kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 216 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-230-400-4 |
Statisztikai táblázatok | 11 |
A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben és -fogyasztásban | 11 |
A világ országainak szőlőterülete és bortermése | 12 |
A világ összes bortermése (1963-1975) | 13 |
Borexport és -import | 14 |
Az egy főre jutó borfogyasztás a Föld országában | 15 |
A bor, a sör és a tömény szesz részesedése az összes alkoholfogyasztásból | 16 |
Magyarország borexportja | 16 |
Magyarország bortermése | 18 |
A magyar borkivitel iránya | 19 |
Magyarország szőlőültetvényeinek fajtaösszetétele | 20 |
Magyarország szőlőterületének megoszlása borvidékek szerint | 21 |
Magyarország borvidékei | 24 |
Borvidékekbe nem sorolt jó bortermő helyek | 25 |
Borvidékeink főbb szőlőfajták | 26 |
Magyarország szőlőterületének megoszlása termelő szektorok szerint | 27 |
Magyarország szőlőterületének megoszlása megyénként | 28 |
Bortároló-kapacitás megyénként | 29 |
A szőlőágazat bruttó termelési értéke | 29 |
A bor kiskereskedelmi forgalma | 29 |
Szabványok | 31 |
Must és bor készítése és kezelése során felhasználható anyagok és alkalmazható eljárások | 31 |
Fontosabb borászati szabványok | 33 |
A termékszabványok fontosabb előírásai | 35 |
A must és bor kémiája | 43 |
Cukrok | 43 |
Alkoholok | 43 |
Szerves savak | 45 |
Ásványi anyagok | 47 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 50 |
Illatanyagok | 53 |
Fenolszármazékok | 54 |
Poliszacharidok | 55 |
Enzimek | 57 |
Vitaminok | 57 |
Szén-dioxid | 58 |
A must és a bor mikroorganizmusai | 61 |
Élesztők | 61 |
Baktériumok | 63 |
Penészgombák | 65 |
Must- és borkezelés | 67 |
Kénezés | 67 |
Nyálkázás | 70 |
A must cukortartalmának növelése | 70 |
A must erjesztése | 78 |
Vörösbor-készítés | 83 |
Musttartósítás | 84 |
Szeparálás | 88 |
Töltögetés | 88 |
Fejtés | 89 |
Derítés | 90 |
Borkezelő anyagok | 95 |
Szűrés | 99 |
Házasítás | 100 |
A savtartalom szabályozása | 103 |
Avinálás | 105 |
Borkezelés aktív szénnel | 106 |
A bor színezése | 107 |
Hidegkezelés | 111 |
Borok szénsavazása | 111 |
Pezsgőgyártás | 114 |
Tokaji borkülönlegességek készítése | 117 |
Párlási célra szolgáló szeszezett bor (Brennwein) készítése | 119 |
Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok összeállítása | 119 |
Must- és borvizsgálatok | 123 |
Mustfokolás | 123 |
Az alkoholtartalom mérése | 127 |
A cukortartalom meghatározása | 134 |
Vonadékanyag (extrakt) meghatározása | 140 |
Titrálhatósav-tartalom meghatározás | 143 |
Illósav-tartalom meghatározása | 144 |
Kénessavtartalom és a reduktonanyagok meghatározása | 145 |
Az állóképesség vizsgálata | 147 |
Csíraszám-meghatározás | 149 |
Üledékvizsgálat | 151 |
Borbírálat | 153 |
A 20 pontos borbírálati rendszer | 153 |
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) borbírálati rendszere | 154 |
Borbírálati lap | 155 |
A bor hőmérséklete | 155 |
A borok sorrendje | 156 |
Ízlelőpohár | 156 |
Környezeti feltételek | 156 |
A bor tulajdonságainak jellemzésére használt szakkifejezések | 157 |
A bor helye az étrendben | 159 |
Borbetegségek és borhibák | 161 |
Borbetegségek és borhibák jelei, okai és gyógyítása | 168 |
Borbetegségek és borhibák gyógyítására ajánlott kezelési eljárások | 168 |
Technikai adatok | 171 |
A hordó űrtartalmának kiszámítása | 171 |
Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő hordóban | 171 |
Kulcsszámon darabban levő hordó folyadéktartalmának kiszámításához | 172 |
Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő fekvőhengeres tartályban | 173 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 174 |
Szállítóhordók méretei | 175 |
A borpalackozás energia- és vízszükséglete | 175 |
Hűtőkopmresszorok elektromosenergia- és hűtővízszükséglete | 175 |
Borospalackok méretei | 176 |
Csomagolóanyagok méretei | 176 |
Termelékenység, munkaerő-szükséglet | 176 |
Rakodásiterület-igény | 178 |
Gazdasági fogalmak és adatok | 179 |
Költségek | 179 |
Veszteségek | 186 |
Árak | 188 |
Adók | 191 |
Szubvenció | 193 |
Fizikai, kémiai, technikai táblázatok | 195 |
A mértékegységek törvényes többszörösei és törtrészei | 195 |
Közhasználatú rövidítések és betűjelek | 196 |
Technikai mértékegységek | 196 |
Régi magyar (osztrák, német) mértékegységek | 201 |
Angol-amerikai mértékegységek | 202 |
Különböző fokbeosztású hőmérők összehasonlítása | 203 |
Fontosabb elemek vegyjele, atomsúlya, és vegyértéke | 204 |
Oldatok töménységi adatainak átszámítása | 205 |
Egyes anyagok sűrűsége | 206 |
Borászati folyóiratok | 207 |
Felhasznált irodalom | 209 |
Tárgymutató | 211 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.