1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borgazdaság

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A borgazdaság bizonyos határon túl különálló üzem is, de ezen határig szoros összefüggésben van a szőlőgazdasággal s minden bortermelő szőlősgazdának egyúttal pincegazdának is kell lennie.... Tovább

Előszó

A borgazdaság bizonyos határon túl különálló üzem is, de ezen határig szoros összefüggésben van a szőlőgazdasággal s minden bortermelő szőlősgazdának egyúttal pincegazdának is kell lennie. Elhibázott vállalkozás az, ha a szőlősgazda csak szőlőt telepít, de termésének nincsenek hordói, akkor szőlőtermését legtöbbször csak kényszereladás útján értékesítheti, ami rá nézve csak hátrányos, de a közre nézve is káros lehet. Sajtóház és pince nélkül a szőlőgazdaság olyan épület, melynek nincs teteje s így éppen az a része hiányzik, mely használhatóságát megadná.
A szőlőgazdaság és borgazdaság összetartozó foglalkozások s a szőlősgazdának nemcsak a szőlőhöz, hanem a borhoz is kell értenie. De a két foglalkozás különböző természetű s más alapismereteket is kívánnak. Míg a szőlőgazdaságban főleg a növénytani s ezekhez kapcsolódó ismeretekre támaszkodunk, addig a borgazdaságban a kémia körébe tartozó ismereteknek vesszük hasznát. Ezek a különbözőségek teszik sokszor azt, hogy a szőlősgazda nem ugyanazon kedvvel, hajlammal és szívességgel pincegazda is, aminek nem ritkán maga vallja kárát. Vissza

Tartalom

A szőlőfürt részei s a benne előforduló anyagok11
A kocsány11
A bogyók héja12
A szőlőmagvak13
A bogyók belseje13
A szőlőben lévő cukor16
A nádcukor17
A szőlőben előforduló savak és ezek sói18
Az almasav18
A borkősav19
A citromsav20
Borostyánkősav20
Oxálsav20
Szalicilsav20
Ecetsav20
Csersav21
A szőlőben előforduló nitrogéntartalmú anyagok22
Gumi- és pektinanyagok22
Inozit23
Olaj23
Viaszszerű anyag23
A szőlő illat- és zamatanyagai24
A szőlő festőanyagai25
Ásványi vagy hamu alkatrészek27
A szüret28
A szőlő érése28
A szüret ideje33
Előkészület a szüretre35
A termés leszedése35
A válogatás37
A termés behordása38
A szőlő megzúzása és lebogyózása41
Fehér borok készítése46
Vörös borok készítése48
A sajtolás és a sajtok56
Az erjedés69
Az erjedés elmélete69
Az élesztő és szaporodása69
Az élesztő származása és fajtái71
Az élesztő táplálkozása és lélegzése72
Az élesztő összetétele és életképessége74
A fizikai hatások befolyása az élesztőre75
A kémiai hatások befolyása az élesztőre77
Az erjedésnél keletkező anyagok78
Az élesztőkön kívül a mustban előforduló szervezetek80
A tisztán tenyésztett vagy fajélesztők81
A must kezelése az erjedés előtt, alatt és után82
Az erjedés hatása a mustra86
A bor fejlődése és érése89
Az újbor átalakulása89
Az utóerjedés90
A természetes savcsökkenés94
A levegő befolyása a bor érésére99
A bor egyes alkatrészeinek egymásra való hatása101
Az elpárolgás okozta változások102
A hőmérséklet befolyása a bor fejlődésére103
A bor fejlődésének tetőpontja és hanyatlása104
Borgazdasági épületek106
Az épületek felosztása106
A sajtóház106
Az erjesztő107
A pince111
Földalatti épített pincék114
Földfeletti pincék118
Sziklapincék és földpincék119
Rossz pincék megjavítása120
Nagyobb pincegazdaságok egyes helyiségei121
A pince világítása124
A pince ellátása vízzel125
Boroshordók126
A hordók felosztása126
A hordók készítésére használt fanemek127
A dongafa128
A hordó részei s ezek elnevezése130
A hordó nagysága és méretei131
A hordó alakja132
A hordó ürtartalmának kiszámítása134
A hordó ürtartalmának változása136
A hordók készítésének főbb munkái137
Új hordók előkészítése139
Az üres hordók gondozása141
A hordók aszokra helyezése143
A hordó megtöltése145
A hordók elhelyezése a pincében146
Cementhordók147
A borok kezelése. Pinceműveletek150
Tisztaság a borkezelés első feltétele150
Fehérborok egyszerű kezelése151
Vörösborok egyszerű kezelése156
A borok iskolázása157
A töltögetés158
A fejtés161
A fejtés célja és módja161
Hordónyitó eszközök162
A lopó163
A fejtőcsövek164
A fejtőcsapok164
Fejtőedények166
Fejtőszivattyúk168
Fejtőtömlők171
Fejtőfujtatók174
Hordóemelők174
Színborszívók174
Állandó csővezetékek175
A kénezés176
A derítés183
A vizahólyag184
A zselatin186
A csersav188
A tojásfehérje189
A tej és kazein189
A sárga vérlúgsó (kékderítés)190
Spanyol föld191
Kaolin193
A derítéshez szükséges eszközök193
A próbaderítés194
A szűrés195
A zsákszűrők196
A cellulóze-szűrők197
Azbeszt-szűrők202
Zenit-szűrő203
Porcellánszűrők207
Csírátlanító szűrők207
A pasztőrözés208
A házasítás208
Palackborok217
A must és a bor javítása226
A must cukortartalmának pótlása226
A bor szesztartalmának emelése227
A savtompítás228
A bor savtartalmának emelése230
A fehérborok színének javítása230
Színtelenítés231
A vörösborok színének javítása232
A bor áterjesztése friss törkölyön232
Silány borok felöntése jobb borok seprőjére233
A borok felfrissítése folyékony szénsavval233
A bor fagyasztása234
A must sűrítése befőzés útján234
Desszertborok édes borok236
Az édes borok felosztása236
Aszú- és félaszúborok237
Tokaji borok237
Rajnai szemelt borok240
Francia aszúborok240
Szalmaborok241
Mazsolaborok241
Alkohol hozzáadásával készült édes borok242
Alkohol és besűrített must hozzáadásával készült édes borok242
Fűszerek hozzáadásával készült édes borok243
Mesterségesen készített édes borok245
A bor alkatrészei246
Az alkatrészek felosztása246
Illó alkatrészek246
Víz246
Alkohol. (Etilalkohol)246
Más alkoholok248
Illó organikus savak248
Acetaldehid249
Illat- és zamatanyagok250
Légnemű testek251
Nem illó alkatrészek252
Vonatanyag. Extrakt252
Cukor252
Pentoz252
Inosit252
Pektin és gumi252
Nem illó szerves savak252
Borostyánkősav253
Tejsav253
Csersav253
Nitrogéntartalmú anyagok254
Glicerin254
Mannit255
Színanyagok255
Ásványi anyagok255
A must és a bor főbb alkatrészeinek meghatározása257
A vizsgálat módjai257
Mustmérők258
Sűrűségmérők258
Az Oechsle-féle mustmérő258
Balling- és Brix-féle saccharometer259
Babó vagy Klosterneuburgi mustmérő259
Pillitz-féle mustmérő259
Haas-féle mustmérő260
Barth-féle normál mustmérő260
Wagner-féle és Baumé-féle sűrűségmérő260
Guyot-féle gleucometer260
A must és a bor savtartalmának meghatározása261
A bor alkoholtartalmának meghatározása263
Salleron-féle szeszmeghatározó264
Malligand-féle ebulioscop265
Vinalcometer266
A bor extrakttartalmának meghatározása266
A bor fajsúlyának meghatározása267
A must és a bor cukortartalmának meghatározása267
A csersav meghatározása269
A bor vastartalmának vizsgálata269
A must és a bor kénessavtartalmának meghatározása270
A kénsav kimutatása a borban270
Illó savak kimutatása a borban271
Salétromsav kimutatása a borban271
Némely idegen anyag kimutatása271
Ásványi anyagok meghatározása272
Borbírálat a kémiai vizsgálat alapján272
A borok osztályozása, ízlelése és bírálása275
Borbetegségek és borhibák284
Megkülönböztetés és általános feladatok284
Borbetegségek285
A borvirág285
Az ecetesedés287
A nyúlósság289
A keseredés290
A tejsavas erjedés291
Baktériumok által okozott borkősav és glicerinbomlás293
Baktériumok által okozott zavarosság293
Az egéríz293
A savcsökkenés294
Borhibák294
A feketetörés294
Fehértörés295
Barnatörés296
A záptojásszag299
A penészíz és dohosság299
A faíz. A hordóíz. A zsákíz, kenderíz300
Óíz, elvénülés. Avasíz. Levegőíz300
Főtt íz, karamel íz301
Fémíz, lugosíz301
Kocsányíz, csutkaíz301
Seprőíz és szag301
Kénesíz. Talajíz. Füstíz301
Idegen íz és szag302
Fagyott borok302
Fehérborok megkékülése302
Rézgálicos must és újbor302
Arzéntartalmú bor kezelése303
A bor ipari feldolgozása és borgazdasági melléktermékek304
Pezsgő és habzópor304
Borpárlat309
Borecet311
Törkölypálinka312
Seprőpálinka314
Borkő315
A szőlőtörköly mint takarmány317
A szőlőtörköly mint trágya318
A törköly ritkább felhasználásai318
A szőlőmagvak318

Pettenkoffer Sándor

Pettenkoffer Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pettenkoffer Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem