1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászok zsebkönyve

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 275 oldal
Sorozatcím: Falugazdász könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-9358-61-4
Megjegyzés: Negyedik kiadás. Ezt a könyvet kiegészítő tankönyvként ajánljuk a gazdaképzés részére.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Fehérborszőlő-fajták
Arany sárfehér
Előzően „Izsáki" néven ismert, valószínűleg magyar származású fajta. Nagyon bőtermő. Fürtje, bogyói nagyok, vastag héjúak, lédúsak,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Fehérborszőlő-fajták
Arany sárfehér
Előzően „Izsáki" néven ismert, valószínűleg magyar származású fajta. Nagyon bőtermő. Fürtje, bogyói nagyok, vastag héjúak, lédúsak, éretten is savasak. Nagyon későn érik, alig rothad. A must cukortartalma kicsi, savtartalma igen nagy. Bora kemény, savai gyakran durvák, illata, zamata kicsi. Extrakttartalma közepes vagy kicsi.
Bianca
Seyve-Villard 12375 (Eger 2) x Bouvier. Csizmazia József és Bereznai László nemesítette, 1963-ban.
Bőtermő. Fürtje középnagy, bogyói kicsik, vastag héjúak, lédúsak. Korán érik, nem rothad, cukortartalma nagy. Borának savtartalma, cukormentes extrakt-, valamint illat- és ízanyagtartalma közepes." Vissza

Tartalom

Török Sándor - Eperjesi Imre: Borszőlőfajták11
Államilag elismert fajták11
Fehérborszőlő-fajták11
Vörösborszőlő-fajták19
Termesztésben még ismert és egykori szőlőfajták22
Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták25
Fehérborszőlő-fajták25
Vörösborszőlő-fajták27
Török Sándor - Eperjesi Imre: Nevezetesebb borok és borvidékek31
Török Sándor - Kállay Miklós: Hatósági előírások, szabványok57
A borkészítés során leggyakrabban használt fogalom-meghatározások57
A bor mint jövedéki termék59
A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok61
Adalékanyagok61
A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások633
Borászati szabványok65
Különféle mustok és borok jellemzőinek követelményei68
Török Sándor - Kállay Miklós: A must és a bor összetétele77
Cukrok77
Alkoholok77
Szerves savak78
Ásványi anyagok80
Nitrogéntartalmú anyagok81
Illatanyagok82
Fenolszármazékok (polifenolok)82
Pektinanyagok83
Enzimek83
Vitaminok83
Szén-dioxid (CO2)83
Borok és borászati anyagok alkohol- és savösszetétele84
Török Sándor - Magyar Ildikó: A must és a bor mikroorganizmusai89
Élesztőgombák89
Baktériumok91
Penészgombák93
Török Sándor - Eperjesi Imre: Must- és borkezelés95
Kénezés95
Kénezési módszerek95
A szőlő és a must kénezése97
Nyálkázás97
Borok kénezése98
A must cukortartalmának növelése99
Átszámítási táblázatok101
A must erjesztése109
Erjesztés fajélesztővel110
Az erjedés irányítása és ellenőrzése111
Térfogatcsökkenés112
Vörösborkészítés112
Musttartósítás113
Kénessavval tartósított must114
Szeszezett must (misztella)114
Töményített must114
Sűrített must116
Cukorral töményített must116
Feltöltés116
Fejtés117
Szeparálás117
Házasítás118
Derítés119
Bentonitos derítés120
Csersav-zselatinos derítés120
Kovasav-zselatinos derítés121
Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés)122
Szűrés123
Kovaföld124
Perlit125
Cellulóz125
Szűrőlapok125
Szűrőmembránok126
Hidegkezelés127
Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására128
Melegkezelés130
Pasztőrözés130
Tartós melegkezelés131
Melegtöltés131
Borstabilizálás kémiai szerekkel131
Metaborkősav131
Szorbinsav, káliumszorbát131
L-aszkorbinsav (C-vitamin)132
A savtartalom szabályozása132
Savcsökkentés szénsavas mésszel132
Kettős sós savtompítás133
Savcsökkentés biológiai almasavbontással133
A savtartalom növelése134
Az alkoholtartalom növelése (avinálás)134
Párlási bor (Brennwein)135
A cukortartalom szabályozása135
A bor színezése136
Borkezelés aktív szénnel136
Szénsavas borok136
Pezsgőgyártás137
Alapborkészítés137
Likőrök137
Élesztő137
A töltőbor összeállítása138
Erjesztés, érlelés139
Tisztítás, likőrözés139
A pezsgőpalackban mért nyomás140
Habzóbor142
Gyöngyözőbor143
Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor144
Ízesített borok és likőrborok144
Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása144
Fűszerek145
A borkezeléssel kapcsolatos adatok147
Borbetegségek és borhibák150
A bor tárolása157
Fahordók157
Vasbeton tartályok159
Műanyag tartályok160
Alumínium tartályok161
Saválló acél tartályok161
Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához161
Török Sándor - Kállay Miklós: Must- és borvizsgálatok165
Mustfokolás165
Az alkoholtartalom mérése169
A titrálhatósav-tartalom meghatározása170
A borban előforduló savak adatai172
A cukortartalom meghatározása173
A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása176
A borok sűrűsége178
A kénessavtartalom meghatározása180
Az állóképesség vizsgálata181
Levegőpróba181
Melegpróba181
Hidegpróba181
Rázópróba181
Török Sándor -Magyar Ildikó: Sejtszám-meghatározás181
Sejtszám meghatározás Bürker-kamrával182
Az élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel183
Az élősejt-szám meghatározása membránszűréssel183
Üledékvizsgálat183
Határozókulcs az üledékanyagok vizsgálatához186
Török Sándor - Kállay Miklós: Borbírálat188
A borbírálat feltételei190
Borbírálati módszerek192
Török Sándor - Kállay Miklós: Gazdasági adatok197
A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége197
Veszteségek198
Melléktermékek és hulladékok198
Borveszteség-normák199
Költségek199
Munkaerő-gazdálkodás200
Csomagolási és raktározási adatok201
Anyaggazdálkodás202
Árkalkuláció203
Török Sándor - Kállay Miklós: Technikai adatok205
Mértékek205
SI nemzetközi egységrendszer205
Régi magyar mértékek209
Angol-amerikai mértékek211
Egyéb folyadék- (bor-)űrmértékek212
Bibliai űrmértékek folyadékokra213
Antik római folyadékűrmértékek213
Kémiai adatok214
Egyes anyagok sűrűsége215
Török Sándor - Eperjesi Imre: Borászati szótár217
Török Sándor - Eperjesi Imre: Statisztikai adatok241
Török Sándor - Kállay Miklós: Magyarország borvidékei259
Borvidékek, bortermőhelyek259
Szőlőtermő tájak259
Borvidékek259
Bortermő helyek265
Borvidékeink jellemző borszőlőfajtái265
Török Sándor - Eperjesi Imre: Ételek - borok269
Irodalom271
Folyóiratok271
A magyar borászati irodalom néhány jeles alkotása273
Ajánlott irodalom275
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem