kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 275 oldal |
Sorozatcím: | Falugazdász könyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 13 cm |
ISBN: | 963-9358-61-4 |
Megjegyzés: | Negyedik kiadás. Ezt a könyvet kiegészítő tankönyvként ajánljuk a gazdaképzés részére. |
Török Sándor - Eperjesi Imre: Borszőlőfajták | 11 |
Államilag elismert fajták | 11 |
Fehérborszőlő-fajták | 11 |
Vörösborszőlő-fajták | 19 |
Termesztésben még ismert és egykori szőlőfajták | 22 |
Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták | 25 |
Fehérborszőlő-fajták | 25 |
Vörösborszőlő-fajták | 27 |
Török Sándor - Eperjesi Imre: Nevezetesebb borok és borvidékek | 31 |
Török Sándor - Kállay Miklós: Hatósági előírások, szabványok | 57 |
A borkészítés során leggyakrabban használt fogalom-meghatározások | 57 |
A bor mint jövedéki termék | 59 |
A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok | 61 |
Adalékanyagok | 61 |
A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások | 633 |
Borászati szabványok | 65 |
Különféle mustok és borok jellemzőinek követelményei | 68 |
Török Sándor - Kállay Miklós: A must és a bor összetétele | 77 |
Cukrok | 77 |
Alkoholok | 77 |
Szerves savak | 78 |
Ásványi anyagok | 80 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 81 |
Illatanyagok | 82 |
Fenolszármazékok (polifenolok) | 82 |
Pektinanyagok | 83 |
Enzimek | 83 |
Vitaminok | 83 |
Szén-dioxid (CO2) | 83 |
Borok és borászati anyagok alkohol- és savösszetétele | 84 |
Török Sándor - Magyar Ildikó: A must és a bor mikroorganizmusai | 89 |
Élesztőgombák | 89 |
Baktériumok | 91 |
Penészgombák | 93 |
Török Sándor - Eperjesi Imre: Must- és borkezelés | 95 |
Kénezés | 95 |
Kénezési módszerek | 95 |
A szőlő és a must kénezése | 97 |
Nyálkázás | 97 |
Borok kénezése | 98 |
A must cukortartalmának növelése | 99 |
Átszámítási táblázatok | 101 |
A must erjesztése | 109 |
Erjesztés fajélesztővel | 110 |
Az erjedés irányítása és ellenőrzése | 111 |
Térfogatcsökkenés | 112 |
Vörösborkészítés | 112 |
Musttartósítás | 113 |
Kénessavval tartósított must | 114 |
Szeszezett must (misztella) | 114 |
Töményített must | 114 |
Sűrített must | 116 |
Cukorral töményített must | 116 |
Feltöltés | 116 |
Fejtés | 117 |
Szeparálás | 117 |
Házasítás | 118 |
Derítés | 119 |
Bentonitos derítés | 120 |
Csersav-zselatinos derítés | 120 |
Kovasav-zselatinos derítés | 121 |
Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés) | 122 |
Szűrés | 123 |
Kovaföld | 124 |
Perlit | 125 |
Cellulóz | 125 |
Szűrőlapok | 125 |
Szűrőmembránok | 126 |
Hidegkezelés | 127 |
Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására | 128 |
Melegkezelés | 130 |
Pasztőrözés | 130 |
Tartós melegkezelés | 131 |
Melegtöltés | 131 |
Borstabilizálás kémiai szerekkel | 131 |
Metaborkősav | 131 |
Szorbinsav, káliumszorbát | 131 |
L-aszkorbinsav (C-vitamin) | 132 |
A savtartalom szabályozása | 132 |
Savcsökkentés szénsavas mésszel | 132 |
Kettős sós savtompítás | 133 |
Savcsökkentés biológiai almasavbontással | 133 |
A savtartalom növelése | 134 |
Az alkoholtartalom növelése (avinálás) | 134 |
Párlási bor (Brennwein) | 135 |
A cukortartalom szabályozása | 135 |
A bor színezése | 136 |
Borkezelés aktív szénnel | 136 |
Szénsavas borok | 136 |
Pezsgőgyártás | 137 |
Alapborkészítés | 137 |
Likőrök | 137 |
Élesztő | 137 |
A töltőbor összeállítása | 138 |
Erjesztés, érlelés | 139 |
Tisztítás, likőrözés | 139 |
A pezsgőpalackban mért nyomás | 140 |
Habzóbor | 142 |
Gyöngyözőbor | 143 |
Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor | 144 |
Ízesített borok és likőrborok | 144 |
Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása | 144 |
Fűszerek | 145 |
A borkezeléssel kapcsolatos adatok | 147 |
Borbetegségek és borhibák | 150 |
A bor tárolása | 157 |
Fahordók | 157 |
Vasbeton tartályok | 159 |
Műanyag tartályok | 160 |
Alumínium tartályok | 161 |
Saválló acél tartályok | 161 |
Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához | 161 |
Török Sándor - Kállay Miklós: Must- és borvizsgálatok | 165 |
Mustfokolás | 165 |
Az alkoholtartalom mérése | 169 |
A titrálhatósav-tartalom meghatározása | 170 |
A borban előforduló savak adatai | 172 |
A cukortartalom meghatározása | 173 |
A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása | 176 |
A borok sűrűsége | 178 |
A kénessavtartalom meghatározása | 180 |
Az állóképesség vizsgálata | 181 |
Levegőpróba | 181 |
Melegpróba | 181 |
Hidegpróba | 181 |
Rázópróba | 181 |
Török Sándor -Magyar Ildikó: Sejtszám-meghatározás | 181 |
Sejtszám meghatározás Bürker-kamrával | 182 |
Az élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel | 183 |
Az élősejt-szám meghatározása membránszűréssel | 183 |
Üledékvizsgálat | 183 |
Határozókulcs az üledékanyagok vizsgálatához | 186 |
Török Sándor - Kállay Miklós: Borbírálat | 188 |
A borbírálat feltételei | 190 |
Borbírálati módszerek | 192 |
Török Sándor - Kállay Miklós: Gazdasági adatok | 197 |
A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége | 197 |
Veszteségek | 198 |
Melléktermékek és hulladékok | 198 |
Borveszteség-normák | 199 |
Költségek | 199 |
Munkaerő-gazdálkodás | 200 |
Csomagolási és raktározási adatok | 201 |
Anyaggazdálkodás | 202 |
Árkalkuláció | 203 |
Török Sándor - Kállay Miklós: Technikai adatok | 205 |
Mértékek | 205 |
SI nemzetközi egységrendszer | 205 |
Régi magyar mértékek | 209 |
Angol-amerikai mértékek | 211 |
Egyéb folyadék- (bor-)űrmértékek | 212 |
Bibliai űrmértékek folyadékokra | 213 |
Antik római folyadékűrmértékek | 213 |
Kémiai adatok | 214 |
Egyes anyagok sűrűsége | 215 |
Török Sándor - Eperjesi Imre: Borászati szótár | 217 |
Török Sándor - Eperjesi Imre: Statisztikai adatok | 241 |
Török Sándor - Kállay Miklós: Magyarország borvidékei | 259 |
Borvidékek, bortermőhelyek | 259 |
Szőlőtermő tájak | 259 |
Borvidékek | 259 |
Bortermő helyek | 265 |
Borvidékeink jellemző borszőlőfajtái | 265 |
Török Sándor - Eperjesi Imre: Ételek - borok | 269 |
Irodalom | 271 |
Folyóiratok | 271 |
A magyar borászati irodalom néhány jeles alkotása | 273 |
Ajánlott irodalom | 275 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.