kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 525 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 103 fekete-fehér ábrával. 1100 példányban jelent meg. |
Előszó | 7 |
A szőlőbogyó fejlődése közben végbemenő kémiai változások | 9 |
A szőlőbogyó növekedése | 9 |
A szőlőbogyó érése | 9 |
A rothadás | 12 |
A szőlőfürt részeinek kémiai és mechanikai összetétele | 15 |
A kocsány | 16 |
A szőlőbogyó | 16 |
A szőlőhéj | 16 |
A bogyóhús | 17 |
A szőlőmag | 18 |
A törköly | 19 |
A szüret | 20 |
A szüreti terv | 20 |
Szüreti előkészületek | 20 |
a szüret ideje | 21 |
A termés szedése | 26 |
A válogatás | 27 |
A termés behordása | 28 |
A borgazdasági üzemek feladata és létesítése | 30 |
A borgazdasági üzemek feladata | 30 |
A borgazdasági üzemek létesítésének szempontjai | 30 |
A helykijelölés szempontjai | 30 |
Az üzemméretezés szempontjai | 32 |
Borgazdasági épületek és helyiségek | 34 |
A szőlőfeldolgozó (sajtóház) | 34 |
A szőlőfeldolgozóval kapcsolatos építmények | 35 |
A szőlőfeldolgozó berendezése | 38 |
Az erjesztő | 40 |
Az erjesztő berendezése | 44 |
A pince | 46 |
A pincék csoportosítása | 46 |
Általános követelmények | 47 |
A pince méretezése | 50 |
A pince belső (alaprajzi) elrendezése | 53 |
A pince kivitelezése | 53 |
A palackozó | 64 |
Borgazdasági melléküzemrészek | 67 |
Az üzemelrendezés főbb szempontjai | 70 |
Boroshordók, bortartályok | 72 |
Fahordók, fakádak | 72 |
Fahordók | 72 |
Falemezhordók | 91 |
Fakádak | 92 |
Egyéb anyagokból készült bortartályok és edények | 92 |
Cementhordók | 92 |
Cementkádak | 94 |
Fémhordók | 95 |
Anyag- és üvegedények | 97 |
A termés feldolgozása. Feldolgozógépek | 98 |
A szőlő zúzása. Zúzógépek | 98 |
A szőlő bogyózása. Bogyózógépek | 100 |
A mustelválasztás. Mustelválasztó berendezések | 103 |
A sajtolás. Sajtók | 105 |
A szőlőfeldolgozás egyéb gépei és eszközei | 123 |
Nagyüzemi szőlőfeldolgozás | 125 |
A szőlőfeldolgozás nyeredékarányai | 129 |
A must és a bor közös alkotórészei | 132 |
Víz | 132 |
Szénhidrátok | 132 |
Mustfokolás | 138 |
Cukormeghatározások | 144 |
Savak | 147 |
A savtartalom meghatározása | 155 |
Nitrogénvegyületek | 158 |
A nitrát- és nitrittartalom meghatározása | 159 |
Cserzőanyagok | 161 |
Flobafének | 161 |
Festékanyagok | 161 |
Viaszok, zsírok | 165 |
Enzimek | 166 |
Vitaminok | 167 |
Illatanyagok | 168 |
Ásványos anyagok | 169 |
Hamumeghatározás | 171 |
Egyéb alkotórészek | 172 |
A must és a bor extraktja | 172 |
Extraktmeghatározás | 174 |
A különféle mustok kémiai összetételének összehasonlítása | 178 |
A must és a bor mikroorganizmusai | 179 |
Baktériumok | 179 |
Ecetbaktériumok | 182 |
Tejsavbaktériumok | 185 |
Penészgombák | 187 |
Phycomycetes osztálybeli penészgombák | 189 |
Ascomycetes osztálybeli penészgombák | 192 |
Fungi imperfecti osztálybeli penészgombák | 195 |
Élesztőgombák | 197 |
Az élesztő tápanyagai | 201 |
Az élesztő összetétele | 204 |
Az élesztő enzimjei | 207 |
A szőlőbogyón található élesztőfajok leírása | 212 |
Az alkoholos erjedés | 221 |
Erjedési elméletek | 221 |
Az alkoholos erjedés kemizmusa | 224 |
A must eresztése | 227 |
Fizikai tényezők | 229 |
Kémiai tényezők | 231 |
Biológiai tényezők | 237 |
Az erjedés irányítása | 239 |
Különleges mustok erjesztése. Pezsgőerjesztés | 255 |
Különleges erjesztési módok | 266 |
Vörös- és sillerborok készítése | 270 |
Az alkoholos erjedés termékei (a bor sajátos alkotórészei) | 277 |
Etilakohol | 277 |
Az etilalkohol meghatározása | 278 |
Metilalkohol | 283 |
Glicerin | 284 |
2,3-butilénglikol | 285 |
Magasabb rendű egyértékű alkoholok | 285 |
Mannit | 286 |
Borostyánkősav | 287 |
Illó savak | 288 |
Az illósavtartalom meghatározása | 290 |
Észterek, acetátok | 291 |
Acetaldehid | 294 |
Illatanyagok | 295 |
Széndioxid | 295 |
A bor fejlődése folyamán végbemenő változások | 297 |
Az erjedés alatt képződő hő | 297 |
Fajsúlycsökkenés | 297 |
A fajsúly meghatározása | 298 |
Térfogatváltozás | 301 |
Természetes és biológiai savcsökkenés | 302 |
Az élesztő önerjesztési és önemésztési folyamata | 304 |
Oxidációs és redukciós folyamatok | 305 |
A redox potenciál | 305 |
A levegő oxigénjének hatása | 307 |
A bor illatanyagainak alakulási feltételei | 311 |
A bor törése | 313 |
A párolgás | 315 |
Üledékek, kiválások, oldódások | 316 |
A bor kezelése és fejlődésének elősegítése | 318 |
A bor kezeléséről és fejlődéséről általában | 318 |
Borgazdasági tisztaság | 319 |
A bor egyszerű kezelése | 320 |
A töltögetés | 320 |
A fejtés | 323 |
A kénezés | 337 |
Iskolázó pinceműveletek | 346 |
A must és a bor kolloidjai | 346 |
A derítés | 357 |
A szűrés | 372 |
A szeparálás | 393 |
Hideg és meleg kezelés | 397 |
A bor különleges kezelése | 405 |
Javító pinceműveletek | 407 |
A házasítás | 407 |
A savtartalom csökkentése és növelése | 410 |
Javítás borpárlattal | 412 |
Típusbor és csemegebor készítése sűrített musttal | 415 |
A bor szín- és ízhibáinak javítása | 421 |
A borok palackozása. Palackborok | 425 |
Édes borok, csemegeborok, desszertborok | 441 |
Természetes csemegeborok | 442 |
Aszúk és aszúhoz hasonló borok | 443 |
Készített csemegeborok | 446 |
Külföldi csemegebor-különlegességek | 451 |
A bor betegségei és hibái | 453 |
Borbetegségek | 454 |
Virágosodás | 454 |
Ecetesedés | 455 |
Tejsavas erjedés erjesztés közben, vagy mannitos erjedés | 457 |
Egéríz | 458 |
Borkősav- és glicerinerjedés | 459 |
Glicerinerjedés vagy keseredés | 460 |
Nyúlósodás | 461 |
Kénhidrogénszag | 462 |
Barnatörés | 463 |
Borhibák | 465 |
Íz- és szaghibák | 465 |
Feketetörés | 468 |
Fehértörés | 469 |
Rezestörés | 470 |
Zavarodását okozó kiválások | 471 |
A bor osztályozása, bírálata. Érzékszervei vizsgálat | 472 |
Az érzékszervek szerepe | 473 |
Az érzékszervi vizsgálatok alapkellékei | 475 |
A borok osztályozása, csoportosítása | 477 |
Részletes borbírálat | 478 |
Az érzékszervi vizsgálat kiértékelése | 483 |
A must és a bor szállítása | 487 |
Hordós must és bor szállítása | 489 |
A palackborok szállítása | 490 |
A melléktermékek hasznosítása | 492 |
Sűrített must | 492 |
Fagyasztott bor | 492 |
Borpárlat | 493 |
A törköly hasznosítása | 494 |
A seprő hasznosítása | 496 |
Függelék | 497 |
Irodalom | 497 |
Magyar borászati irodalom | 497 |
Külföldi borászati irodalom | 498 |
Borászati vonatkozású magyar folyóiratok | 502 |
Borászati vonatkozású külföldi folyóiratok | 502 |
Névmutató | 505 |
Tárgymutató | 508 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.