1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borgazdaságtan

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 326 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szőlőtermeléssel rendszerint azért foglalkozunk, hogy a szőlőből bort nyerjünk. A szőlőgazdaság termelési folyamata a szőlő megművelésével és a termés begyűjtésével még nem ér véget. A mustból bort... Tovább

Előszó

Szőlőtermeléssel rendszerint azért foglalkozunk, hogy a szőlőből bort nyerjünk. A szőlőgazdaság termelési folyamata a szőlő megművelésével és a termés begyűjtésével még nem ér véget. A mustból bort készítünk, a szőlőgazdaság egyéb értékes melléktermékei pedig az ipar számára alap-, illetve nyersanyagot szolgáltatnak. A szőlő és a bor, valamint a melléktermékek ezek szerint egymástól nem választhatók el. A szőlőtermelőnek a bor előállításának, kezelésének és a melléktermékek hasznosításának kérdéseivel is tisztában kell lennie. Viszont nem lehet valaki jó borász (oenológus), ha a szőlőtermelés technikáját nem ismeri. A szőlőtermelés technikájával a szőlőművelés-, a borgazdasági ismeretekkel pedig a borgazdaságtan foglalkozik.
A borgazdaság tulajdonképpen az őstermelő szőlőgazdaságot az iparral, pontosabban az élelmiszeriparral köti össze. Nem annyira termékek (javak) előállításával, hanem inkább azok átalakításával foglalkozik s így a két termelési ág egymással szoros összefüggésben van. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Borgazdasági üzemek felszerelése és berendezése6
Borgazdasági épületek, helyiségek6
Sajtóház7
Erjesztő9
Pince10
Boroshordók (bortartályok)16
Fahordók17
Cementhordók32
Fémhordók35
Agyag- és üvegedények35
A borgazdasági üzem egyéb tartozéka és felszerelése36
A szőlőfürt összetétele38
A szőlő érése38
A szőlőfürt összetétele40
A szüret44
A szüreti terv44
Szüreti előkészületek45
A szüret ideje47
A termés szedése49
A termés válogatása50
A termés behordása52
A termés feldolgozása53
A szőlő zúzása és bogyózása53
Fehérborok készítése55
Vörösborok készítése55
Sillerborok készítése60
Sajtolás és a sajtók60
A must összetétele és minősítése67
A must alkotórészei67
A must minőségének megállapítása71
A borászatban előforduló mikroorganizmusok75
Az élesztők75
Penészgombák77
Baktériumok78
A must erjedése és kezelése79
Az erjedésről általában79
A természetes erjedés80
Fajélesztő (kultúrélesztő) alkalmazása81
A must kezelése85
A must erjedésével kapcsolatos változások90
Kémiai változások90
Fizikai változások92
A bor kezelése94
A bor fejlődése és érése94
Biológiai változások94
Kémiai változások95
Fizikai változások97
A bor kezeléséről általában97
A borgazdasági tisztaság99
A bor egyszerű kezelése100
A töltögetés101
A fejtés105
Kénezés122
Az iskolázó borkezelés129
Derítés130
Szűrés144
A bor szeparálása153
Pasztőrözés156
Házasítás159
A must és bor különleges kezelése161
Palackborok (borok palackozása)166
A must és a bor javítása178
A must cukortartalmának pótlása179
A bor szesztartalmának növelése182
Savtompítás (savcsökkentés)186
Színtelenítés, szagtalanítás, színezés190
A bor felfrissítése folyékony szénsavval192
Továbberjesztés, újraerjesztés (áterjesztés)193
Édesborok, csemegeborok195
Aszú és aszúhoz hasonló borok199
Tokaji eszencia199
Tokaji aszú200
Fordítás és máslás202
Tokaji szamorodni203
Készített csemegeborok204
A csemegebor alapanyagai204
A csemegebor készítésénél felhasznált alapanyagok mennyisége210
Ürmösborok214
A bor kémiai összetétele és vizsgálata216
A bor alkotórészei216
A bor egyszerű kémiai vizsgálata225
Mintavétel225
A bor fajsúlyának meghatározása227
Alkoholmeghatározás228
Alkoholmeghatározás a hajszálcsövesség alapján233
Extraktmeghatározás235
Invertcukor meghatározás236
Savtitrálás238
Kékderítéssel kapcsolatos kémiai vizsgálatok241
Borok osztályozása, bírálása és ízlelése244
A borízlelés általános szabályai245
Részletes borbírálat249
A must és a bor szállítása258
Szőlő- és borgazdasági melléktermékek hasznosítása265
A melléktermékek népgazdasági jelentősége265
A must sűrítése267
Sűrítési hányados268
Mustsűrítés előmunkálatai269
Mustsűrítés légritkított térben (vakuumos sűrítés)272
A sűrített must borgazdasági felhasználása277
Pálinkafőzés279
A lepárlás elmélete279
Finomítás. Rektifikáció. Deflegmáció281
A pálinkafőzés nyersanyagai282
Pálinkafőző-készülékek és azok tartozékai284
Pálinkafőzés kisüstön286
Alkoholmetria287
A törköly egyéb hasznosítása289
Borpárlat készítés291
A bor fagyasztása294
A seprő felhasználása295
Seprőbor készítése295
A seprő egyéb feldolgozása297
Pezsgő- és habzóbor gyártás297
A bor rendellenes elváltozásai302
Borbetegségek303
A bor virágosodása303
A bor ecetessége304
Tejsavas-mannitos erjedés305
Egéríz306
Biológiai almasavcsökkenés307
A bor megfordulása (borkősav- és glicerinerjedés)307
Keseredés vagy glicerinerjedés308
Nyúlósodás308
A bor záptojásszaga309
Barnatörés310
Borhibák311
Feketetörés311
Fehértörés312
Penészíz és dohosság313
Seprőíz313
Egyéb vegyes eredetű borhibák314
Magyarország borvidékei és borai316
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem