítés | 61 |
Szőrlazítás vagy meszezés | 62 |
Koppasztás | 72 |
Húsolás. A pőre. Hasítás | 74 |
Mésztelenítés. Pácolás | 78 |
Cserzés | 83 |
A pőre átalakítása kész bőrré (általános) | 83 |
A növényi cserzés vagy cserzővargaság | 84 |
Növényi cserzőanyagok | 84 |
Ásványi cserzés | 153 |
Irhásság | 176 |
Aldehides és kinonos cserzés | 181 |
Vegyes (kombinált) cserzési eljárások | 183 |
A cserzett bőrök kikészítése és csinozása | 187 |
Vegyi csinozó műveletek | 187 |
Halványítás | 187 |
Zsirozás (A szirozás kivitele) | 189 |
A bőr színezése. Színező anyagok. A színezés kivitele. Különböző bőrfajták színezése | 195 |
Fedőfestékes festés | 207 |
Csinozás (appretálás) | 216 |
Lakkbőr | 218 |
Telítés (impregnálás) | 219 |
Mechanikai kikészítő műveletek | 222 |
A bőrök kimosása és szárítása | 222 |
Kitaszítás, kisímítás, kinyújtás | 225 |
Faragás, hántolás | 226 |
Bőrpuhítás | 227 |
A bőrök tömítése | 229 |
A barkás oldal kikészítése | 230 |
Szőrmés bőrök cserzése és színezése | 232 |
Cserzés és kikészítés | 232 |
Szőrme-nemesítés | 234 |
A készbőr | 237 |
Az egyes készbőrfajták rövid ismertetése | 237 |
Talpbőr | 238 |
Növényi cserzésű felsőbőr | 240 |
Krómos cserzésű felsőbőr | 241 |
Vízálló krómos cserzésű felsőbőr (Waterproof) | 242 |
Ruhabőr | 243 |
Szíjbőrök | 243 |
Gépszíjbőrök | 244 |
Vachetta bőr | 245 |
Bőröndös bőrök | 245 |
Finom bőrök | 245 |
Bélésbőrök | 246 |
Hasításbőrök | 246 |
Varró- (kötő) szíjbőrök | 246 |
Verőszíjbőr | 246 |
Nyersbőr | 246 |
A készbőr hibái | 247 |
A bőr vizsgálata | 249 |
Az alkalmasság megállapítás | 251 |
A tartósság, raktározóképesség vizsgálata | 256 |
Egyéb vizsgálatok | 263 |
Bőranyagok árszámvitele | 265 |
A magyar bőripar termelési értékei | 274 |
Függelék | 276 |
Pótlás | 276 |
A pH érték | 278 |
LVII. táblázat - LXXX. táblázat: | 278 |
Savak és bázisok pH értéke | 280 |
Ványoló és cserzőhordók űrtartalma | 280 |
Motollák (kelepcék) űrtartalma | 281 |
Fontosabb elemek atomsúlya | 281 |
Használtabb vegyianyagok molekula súlya | 282 |
Egyes anyagokból 100 lit. vízben oldódó mennyiség | 283 |
Beaumé-, Barkometerfolk és fajsúly összehasonlítás, víznél nehezett folyadékok részére | 284 |
U. a víznél könnyebb folyadékok részére | 284 |
Kénsav oldatok sűrűsége | 285 |
Sósav oldatok sűrűsége | 286 |
Hangyasav oldatok sűrűsége | 286 |
Exetsav oldatok sűrűsége | 287 |
Tejsav oldatok sűrűsége | 287 |
Mész-oldatok sűrűsége | 288 |
Kénnátrium oldatok sűrűsége | 288 |
Ammoniák oldatainak sűrűsége | 289 |
Konyhasó oldaok sűrűsége | 289 |
Krómtimsó (hidegen oldott) oldatok sűrűsége | 290 |
Krómtimsó (melegen oldott) oldatok sűrűsége | 290 |
Nátrium bikromát oldatok sűrűsége | 291 |
Formaldehid oldatok sűrűsége | 291 |
Degrá szabványok | 292 |
Bőrök zsírozásához szükséges zsíradék | 292 |
Az Ursol színezetek áttekintése | 293 |
Szakirodalom | 295 |
Név- és tárgymutató | 298 |