1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borbakteriológia

Szerző
Budapest
Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 28 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Írta Soós István a Szőlő és Borgazdasági Kísérleti Intézet igazgatója. Kulcsár Andor könyvnyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Erjedési elméletek.
Az erjedési folyamat értékesítése már a történelem előtti korba nyúlik vissza. Az első történelmi adatok a régi babiloniaknál a sörgyártásra vonatkoznak. A régi görögöknél... Tovább

Előszó

Erjedési elméletek.
Az erjedési folyamat értékesítése már a történelem előtti korba nyúlik vissza. Az első történelmi adatok a régi babiloniaknál a sörgyártásra vonatkoznak. A régi görögöknél pedig ismeretes volt a bor, mint élvezeti szer.
A régi időben az erjedési folyamatra igen sokféle vélemény volt. Igy pl. a XV. században Basilius Valentinus a must erjedését tisztulási folyamatnak minősítette: a zavaros must ugyanis midőn erjedni kezd, habzásnak indul, ennek befejeztével a must salakja az edény aljára kicsapódik, melyet "faeces vini" névvel jelölt.
A szeszes erjedés mibenlétét csak az újkor természettudományi kutatásai derítették fel, a régebbi megállapítások nem alapultak rendszeres vizsgálatokon. - Csak a XIX-ik században kezdtek azon fáradozni, hogy az erjedést és annak okozóit pontos kutatásoknak vessék alá. Vissza

Tartalom

Erjedési elméletek 3
Az erjesztőgombák alaktana és élettana 9
A szaporuló sejtek alaktana és bonctana 9
A szaporodás, a szaporodási szervek alaktana 11
Az erjesztőgombák élettana 13
Enzimek 17
Táplálkozás és tápanyagok 20
Erjedés 25
Külső tényezők befolyása a mikroorganizmusokra 29
Penészgombák 29
A penészgombák alaktana 33
A penészgombák élettana 35
A penészgombák főbb csoportjai 35
Phycomycetek 38
Ascomycetek 44
Pezizaceae 44
Fungi imperfecti 52
Élesztők 52
Az élesztőgombák alaktana, bonctana, szaporodása 57
Az élesztőgombák élettana 71
Az élesztőgombák előfordulása a természetben 71
Az élesztőgombák előfordulása a természetben 71
Valódi élesztők 80
Élesztőhöz hasonló gombák 86
Baktériumok 86
A baktériumokról általában, szaporodás 89
A baktériumok élettana 90
Megjegyzések a baktériumok rendszertanához 91
Ecetbaktériumok 97
Tejsavbaktériumok 103
A must erjesztése 122
Különleges mustok erjesztése, boráterjesztés, pezsgőerjesztés 131
A bor érése 137
A bor betegségei és hibái 140
Borbetegségek 140
Virágosodás 141
Ecetesedés 141
Biológiai almasavcsökkenés 144
Tejsavas erjedés erjesztés közben vagy mannitos erjedés 146
Egéríz 148
Borkősav és glicerinerjedés vagy megfordulás 149
Glicerin erjedés vagy keseredés 150
Nyúlósodás 152
Kénhidrogénszag 154
Barnatörés 155
Borhibák 157
Íz és szaghibák 157
Zavarosodást okozó anyagok 162
Feketetörés 163
Fehértörés 164
Rezes törés 165
Laboratórium berendezése 166
Mikroszkóp 167
Mikroszkóp használata 170
Mikroszkópozásnál használatos segédeszközök 171
Tenyésztő edények 173
Termosztátok 174
Tápanyagok készítése 175
Tápanyagok sterilezése 176
Módszerek 178
Mikroszkópos vizsgálat 178
Festetlen preparátumok 178
Festett preparátumok 178
sejtek közvetlen számlálása 180
Tenyészetekkel dolgozás 182
Szilárd tápanyagokkal dolgozás 183
Folyékony tápanyagokkal dolgozás 184
Tiszta tenyészetek készítése 185
Higítási módszerek 185
Egysejt tenyésztési módszerek 186
Sejtek számlálása tenyésztési módszerrel 188
Tenyészetek eltartása 189
Tápanyagok (recept gyüjtemény) 190

Soós István

Soós István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Soós István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem