1.066.715

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászok zsebkönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-400-4
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Amikor a Kedves Olvasó fellapozza a könyvet, az elején található részletes tartalomjegyzék segítségével szinte az egész könyvet áttekintheti. A számára érdekes adatot tartalmazó táblázatot oldalszáma segítségével könnyen kikeresheti.
A könyv 11 fejezetre tagolódik, jól összeállított logikai sorrendhez igazodva. A táblázatok témájukban a borászat minden területét érintik: gyártástechnológiai adatok, folyamatsémák, határozókulcsok. A könyv ötleteket kínál új technológiai rendszerek kidolgozásához, eddig nem tisztázott folyamatokat egyértelműen meghatároz, jellemez. Használhatóságát a végén található névmutató is növeli.

Tartalom

Statisztikai táblázatok11
A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben és -fogyasztásban11
A világ országainak szőlőterülete és bortermése12
A világ összes bortermése (1963-1975)13
Borexport és -import14
Az egy főre jutó borfogyasztás a Föld országában15
A bor, a sör és a tömény szesz részesedése az összes alkoholfogyasztásból16
Magyarország borexportja16
Magyarország bortermése18
A magyar borkivitel iránya19
Magyarország szőlőültetvényeinek fajtaösszetétele20
Magyarország szőlőterületének megoszlása borvidékek szerint21
Magyarország borvidékei24
Borvidékekbe nem sorolt jó bortermő helyek25
Borvidékeink főbb szőlőfajták26
Magyarország szőlőterületének megoszlása termelő szektorok szerint27
Magyarország szőlőterületének megoszlása megyénként28
Bortároló-kapacitás megyénként29
A szőlőágazat bruttó termelési értéke29
A bor kiskereskedelmi forgalma29
Szabványok31
Must és bor készítése és kezelése során felhasználható anyagok és alkalmazható eljárások31
Fontosabb borászati szabványok33
A termékszabványok fontosabb előírásai35
A must és bor kémiája43
Cukrok43
Alkoholok43
Szerves savak45
Ásványi anyagok47
Nitrogéntartalmú anyagok50
Illatanyagok53
Fenolszármazékok54
Poliszacharidok55
Enzimek57
Vitaminok57
Szén-dioxid58
A must és a bor mikroorganizmusai61
Élesztők61
Baktériumok63
Penészgombák65
Must- és borkezelés67
Kénezés67
Nyálkázás70
A must cukortartalmának növelése70
A must erjesztése78
Vörösbor-készítés83
Musttartósítás84
Szeparálás88
Töltögetés88
Fejtés89
Derítés90
Borkezelő anyagok95
Szűrés99
Házasítás100
A savtartalom szabályozása103
Avinálás105
Borkezelés aktív szénnel106
A bor színezése107
Hidegkezelés111
Borok szénsavazása111
Pezsgőgyártás114
Tokaji borkülönlegességek készítése117
Párlási célra szolgáló szeszezett bor (Brennwein) készítése119
Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok összeállítása119
Must- és borvizsgálatok123
Mustfokolás123
Az alkoholtartalom mérése127
A cukortartalom meghatározása134
Vonadékanyag (extrakt) meghatározása140
Titrálhatósav-tartalom meghatározás143
Illósav-tartalom meghatározása144
Kénessavtartalom és a reduktonanyagok meghatározása145
Az állóképesség vizsgálata147
Csíraszám-meghatározás149
Üledékvizsgálat151
Borbírálat153
A 20 pontos borbírálati rendszer153
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) borbírálati rendszere154
Borbírálati lap155
A bor hőmérséklete155
A borok sorrendje156
Ízlelőpohár156
Környezeti feltételek156
A bor tulajdonságainak jellemzésére használt szakkifejezések157
A bor helye az étrendben159
Borbetegségek és borhibák161
Borbetegségek és borhibák jelei, okai és gyógyítása168
Borbetegségek és borhibák gyógyítására ajánlott kezelési eljárások168
Technikai adatok171
A hordó űrtartalmának kiszámítása171
Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő hordóban171
Kulcsszámon darabban levő hordó folyadéktartalmának kiszámításához172
Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő fekvőhengeres tartályban173
Tisztító- és fertőtlenítőszerek174
Szállítóhordók méretei175
A borpalackozás energia- és vízszükséglete175
Hűtőkopmresszorok elektromosenergia- és hűtővízszükséglete175
Borospalackok méretei176
Csomagolóanyagok méretei176
Termelékenység, munkaerő-szükséglet176
Rakodásiterület-igény178
Gazdasági fogalmak és adatok179
Költségek179
Veszteségek186
Árak188
Adók191
Szubvenció193
Fizikai, kémiai, technikai táblázatok195
A mértékegységek törvényes többszörösei és törtrészei195
Közhasználatú rövidítések és betűjelek196
Technikai mértékegységek196
Régi magyar (osztrák, német) mértékegységek201
Angol-amerikai mértékegységek202
Különböző fokbeosztású hőmérők összehasonlítása203
Fontosabb elemek vegyjele, atomsúlya, és vegyértéke204
Oldatok töménységi adatainak átszámítása205
Egyes anyagok sűrűsége206
Borászati folyóiratok207
Felhasznált irodalom209
Tárgymutató211

Török Sándor

Török Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Török Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem