1.062.586

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermeléstan II.

A kertészeti technikumok II. és III. osztálya számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 304 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat, kihajtható mellékletet tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből
I. AZ ALMA TERMESE
1. AZ ALMATERMELÉS NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE Gyümölcstermelésünk egyik legjelentősebb gyümölcsfaja az alma. Általában nyári, őszi és téli almákról beszélünk a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből
I. AZ ALMA TERMESE
1. AZ ALMATERMELÉS NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE Gyümölcstermelésünk egyik legjelentősebb gyümölcsfaja az alma. Általában nyári, őszi és téli almákról beszélünk a termelés során létrejött fajták- érési idejének alakulása szerint. Nyári almák július-augusztusban, ősziek a szeptemberben-novemberben érő és azonnal fogyasztható fajták. Téli almák azok, amelyek szeptember közepétől október végéig beszínesedve szedésre érettek ugyan, de csak később, a téli hónapok folyamán érik el ízben, zamatban, keménységi állapotban a legkedvezőbb fogyasztási érettségi állapotát.
A fajtaismeret (pomológia) tudománya kb. 2000 fajtát ír le. Ezekből csak 2-300 fajta általánosan ismert és elterjedt. A többiek helyi fajták, kisebb jelentőségűek. A sok fajta ízbeli, érési időbeli különbségei az alma fogyasztását rendkívül változatossá teszik. A nyári almák nálunk sokszor már június végén, július elején fogyaszthatók. Ettől kezdve 8-9 hónapon át állandóan kerülhet az alma a dolgozók asztalára. A téli alma novembertől májusig szinte kizárólagos alapja a nyers gyümölcs fogyasztásnak. Aránylag magas vitamintartalma (kb. 10 mg C vitamin 100 gr-ban) gyermekek, betegek, nehéz testi és szellemi munkát végző dolgozók korszerű táplálkozásának nélkülözhetetlen része, mert hiszen naponta átlagosan 70 mg C vitaminra van szüksége az emberi szervezetnek. Nagyüzemi almatermelésünknek különleges jelentőséget az a tény ad, hogy míg a nyári hónapok vitaminfogyasztása júniustól októberig felette van átlagban a napi 70 mg-nak, addig november-május hónapokban 40-50 mg között mozog, tehát nem elegendő. Ez a tény azt mutatja, hogy ez időszerint kevés téli almát termelünk. Ha városi és iparvidéken lakó dolgozóink és gyermekeik téli vitaminszükségletét csak napi egy darab almával kívánnánk kielégíteni, ez napi 60 vagon almatöbbletet, a vitaminhiányos időszakra több mint 10 000 vagon almát jelentene. Vissza

Tartalom

I. Az alma termelése
1. Az almatermelés népgazdasági jelentősége 3
2. Az almatermelés üzemi rendszerei 4
3. Az almatermelés természeti feltételei 6
a) Éghajlati és talaj feltételek 7
b) A télialma termőtájai 10
c) A nyárialma termőtájai 13
4. Az alma alanyai 14
5. Az alma telepítési rendszerei 14
6. Az almafák alakjai 16
7. Az almafák koronaformái 18
a) Sudaras korona 18
b) Katlan korona 19
c) Termőíves orsó 20
8. A nagyüzemi almagyümölcsös berendezése 20
9. Fiatal fák alakító metszése 22
a) Gyorsított koronanevelés 22
Első évi alakítómetszés 22
Második évi alakítómetszés 24
Harmadik évi alakítómetszés 26
b) Átmeneti metszés. Fokozatos termőrebocsátás 27
10. A termőfák koronaritkítása 31
11. Az alma ritkítása 35
12. Az almagyümölcsös trágyázása 36
13. Talajmunkák 37
14. Öntözés 39
15. Az almafa kártevői és kórokozói 41
a) Telepítési és gondozási hibák 41
Sárgaság
b) Időjárás okozta károk
Fagykárok 42
Szélkárok 44
Hó okozta kár 4o
Ólmos eső 45
Jégverés 45
c) Gombabetegségek
Varasodás 47
Monilia 47
Lisztharmat 48
Ecsetágúság 50
Ólomfényűség 51
Gyümölcsfarák 51
d) Rovarkártevők 52
Almamoly 52
Almabimbólikasztó 55
Sárgfarú pille 56
Galagonya pille 57
Gyapjaspille 57
Farágó. pillék 57
Araszolók 58
Pókhálós almamoly 58
Poloskaszagű almadarázs 59
Almailonca 59
Szúbogarak 60
Cserebogár 60
Amerikai fehér szövőlepke 61
Levéltetvek 62
Paizstetvek 62
Vértetű 63
e) Rágcsálók
Mezei nyúl 64
Kószapocok 64
16. A védekezési munkák összefoglalása 65
Permetezési terv 68
17. Az alma fajtái 69
a) Általánosan termelhető fajták 69
Nyári fajták
Piros asztrakáni 69
Nyári fontos 69
Téli fajták:
Jonathán 70
Téli arany pármen 70
Téli piros pogácsa 70
Parker pepin 70
Húsvéti rozmaring 70
Ádám parmen 70
Batul 70
Londoni pepin 70
Nemes sóvári
Gox narancs renet 71
b) Különleges esetekben termelhető fajták 71
Nyári és őszi fajták:
Nyári csíkos' fűszeres 71
Kecskeméti vaj alma 72
Gravensteini 72
Lángos bíbornok 72
Téli fajták :
Kanadái renet 72
Baumann renet 72
Sárga szépvirágú 72
Nemes masáncki 73
Staymared 73
Starking 73
Golden Delicious 73
Muskotály renet
18. Az alma szedése, osztályozása, csomagolása és tárolása
a) Az alma szedése:
A szedés eszközei 74
b) A leszedett alma kezelése
Az alma utóérlelése 76
c) A csomagolóhelyiség 77
d) Az alma minőségi osztályozása 78
e) Az alma nagyság szerinti osztályozása 82
f) Az alma csomagolása 82
g) Az alma szállítása 84
h) Az alma tárolása85
Raktári betegségek 86
II. A körte termelése 87
1. Körtefa alaktana :
aj A hajtás 88
b)1 A rügy 89
c) A vessző 90
d) A termőgally és nyársak 91
e) A termőág 92
f) A virág 92
g) A gyümölcs 92
2. A körtegyümölcsös berendezése 93
a) Ültetési rendszerek 93
b) A körte éghajlati és talaj igénye 94
c) A körte alanyai 95
d) Körtetermelés törpefákon 95
3. A körtefák metszése 99
a) Közepes és magas törzsű fák alakítómetszése 99
b) Törpe körtefák rendszeres termőre metszése 100
4. Termő körtefák gondozása 106
a) A körtefák ifjítása 106
b) A körtefa átoltása 107
5. A körtefa betegségei és kártevői:
a) Gombabetegségek 108
b) Rovarkártevők 108
6. A körte fajtái 110
7. A körte szedése, osztályozása, csomagolása 114
III. A birs termelése 116
IV. A naspolya termelése 118
V. A cseresznye termelése 119
1. A cseresznye termeléséről általában :
Gazdasági jelentősége 119
Talajigénye 120
Éghajlati igénye 120
Alanyai 120
2. A cseresznyegyümölcsös berendezése 121
3. A cseresznyefa metszése, átoltása, ifjítása 122
4. Betegségek és kártevők 124
a) Gombabetegségek 124
b) ^Állati kártevők 126
5. A fájták ismertetése 127
a) Általánosan termelhető fajták 127
b) Különleges esetekben termelhető fajták 128
6. A gyümölcs szedése, osztályozása, csomagolása, szállíttása 129
VI. A meggy termelése 130
1. A meggy termeléséről általában 131
2. A gyümölcsös berendezése és gondozása 131
3. A meggyfa metszése, átoltása, ifjítása 132
4. Betegségek és kártevők :
a) Gombabetegségek 133
b) Állati kártevők 134
5. A fajták ismertetése 135
a) Általánosan termelhető fajták 135
b) Különleges esetekben termelhető fajták 136
6. A meggy szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása 136
VII. A kajszi termelése 137
1. A kajszi nagyüzemi termeléséről általában 137
2. A kajszi termőtájai és a termelés módjai 139
3. A kajszitermelés természeti feltételei 140
a) Talaj 140
b) Napfény és meleg 141
c) Csapadék 142
d) Fekvés 142
4. A kajszi alanyai 142
5. Fajtakiválasztás, faformák, ültetési rendszer 143
6. A kajszigyümölcsös telepítése 144
7. A kajszigyümölcsös gondozási munkái 145
a) Trágyázás 145
b) Talaj ápolás 146
c) Törzsápolás 146
d) Koronaritkítás 147
8. A kajszi koronaalakítása és metszése 148
a) A korona kialakítása 149
b) A termőfák nyári zöldmetszése 153
c) Az ifjítás és átoltás 155
9. A kajszi gutaütése 155
1*0. A kajszigyümölcsös öntözése 158
11. Betegségek és kártevők 159
a) Gombabetegségek 159
b) Rovarkártevők 161
12. Nagyüzemi termelésre engedélyezett fajták 162
13. A kajszi szedése, válogatása, csomagolása, szállítása 163
VIII. A szilva termelése 165
1. A szilva termeléséről általában 165
2. A szilva tájegységei és termelési feltételei 166
3. A gyümölcsös berendezése és telepítése 166
4. A szilvafa metszése, átoltása és ifjítása 167
5. A szilvafa gondozása 168
6. A szilvafa betegségei és kártevői 170
a) Gombabetegségek 170
b) Rovarkártevők 171
7. Nagyüzemi termelésre engedélyezett fajták 173
a) Általánosan termelhető fajták 173
b) Különleges esetekben termelhető fajták 173
8. A szilva szedése, osztályozása, csomagolása, szállítása 174
IX. A barack termelése 175
1. A barackról általában 175
2. A barack fája, virágja és gyümölcse 176
3. A barack szaporítása 180
4. A barack telepítése 181
a) A barack területi igényei 182
b) Egyfajtájú és kevert barackosok 182
c) A barack ültetése 183
5. A barackfa metszése 183
a) Alakítómetszés 184
b) A termő barackfa metszése 186
6. A gyümölcsritkítás 191
7. A barackfa ifjítása, átoltása 192
8. A barackfa ápolása 195
a) A barackos talajának megművelése 196
b) A barackfák öntözése 196
c) A barackfák trágyázása 196
9. A barackfa betegségei és kártevői 197
a) A barackfák gombabetegségei 197
b) A barackfák rovarkártevői 198
c) Fagykár 199
10. Barackfajták ismertetése 200
11. A barack szedése, osztályozása, csomagolása 204
X. A mandula termelése 206
1. A mandula fája, virága, gyümölcse 207
2. A mandula telepítése 208
3. A mandula koronaalakítása és metszése 208
4. A mandula betakarítása 209
5. A mandula betegségei és kártevői 209
6. Mandulafajták 209
XI. A dió termelése 210
1. A dió termeléséről általában 211
2. Diótermelő vidékeink 212
3. A diófa növénytani jellemzése 212
4. A dió termelési feltételei 213
5. A dió szaporítása 214
6. A dió termékenyülési tulajdonságai 215
7. A dió telepítése 216
8., A dió gondozása 217
9. A diófa kártevői 218
10. Nagybani termelésre engedélyezett fajták 219
11. A dió szedése 221
XII. A mogyoró termelése 222
1. A mogyoró termeléséről általában 222
2. A mogyoró telepítése és gondozása 224
3. A mogyoró szedése és raktározása 225
4. A mogyoró kártevői 225
5. A mogyoró fajtái 226
XIII. A nemes gesztenye termelése 227
1. A gesztenyetermelésről általában 227
2. A gesztenye telepítése és gondozása 228
3. A gesztenye kártevői 229
4. A gesztenyefajták 2291
XIV. Bogyós gyümölcsök termelése 230
1. A bogyós gyümölcsök jelentősége 230
2. A ribiszke 232
a) Származása és leírása 232
b) Termelőhelyei 232
c) Éghajlati és talajigénye 232
d) Szaporítása 233
e) Termelési módja 235
f) Ültetés 235
g) Gondozás 236
h) Fontosabb betegségek és kártevők 238
i) A ribiszke fajtái 240
j) A ribiszke szedése és szállítása 241
3. A köszméte termelése 242
a) Származása és leírása 242
b) Termelőhelyei 242
Éghajlati és talaj igénye 242
d) Szaporítása 243
e) Termelési módjai 244
f) Ültetése 244
g) Gondozása 245
h) Fontosabb betegségei és kártevői 246
i) A köszméte fajtái 248
j) A köszméte szedése és szállítása 249
4. A málna termelése 250
a) Származása és leírása 250
b) Termelőhelyei 250
c) Éghajlati és talajigénye 251
d) Szaporítása 251
e) Termelési módjai 252
f) Ültetése 252
g) Művelési módjai 254
h) Gondozása 255
i) Fontosabb betegségei és kártevői 257
II. A málna fajtái 258
k) A málna szedése és szállítása 259
5. A szeder termelése 260
6. A szamóca termelése 261
a) Származása és leírása 261
b) Termelőhelyei 261
c) Éghajlati és talaj igénye 262
d) Szaporítása 262
e) Termelési módjai 264
f) Ültetése 265
g) Gondozása 267
h) Fontosabb betegségei és kártevői 268
i) A szamóca fajtái 270
j) A szamóca szedése és szállítása 272
XV. A déligyümölcsök termelése 272
1. A déligyümölcstermelés jelentősége ?72
2. A füge termelése
3. A citromfélék termelése 277
a) A citromfélék szaporítása 278
b) Termelési módok 279
c) Telepítés, ápolás 281
d) A citromfélék betegségei és kártevői 281
e) A citromfélék fontosabb fajtái 282
í) Gyümölcsszedés és eltartás 282
XVI. Gyümölcsnemesítés 283
1. A gyümölcsnemesítésről általában 283
2. A gyümölcsfajták keletkezése 284
3. Gyümölcsnemesítési eljárások 285
a) Mentor-módszer 288
b) A vegetatív hibridizáció 288
c) A keresztezés technikája 289
d) Hibrid magoncok felnevelése 289
4. A gyümölcsfák termékenyülési tulajdonságai 290
5. A gyümölcsfák virágzása 293
6. Nemesítői szempontok 293
7. Micsurin növénynemesítő munkája 295
8. Hazai gyümölcsnemesítés 297
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem